I kamp for goderne
Fremtidsdagbog ¿ I 2057 går man på barrikaderne for mere tid i naturen og selvrengørende vinduer. Kvinderne er på toppen, mens verdenspolitikken ulmer med spændinger

Familien Jayson har altid været optaget af politik. Da Fred var ung, mødte han og Tina hinanden under en demonstration mod landbrugsstøtten i Paris, og engagementet fejler stadig intet, selv om man har rundet de 50.I takt med, at teknologien har overtaget flere og flere job, er det også helt andre ting, der ligger Fred på sinde, end det der prægede hans forældres generation.Da Fred var tre, blokerede hans forældre børnehaven i protest mod besparelser, de ældre fætre strejkede i folkeskolen, og hans forældre havde også brokket sig over oldemors menneskelige Dust-buster, som blev kaldt hjemmehjælper. Det var under »Den store konflikt i 2011,« som Maria lige nu bliver undervist i på værelset.

Farvel til skolen

Hun har lidt svært ved at forstå det, for skoler er et fortidslevn. Den faglige undervisning foregår digitalt på værelset, mens samværssessionerne bliver holdt på offentlige steder lige fra sportspladserne til de store samlingspladser i indre by. Det er der, man lærer, hvordan man omgås hinanden. Tilsyneladende virker de godt, dog med den undtagelse, at Maria åbentbart ikke bliver undervist i at omgå sine forældre. Nej, hvor kan hun dog brokke sig uden grund en gang i mellem, mener Fred. Det er Maria, sjovt nok, absolut heller ikke enig i.

Kamp om vinduer

Den digitale undervisning har minimeret behovet for skole- og gymnasielærere, og derfor spares der ikke voldsomt i uddannelsessektoren, som aldrig har haft det bedre.Børnehaver og vuggestuer er også blevet aflastede markant. Wonder-washerne klarer, som i Freds eget hjem, tallerknerne i institutionerne. Pædagogerne skal kun koncentrere sig om at være pædagoger. Det har givet kvaliteten et markant løft.Men der kæmpes stadig i velfærdsstaten. Det diskuteres, om alle skal have ret til gratis rengøringsrobotter, selvrengørende vinduer og forskellige sundhedstiltag. Selve systemet kan ikke rigtig optimeres, så det er blevet en kamp om at købe hjælpemidler.Familien Jayson deltager i kampen for de svages ret til goderne, men har nu ikke selv behov for hjælp til at anskaffe dem.

Kvinder styrer

Som bildesigner tjener Fred pænt, men Tina sørger for det meste af indkomsten gennem sit job som systemudvikler. Freds bedstefar syntes godt nok, det var mærkeligt, at »Freds kvinde tjener mere end ham,« men han var nu også en gammel stodder.Kvindernes løn overhalede mændenes i 2021, og her 36 år efter, er der ingen, der længere taler om lønforskel mellem kønnene. I festligt lag kan Fred og vennerne godt spøge med, at kvinder burde tjene mindre end mænd, men så siger Tina og veninderne, at mænd overhovedet ikke burde have job, der kræver tankekraft. Og der har hun jo sådan set en pointe.Kvinderne er bedre uddannede, og siden Statsminister Thorning har mændene kun haft statsministerposten tre gange.

Lige adgang til parker

Desuden vil al den snak være væk om en generation, for Maria kan ikke se, at der er større forskel på, om man er mand eller kvinde, hetero eller homo, mørk eller lyshåret. Det skifter alligevel hele tiden.Næ, skal Maria engageres, så bliver det ikke i »oldnordisk kønskamp,« som hun siger. Hendes mærkesag er fri adgang til naturen. Lige nu strejker pædagogerne for at få ret til en uges ferie i Nationalparkerne.»Det giver da ingen mening, at fordi mor er systemudvikler, så har vi mere ret til parkerne end dem,« sagde Maria ofte.Fred er enig, det ligner ikke noget. Men der er nu andre ting, der ligger ham mere på sinde.

Strid mellem EU og Rusland

For selv om en uges ferie i nationalparkerne bør være en ret, så kan krisen mellem EU og Rusland være potentielt dødelig for dem alle.Der havde godt nok ikke rigtig været krige med Europa i mange år.Terroren, som havde været frygtet, da Fred var lille var uddød takket være effektivt politiarbejde kombineret med mere velstand i Mellemøsten.Problemet er, at mens Vesten havde koncentreret sig om mellemøsten, var flere bekymrende regimer i Rusland og Sydamerika blevet stærkere.Demokratiet stod i stampe, og det havde ført til en årelang konflikt mellem Rusland og EU om optagelse af Hviderusland, som efterhånden var modent til indlemmelse.I øjeblikket taler Moskva dunder, men Fred er trods alt optimist.»For så længe Kina, Indien og den femte supermagt USA er på EU s side, går det næppe helt galt.«