Hver tredje lønmodtagers frygt: Vi bliver slidt ned inden pensionsalderen

Fysisk belastende arbejde og højt arbejdspres er årsagerne til, at mange danskere ikke mener, at de kan holde til deres job indtil pensionsalderen.
Modelfoto: Scanpix/Iris

"Der er forhold i mit arbejdsliv, der kan gøre det vanskeligt for mig at blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen."

Sådan svarer 29 procent af lønmodtagerne i en ny stor undersøgelse, som Epinion har gennemført for LO.

3.484 danskere med tilknytning til arbejdsmarkedet har svaret på spørgsmålet. Blandt sosu'er, håndværkere og andre faglærte og ufaglærte er 36 procent helt eller delvist enige. Blandt politifolk, sygeplejersker og andre med en mellemlang uddannelse er 32 procent helt eller delvist enige i spørgsmålet. Kun 17 procent af akademikerne er enige. 

Mange kan have gavn af at skifte til et mere skånsomt job, når de kommer op i årene, men det er ikke alle, der har mulighed for det, forklarer professor Peter Hasle fra Aalborg Universitet.

- Hvis man både har tungt fysisk arbejde og kort uddannelse, så kan det være svært at holde til jobbet helt til man når pensionsalderen, siger han.

Peter Hasle er med i Teknologiråpdets ekspertgruppe, der torsdag fremlægger en række anbefalinger til, hvordan et forbedret arbejdsmiljø kan være med til at sikre, at flere danskere kan holde til et langt arbejdsliv. 

Læs de 12 anbefalinger her

- Hvis vi får nogle rammer for, hvor fysisk hårdt man må arbejde, og hvis vi får tekniske løsninger, hvor de mangler, så vil det blive lettere for de ældre medarbejdere at følge med, siger han.

Anbefalingerne går også på at styrke indsatsen for det psykiske arbejdsmiljø.

- Så kan vi forbedre arbejdsmiljøet i for eksempel sundheds- og plejesektoren, hvor der er en kombination af hårdt fysisk og psykisk belastende arbejde, siger han.

Skyldes nedslidning og tidspres

Lønmodtagerne peger i samme undersøgelse på nedslidning, fysisk belastende arbejde og højt arbejdspres som barrierer for, at de kan blive på arbejdsmarkedet. Pædagoger, sygeplejersker og andre med mellemlange uddannelser peger primært på et højt arbejdspres og efterspørger nedsat tid og nedsat tempo, hvis de skal kunne blive i deres nuværende job.

De faglærte og ufaglærte efterspørger mindre fysisk belastende arbejde og nedsat tid, hvis de skal kunne holde til deres job helt til pensionsalderen.

Selvom arbejdsmarkedet er i en rivende udvikling, må man ikke glemme, at mange stadig har et hårdt fysisk arbejde, mener Morten Skov, som er næstformand i LO.

- Det er desværre stadig en stor udfordring på det danske arbejdsmarked. Når så mange af LO's lønmodtagere siger, at de har svært ved at se sig selv på arbejdsmarkedet frem til deres pensionsalder, og peger på dårligt arbejdsmiljø som en af nøglerne til det, så skal vi tage det meget alvorligt, siger Morten Skov.

Det understreger behovet for, at anbefalingerne fra Teknologirådets ekspertgruppe bliver ført ud i livet, mener han.

- Vi må finde ud af, hvad det er for nogle tiltag, der kan gøre, at folk kan blive længere tid på arbejdsmarkedet uden at blive nedslidt. Det er simpelthen en enormt stor falliterklæring for vores velfærdssamfund, at så mange lønmodtagere bliver slidt op af at gå på arbejde og ikke får mulighed for at få en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, siger Morten Skov.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.