Administration 

Blogger: "Hvem hører de udsattes råb om hjælp?"

Når politikerne på Christiansborg svigter de mest udsatte og syge danskere, sender de håbet om et bedre liv i hænderne på folket.

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

FORTÆLLINGERNE VAR barske. Så barske, at voksne mænd og kvinder græd, mens de læste historier op om syge og skadede danskeres kamp mod systemet – en kamp mod ydmygelse, umyndiggørelse og meningsløshed.

Oplæserne var kendte kunstnere. Politikere. Fagforeningsformænd. Sociale aktivister. Mennesker, der for en stund gav deres stemme til nogle af dem, der har forsøgt at råbe efter hjælp i mange år, men som aldrig rigtig er blevet hørt.

Projektet hed ”24 timer for de reformramte”, og det var en maratonoplæsning af reformramte danskeres oplevelser med det danske beskæftigelsessystem.

Stedet var Alternativets lokaler på Christiansborg, tidspunktet var en weekend i februar og arrangementet var tilrettelagt i samarbejde mellem Alternativet, Jobcentrets Ofre, Bekæmp Fattigdom Nu, Næstehjælperne og Enhedslisten.

Meningen var, at synliggøre danskeres møde med nogle af mange beskæftigelsesreformer, som har gjort livet som udsat i Danmark så meget sværere. Ikke mindst førtidspensions- og fleksjobreformen samt kontanthjælpsloftet med 225 timers reglen, der står som skampletter på det velfærdssamfund, som engang var kendt for at holde hånden under alle.

Tegning: Jesper Myrthue

VI LÆSTE fra klokken 12 lørdag til klokken 12 søndag. Og gennem døgnet ankom folk som Anne-Marie Helger, Henrik Nordbrandt, Annelise Marstrand, Maibritt Berlau, Chilli Türell, Dennis Kristensen og mange andre til Christiansborg for at læse de udsatte danskeres beretninger og tale om det, de læste. Det hele blev livestreamet på Facebook og Youtube, som den mest sete streaming i Danmark og flere gange på top fem i Europa.

Beretningerne var fyldt med kamp og smerte. Danskere, som flest, der fx havde arbejdet et halvt liv og pludselig var blevet ramt af sygdom eller skade og efter 22 uger var blevet til et nummer i systemet. Landsmænd- og kvinder i deres livs krise, parkeret i endeløse resurseforløb og jobtræninger, som gjorde alt for at blive raske og komme videre. Som ikke ønskede at ligge nogen til last.

Og alle vi, der læste op gennem det weekenddøgn, oplevede hvor lidt klynk og klage og selvmedlidenhed, der var i historierne. 

MEN ÉN ting var de alle fortvivlede over. Én ting overstrålede næsten de mest alvorlige lidelser og skader, som nattens hovedpersoner kæmpede med.

Og det var umyndiggørelsen. Det var, at skiftende sagsbehandlere havde fået kontrollen over deres liv. Det var meningsløsheden i tilbuddene. Det var ventetiden. Det var tilfældigheden i tvangsaktiviteterne. Det var mistroen fra velfærds Danmark. 

Ja, det var mødet med det velfærdssystem, de havde betalt skat til og haft tillid til ville gribe dem, hvis de en dag fik brug for det.

24 timer for de reformramte var en demonstration mod de såkaldte fattigdomsreformer. Det var ikke rettet mod sagsbehandlere og offentlige frontmedarbejdere, som også er i klemme i systemet og oplever umyndiggørelse ved, at de tvinges til at administrere de reformer, der rammer og skaber udsatte danskere. Det var rettet mod de politikere, der kan ændre førtidspensions- og fleksjobreformen. Mod de politikere, der kan rulle kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen tilbage. 

OG SVARET fra de ansvarlige politikere bag førtidspensions- og fleksjobreformen, kom promte. Ugen efter maratonoplæsningen præsenterede SF, S, R, K, V og LA en lille justering af førtidspensions- og fleksjobreformen, som måske vil betyde, at nogle meget syge danskere kan få deres førtidspension uden at skulle i resurseforløb med jobtræninger. Afhængigt af hvordan kommunerne administrerer de små ændringer. Men der var ikke slækket på de sparemål på flere milliarder af kroner, som lå i den nye reform fra 2012. Der bliver ikke bevilget flere førtidspensioner til syge og skadede danskere, hvis arbejdsevne er nede på få timer om ugen. 

Cirkusset fortsætter, og de ansvarlige partiers hovedbudskab var at udskyde hovedevalueringen af reformen til foråret 2018 med mulighed for eventuelle justeringer til 2019. Man har udskudt reparationen af reformens kæmpestore menneskelige slagside til efter et valg. Hvis det overhovedet kommer til at ske.

Ugen efter kom en ligeså alvorlig udmelding fra Mette Frederiksen omkring kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen, som er indført af V, K, LA og DF. Nu skulle den ikke længere rulles tilbage, men der skal nedsættes en ydelseskommission. 

Da reformen blev indført i 2016 var der ellers under en storm af protester fra oppositionen, anført af Socialdemokraterne i folketingssalen.

Så i 2016 sagde LO's formand Lizette Risgaard, at hun var sikker på, at en kommende socialdemokratisk regering ville rulle kontanthjælpsloftet tilbage. Og Mette Frederiksen sagde de berømte ord:

- Lur mig om hun ikke får ret.

Det får LO formanden ikke. Socialdemokraterne overvejer ganske vidst at støtte de reformramte børn, men børn hænger som bekendt sammen med deres familier, og når børnene oplever, at der ikke er råd til dem, oplever de også forældrenes ulykke og afmagt og det hele forplanter sig til forarmelse og elendighed. 

Som menneske oplever jeg det som et politisk og moralsk skred, at viljen til at hjælpe udsatte og reformramte medborgere er så lav. Vores velfærdssamfund har vel aldrig svigtet så mange tusinde udsatte og reformramte danskere som nu? Og det allerværste er, at det ikke er nødvendigt. I det sene efterår fortalte regeringen, at der er 42 milliarder kroner i samfundets såkaldte råderum, som kan bruges til at investere i samfundet. Nu kommer nogle af pengene sikkert fra usikre fremtidige besparelser, mens andre er luftdollars. Men når man tænker på, at det vil koste under en milliard at tilbagerulle kontanthjælpsloftet og få hundrede millioner at give førtidspension til syge, skadede og seriøst trængende danskere, er det jo absurd, at så mange mennesker i dag skal leve uden sikkerhedsnet og håb. Hvorfor i alverden skal vi spare på hjælpen til de udsatte, når statskassen bugner?

VI ER mange, der håber, at et eventuelt regeringsskifte kan medvirke til at skabe et mere socialt bæredygtigt samfund – et samfund, hvor der er plads til, at alle kan leve et værdigt liv. Vi har et fælles ansvar for at høre de udsattes råb om hjælp. Også dig kære læser, i kraft af din rolle som vælger og medborger i et demokratisk, solidarisk samfund. For når det politiske flertal på Christiansborg svigter de mest udsatte og syge danskere, sender de nemlig håbet om et bedre liv i hænderne på folket. Og så er det sådan set underordnet, om din stemme går til Alternativet eller Enhedslisten eller et helt tredje parti: Så længe det fremmer et mere lige, værdigt og social retfærdig Danmark. Så hvis jeg skal slutte med en lettere fri omskrivning af et godt Kim Larsen citat, vil jeg sige: Stem på dem, der bekymrer sig om de udsatte og fattige – de andre skal nok klare sig.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

bølger rammer mole
Nyheder

Storm rammer Danmark

søren brostrøm kigger
Nyheder

Her er Danmarks

50 mest citerede 

eksperter

kampfly på hangarskib
Nyheder

USA og Kina i kapløb

om sunket kampfly 

Mand klamrer sig til havareret båd
Nyheder

39 personer ventes døde efter bådulykke i Floridas

Løver med investeringsobjekter
Iværksætteri

Gymnasieelever sikrede sig hjerte-investering fra ”Løverne”

Caroline Wozniacki
Kendte

Wozniacki slår sig sammen med Tiger Woods

bil kører i snevejr
Nyheder

Undgå kæmperegning:

Tre vaner slider på

bilen i vinterhalvåret

Retten i Viborg
Krimi

Kvinde voldtaget i sit hjem af fremmed mand

piller i pakninger på samlebånd
Nyheder

Coronapille godkendt

Tina Christensen
Nyheder

Her er dobbeltliv-formandens afløser

Lottokuponer
Nyheder

Snart kan du vinde 750 millioner

Nær billede af Wafande
Underholdning

Wafande og gravid

kæreste splitter op

den kommercielle rumstation
Nyheder

Dansk firma hyret til

kommerciel rumstation

En kvinde i rød sweater taler i mobiltelefon udenfor
Nyheder

Nedbrud i hele landet

En hvid villa med en udestue.
Kendte

Efter flere forsøg:

Felix Smiths hus

endelig solgt

Mand klamrer sig til havareret båd
Nyheder

39 personer ventes døde efter bådulykke i Floridas

Prins Andrew med armen omkring Virginia Giuffre.
Kongelige

Prins Andrew afviser at

være nær ven af Maxwell

Simon Stenspil og Anna Stokholm på den røde løber
Underholdning

Dansk stjernepar afslører

søns sjældne navn

En person svømmer i en svømmehal.
Nyheder

Priserne på disse 

fritidsaktiviteter 

er eksploderet

Molly og Peter Andreas i en af scenerne i deres køkken.
Film og TV

Skrevet ud af

”Badehotellet”

Lis Sørensen med armene over kors på den røde løber til DMA
Kendte

Lis Sørensen: Jeg er

færdig som popsanger

En radiator op ad en betonmur.
Nyheder

Tårnhøje energipriser:

Nu vil regeringen

hjælpe med check

Niel Young synger til venstre. Joe Rogan taler til højre
Underholdning

Neil Young forsvinder fra

Spotify efter ultimatum

billede af det daværende Syrien Bazar
Nyheder

Købmandsbutik har fået 14 bøder og sure smileys

Eigild B. Christensen jubler
Nyheder

Rasende på 
tv-milliardær 
efter konkurs

julepynt i gaden
Nyheder

Her er der stadig
julelys i gaden

Thomas Rode Andersen i bar overkrop
Kendte

Thomas Rodes
konkursramte firma
kører måske videre

shots på et bord
Nyheder

Pesticid fundet
i populære shots

udstødning
Nyheder

Hybridbiler udleder dobbelt så meget CO2 som tilladt

skib i vandet
Nyheder

Forskere finder ukendt

liv på Jorden

to personer på pressemøde
Nyheder

Indkalder til pressemøde

gorilla spiser
Dyreliv

Legenden Ozzie

er død 

paprika steen poserer i skov
Kendte

Paprika Steen har 
droppet lykkepillerne

mand taler
Corona

Klar til at droppe

alle restriktioner

mand poserer
Kendte

Anders Agger springer ud

som skuespiller 

skrabelodder ligger i bunke
Helt vildt

Vinder 3,6 millioner

på skrabelod:

Det var vanvittig heldigt

kvinde poserer
Kendte

Stopper som vært

på Vild med dans

fartkontrol ved indgangen til landsby
Krimi

Lille by - høj fart: 

32 mistede kørekortet

to kvinder poserer
Film og TV

Efter Christianes exit:

Det sker der med

Vild med dans

hjertestarter i boks
Nyheder

Alle over 60 år

skal kunne sige nej

til genoplivning

mand taler
Nyheder

Maner til ro:

Russerne er ikke

på vej

slange i naturen
Dyreliv

224 nye arter

fundet i Sydøstasien

Viktor axelsen
Sport

Stor bøde til

Viktor Axelsen

covid på grønland
Nyheder

Grønland: Barer og biografer lukkes for uvaccinerede 

to fængsles drab politibil
Krimi

 To mænd fængsles for drab

sygeplejeske med podepind
Nyheder

Eksperter: Behold restriktioner lidt endnu

blå blink seksuelt anfgreb børn
Krimi

Forgreb sig på børn:

Ville true til tavshed

ida wohlert tv-vært på seng
Kendte

Ida Wohlert:

Amok på fartbølle

politibil - Drenge anholdt for at overfalde teenager med machete
Krimi

Drenge overfaldt teenager med machete

Corona: Alle restriktioner på vej væk
Nyheder

Så sker det: Alle restriktioner på vej væk

En fine stikker op af vandet
Dyreliv

Sjælden hval har forvildet sig ind i Kolding Fjord

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Britisk politi undersøger Boris Johnson

Byretten i København
Krimi

Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

en mand på en talerstol
Nyheder

Dobbeltlivs-formanden er ude af 3F 

Krimi

Chef i stort selskab risikerer fængsel 

En mand foran en Rolls-Royce
Biler

De unge og rige køber Rolls-Royce

En smuk kvinde i blomstret kjole
Kendte

DR-stjerne er blevet mor for anden gang

Bob Dylan med hat på scenen
Kendte

Bob Dylan scorer milliarder

En mand i dynejakke i en port
Nyheder

Martin Henriksen trækker sig fra DF

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Danmark er mindst korrupt i verden 

et hangarskib
Krimi

Kampflyulykke på hangarskib

lene beier smiler
Kendte

Coronaramt Lene Beier:

Føles som en elefant

på brystkassen

kvinde kigger på tom væg
Nyheder

Kunstner tog pengene:

Nu overvejer han

at kræve erstatning

mand sidder i køkken
Kendte

Kendiskok er gået

konkurs

mand taler
Nyheder

Medie: 3F-ledelse

har kendt til dobbeltliv

siden december

håndboldspillere i aktion
Sport

Sjette sejr på stribe:

Danmark klar til

EM-semifinalen

mand taler i mikrofon
Nyheder

Skal han fortsætte?

Medlemmer kan afgøre

3F-formands fremtid

Sport

Cykelstjerne indlagt:

Kolliderede med bus 

Prinsesse Athena i sneen med lyserøde ørevarmere på
Kongelige

Dronningens yngste

barnebarn fylder år:

Se de nye billeder

kvinde taler på pressemøde
Corona

Nu kan du afbryde

selvisolation efter

fire dage

håndboldspillere i aktion
Sport

Matchbold til Danmark

En tilfrosset bil.
Biler

nemt og billigt

kan du selv lave

frostfjerner til bilen

Tomme lattergaspatroner ligger på jorden
Nyheder

Stor fangst af

ulovligt lattergas

Nyheder

Krisemøde: Formandens

dobbeltliv skal drøftes 

Blå blink på en politibil
Krimi

Politi: Ingen sammenhæng

mellem tre dødsbrande

Et symbol på en skaldespand
Helt vildt

Fandt 20 millioner

i sin skraldespand

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Sur Messerschmidt:

Stop personangreb 

Alle deltagerne posere i militærtøj rundt om og i en jeep.
Film og TV

Her er de 12 nye

stjerner i trøjen

Prins Nikolai sammen med grevinde Alexandra i sommer.
Kongelige

Prins Nikolai

rydder forsiden

Et aldrende par på gåtur hun holder i hans arm.
Nyheder

De fleste pensionister

er millionærer