Hjemløse er danskernes darling: Til gengæld er vi frastødt af denne gruppe
Hjemløse er danskernes yndlingsudsatte. Vi har langt mere medlidenhed med hjemløse end andre udsatte grupper, viser ny undersøgelse. Foto: Scanpix/Arkiv
Danskerne har medlidenhed med hjemløse - til gengæld er der en anden gruppe, vi ikke har meget til overs for.

Hjemløse vækker langt mere medfølelse hos danskerne end andre udsatte grupper.

Det viser en undersøgelse fra Rådet for Socialt Udsatte, som samtidig indikerer, at danskerne har fået mere sympati for socialt udsatte.

- Hjemløse er jo danskernes yndlingsudsatte. Jeg tror, det dels skyldes, at Hus Forbi har givet hjemløse et positivt billede, men det handler også om, at de fleste kan identificere sig med, hvor forfærdeligt det må være at skulle leve på gaden, siger Jann Sjursen, som er formand for Foreningen for Socialt Udsatte.

Hus Forbi er en landsdækkende avis, som sælges af bl.a. hjemløse og udgives af foreningen Hus Forbi.

Taknemmelige hjemløse

Den repræsentative undersøgelse viser blandt andet, at 72 procent af danskerne bliver triste over samfundets utilstrækkelige hjælp, når de ser en hjemløs. 38 procent får dårlig samvittighed.

Også Projekt Udenfor, hvor frivillige hjælper hjemløse på gadeplan, bekræfter, at mange danskere vil hjælpe hjemløse.

- Vi har aldrig problemer med at få frivillige. Jeg tror det handler om, at det føles meget meningsfuldt og givende at se, hvor stor en forskel, det gør for en hjemløs, at man kommer med for eksempel mad, tøj eller tæpper, og hvor taknemmelige, de bliver, siger Bibi Agger, som er faglig leder og souschef i Projekt Udenfor.

- Noget, vi også har bemærket, er, at nogle mennesker gerne vil donere helt nye ting. Det synes vi er utroligt flot, selvom vi selvfølgelig er taknemmelige for alle bidrag, fortsætter hun.

Stofmisbrugere vækker frygt og afsky

Undersøgelsen viser også, at langt færre reagerer med samme form for følelser ved synet af en stofmisbruger, alkoholmisbruger eller en prostitueret.

Især vækker stofmisbrugerne utryghed og en følelse af at blive frastødt.

Men virkeligheden er, at mange udsatte faktisk tilhører flere grupper. Derfor giver det ikke mening at skelne så hårdt og have sympati med en gruppe og blive frastødt af en anden, minder både Projekt Udenfor og Rådet for Socialt Udsatte om:

- Tit handler hjemløshed netop ikke kun om, at man mangler en bolig. Mange hjemløse har også problemer med misbrug eller psykiske problemer. Det, som kendetegner socialt udsatte er netop, at de tit har komplekse problemer. Og jeg synes ikke, det gør en forskel, om man slås med det ene eller andet, for alle fortjener at få hjælp, siger Jann Sjursen fra Rådet for Socialt Udsatte.

Generelt har danskerne meget sympati med svage grupper og socialt udsatte, er hans oplevelse.

- Langt de fleste danskere mener, at udsathed ikke kun er den enkeltes problem, men samfundets problem, og det synes jeg, vi som land på mange måder kan være stolte af, siger han.

Om undersøgelsen:

Analysebureauet Epinion har på vegne af Rådet for Socialt Udsatte spurgt 1013 repræsentativt udvalgte danskere en række spørgsmål om deres holdning til socialt udsatte.

Undersøgelsen blev gennemført i oktober-november 2015 og rapporten er publiceret i februar 2016.

Den tilsvarende undersøgelse, som der sammenlignes med, er fra november 2013.