Selvom du har fast job og lever et liv uden de store problemer, kan du ikke være sikker på, at dine børn kommer til at klare sig godt.
Mange unge ender på gaden som hjemløse, bliver misbrugere eller ryger i fængsel, selvom de er vokset op under trygge kår hos velfungerende forældre fra den 'pæne' middelklasse.
En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at hver anden ung mellem 18 og 24 år, som bakser med problemer inden for kriminalitet, misbrug, hjemløshed eller psykisk sygdom, har forældre, som aldrig selv har haft lignende problemer.
- Cirka halvdelen af de marginaliserede unge kommer fra det, man kan kalde en almindelig, social baggrund siger Lars Benjaminsen, forsker på SFI og hovedforfatter til rapporten 'Familiebaggrund og Social Marginalisering,' der udkommer i dag.
Rapporten kortlægger omfanget af såkaldt social marginalisering i Danmark og er baseret på registerdata om hele den danske befolkning.
For de 18-24-årige har forskerne set på sammenhængen mellem familiebaggrund og risikoen for senere marginalisering. Og her stødte forskerne på overraskende data. De fandt frem til, at det langt fra kun er unge fra socialt belastede familier, der oplever problemer i voksenlivet.
Kun halvdelen af de unge, der har været i kontakt med det offentlige i forbindelse med misbrug, psykisk sygdom, hjemløshed eller et fængselsophold har forældre, der også har den type erfaringer.
Og kun en femtedel af dem har forældre uden anden uddannelse end grundskolen, mens en tredjedel har forældre, der har været udenfor arbejdsmarkedet i længere perioder af de unges barndom.
Forskerne bag rapporten er selv overraskede over resultatet:
- Vores analyse viser, at selvom unge fra socialt udsatte familier har større risiko for marginalisering, har cirka halvdelen af de marginaliserede unge forældre, der har uddannet sig, er i arbejde og ikke har problemer af den slags, vi kan se i registrene. Familierne kan sagtens have problemer, som vi ikke kan indfange med denne type data, men resultatet rykker alligevel ved de gængse opfattelser af, hvad der fører til marginalisering, lyder det i en pressemeddelelse fra forsker Lars Benjaminsen, der er medforfatter til rapporten.
Hos Rådet for Social Udsatte siger formand Jann Sjursen om den nye rapport, at den viser, at der ikke er nogle social automatik i forhold til, hvem der bliver socialt udsatte
- Vi har alle en risiko for at miste fodfæste i livet. Og det skal vi indrette vores velfærdssamfund efter, siger Jann Sjursen til Ritzau.
Henholdsvis 10 og 14 pct. af alle voksne kvinder og mænd kommer på et tidspunkt i løbet af deres liv i kontakt med det offentlige system i forbindelse med misbrug, psykisk sygdom, hjemløshed eller et fængselsophold.
Kun et fåtal af dem – ca. 25.000 personer – kan dog siges at tilhøre de mest marginaliserede. Det er folk, der har haft gentagne og nylige kontakter på flere områder, fx psykiske syge misbrugere, der også har oplevet hjemløshed eller været i fængsel.
Kilde: SFI
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.