Gør du som mange andre? Det spiser vi juleaften

Danmark
- Alle andre dage på året, kan vi spise alt muligt andet, men lige den dag, skal menuen være, som man kender det, siger Claus Holm om danskerne faste julemadstraditioner. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix/Arkiv og Foto: Claus Bech/Scanpix/arkiv)
Vi spiser meget flæskesteg, endnu mere and og næsten ingen gås juleaften. Det handler om traditioner, lyder det fra tv-kokken Claus Holm.

Julen er traditionernes tid - også når det gælder den julemiddag, som et flertal af danskerne sætter tænderne i juleaften.

I ny meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, har 1.007 repræsentativt udvalgte danskere svaret på, hvad de spiser juleaften. Hele 45 procent af danskerne svarer, at de både spiser and og flæskesteg.

Det overrasker ikke tv-kokken, Claus Holm.

- Det kommer slet ikke bag på mig, at flertallet spiser både and og flæskesteg. Hvis man lige stikker fingeren i jorden og husker, hvor vi kommer fra, så fylder julens traditioner - også i køkkenet - bare utroligt meget, og det indebærer altså både and og gris, siger Claus Holm.

Han forklarer, at vi sætter stor pris på, at maden til jul er, som den plejer. 

- Alle andre dage på året, kan vi spise alt muligt andet, men lige den dag, skal menuen være, som man kender, siger Claus Holm.

And hitter mere end flæskesteg

I Wilke-målingen svarer 26,8 procent, at de kun spiser and juleaften, mens 8,2 procent kun spiser flæskesteg. Den fordeling giver god mening ifølge Claus Holm.

- Flæskestegen er mere tilgængelig i supermarkedet og bliver tit og ofte spist i løbet af året. Anden er mere sjælden og kommer først frem til mortensaften og her til jul, siger han.

Gåsen er en mere sjælden gæst på middagsbordet til jul. Ifølge Wilke-målingen spiser kun 2,3 procent gås juleaften. 2,9 procent spiser både gås og flæskesteg, mens kun 1,1 procent spiser både and og gås.

- Gåsen er jo ikke det store herhjemme, og jeg tror ikke, at det vil ændre sig i løbet af årene. Vi holder stædigt fast i det, vi kender, siger Claus Holm.

Vi holder fast i traditioner

Han forklarer, at der er ikke er meget, der tyder på, at julemiddagen vil ændre karakter i løbet af årene.

- Der sker ikke rigtig nogen udvikling. Selvom vi er et multietnisk land, som jeg hilser meget velkomment, så smitter nye traditioner og tro ikke af på vores mad i julen, siger Claus Holm.

Han er også overbevist om, at den yngre generation vil bære de traditioner, som de selv har med hjemmefra videre, når det en dag bliver deres tur til at stå i køkkenet juleaften.

- Det skaber hygge og tryghed. I denne her verden, hvor vi blæser afsted med hundrede kilometer i timen, og hvor halvdelen af os falder om med stress, så har man virkelig brug for at slå bremsen i og have den ene dag på året, hvor vi fylder anden med æbler og svesker og hygger os, siger Claus Holm.

Samme mad skaber sammenhold 

At holde fast i traditionerne, også omkring middagsbordet, kan ifølge Claus Holm være med til at skabe et sammenhold i familien.

- Hvis man i løbet af året har været så uheldig at miste familiemedlemmer, kan helt faste traditioner være med til at give en følelse af, at de stadig er hos os, siger han.

Han tror derfor højst, at ændringer i julemaden kommer til at indebære, at man for eksempel giver risalamanden et tvist med skyr.

- Hvis der sker ændringer, bliver de virkelig små. Det er ligesom historien med julemanden. Han har jo også eksisteret i tusinde år, uden at han af den grund er blevet hipster med en smartphone, siger Claus Holm.

Det spiser vi juleaften:

Kun flæskesteg: 8,2 procent

Kun and: 26,8 procent

Kun gås: 2,3 procent

Både and og flæskesteg: 45,0 procent

Både gås og flæskesteg: 2,9 procent

Både and og gås: 1,1 procent

Alle tre: 1,0 procent

Noget helt andet: 12,7 procent

UDVID

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen