Lørdag aften er det præcist et år siden, at dronning Margrethe brugte sin nytårstale som anledning til at fortælle, at prins Henrik ville drosle ned. Men selv om Prins Henrik officielt er gået på pension, modtager han stadig årpenge på 8,2 millioner kroner om året fra statskassen.
Hvis det stod til danskerne, burde den royale pensionist dog kunne se frem til en massiv lønnedgang. Det viser en undersøgelse, som Wilke har udført for Avisen.dk.
Blot 14 procent mener, at det er rimeligt, at prinsgemalen stadig modtager 8,2 millioner kroner om året. Hele 28 procent mener, at han ikke burde modtage så meget som en klink. Den største gruppe af danskere, 41,4 procent, finder det rimeligt, at han får mellem en og fire millioner kroner om året.
Prins Henrik modtager i 2017 8,1 mio i årpenge. Synes du, det er rimeligt, at prins Henrik fortsat modtager årpenge på samme niveau, som før han gik på pension?
Ja, det er helt i orden: 14,2 procent
Nej, han burde få lidt mindre, mellem fire og otte millioner: 16.2 procent
Nej, han burde få noget mindre, mellem en og fire millioner: 41,4 procent
Nej, han burde slet ikke få noget: 28,1 procent
Rundspørge af 1.000 repræsentativt udvalgte danskere udført af Wilke på vegne af Avisen.dk.
UDVID
Ifølge Anette Kokholm, chefredaktør på Familie Journal og kender af kongehuset, er det ordet pension, der skurrer i danskernes ører.
- I det øjeblik, man går på pension, vil det for alle andres vedkommende betyde, at man holder op med at få løn og får folkepension i stedet. Så det er nok en dansk forargelse over, at han ikke gider mere, men stadig får løn. Man skal bare huske, at det er dronningen, der bestemmer, hvem der skal have pengene. Hun deler dem ud, som hun vil, siger hun.
En almindelig dansk folkepensionist, der er gift eller samlevende, får ifølge Ældresagens hjemmeside omkring 10.000 kroner om måneden før skat, hvis man både modtager grundbeløb og pensionstillæg.
Apanage er en form for løn
Anette Kokholm bakkes op af lektor i dansk historie ved Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen. De royale pligter præsenteres nemlig som arbejde, og så anser folk årpenge som en form for løn.
- De kongelige præsenterer sig selv som nogen, der gør et stykke arbejde for Danmark. Og når han så lader sig pensionere og bruger den metafor, så lægger han også op til, at han har rettigheder og pligter ligesom andre. Og til det hører også en indtægtsnedgang. Ikke en stor, men dog en nedgang, siger Sebastian Olden-Jørgensen.
Hvis årsagen i stedet havde været sygdom, havde billedet nok været et andet, mener han.
- Hvis de havde valgt, at han bare skulle drosle lidt ned og alle kunne se, at han var svækket, så tror jeg slet ikke, spørgsmålet var kommet op, siger Sebastian Olden-Jørgensen.