Prins Henriks pension mangler fortsat forklaring
På trods af pensionen går Prins Henrik stadig på jagt. (Foto: Foto: Morten Stricker/Scanpix/arkiv)
Halvdelen af danskerne ved stadig ikke efter prins Henriks første år som pensionist, hvorfor prinsgemalen gik på pension. "Hoffet gav en pseudoforklaring", siger ekspert.

Sidste år smed Dronning Margrethe en regulær bombe under nytårstalen: Prins Henrik går på pension.

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension, sagde regenten sidste år.

Et år efter er danskerne dog stadig skrupforvirrede over, hvorfor prins Henrik gik på pension. Det viser en rundspørge, som Wilke har udført for Avisen.dk blandt 1.007 repræsentativt udvalgte danskere. 

25 procent tror, at prins Henrik er gået på pension på grund af sin alder. Andre 25 procent peger på andre årsager, mens 50 procent svarer, at de ikke aner, hvorfor prinsgemalen trak stikket. 

Hvorfor gik Prins Henrik på pension?

Føler du, at du ved, hvorfor prins Henrik er gået på pension?

 

Ja, på grund af hans alder: 25 procent

Ja, på grund af andre forhold: 25 procent

Nej, det er uklart: 50 procent

 

Tal på baggrund af rundspørge med 1.000 repræsentativt udvalgte danskere udført af Wilke for Avisen.dk.

UDVID

Sebastian Olden-Jørgensen, lektor i dansk historie ved Københavns Universitet, hæfter sig ved, at tallene viser, at der er stor forvirring omkring prins Henriks pension.

- Jeg synes, det er et rigtig morsomt resultat. Det er selvfølgelig fordi, hoffet har givet en pseudoforklaring. Ligesom hvis man kommer på arbejde med et blåt øje og siger, man er gået ind i en dør. Så er man kommet med en forklaring, men den virker bare usandsynlig. Så reagerer folk ved, at de ikke tror på det, siger han.

Ifølge Anette Kokholm, chefredaktør på Familie Journal, er der ikke noget underligt i, at danskerne spekulerer over prins Henriks situation.

- Det er usædvanligt, at en, der er gift med en regent, går på pension. Mig bekendt er det ikke sket før. Derfor er det også interessant og ikke så underligt, at det får folk til at spekulere, siger hun.

Træt af de officielle ting

Modekongen Erik Brandt ser prins Henrik som sin bedste ven, og de spiste for eksempel forleden frokost på Kongeskibet. Her oplevede Erik Brandt en prinsgemal i hopla, der trods sine 82 år var både glad og fuld af livsglæde. 

Hvis Erik Brandt skal komme med sit eget personlige bud, har det handlet om, at prinsgemalen vil drosle ned, når det gælder arrangementer, som han ikke mener er vigtige. 

- Jeg tror, han er træt af de officielle ting, som er ligegyldige, siger Erik Brandt.

- Så han er træt af at være bundet af officielle forpligtigelser og vil i stedet fokusere på de emner, hvor han føler, han kan gøre en forskel?

- Ja bestemt. Han stiller kun op til de ting, som han har lyst til. Det forstår jeg godt. Men han er også træt af ikke at blive anerkendt.

Ifølge den personlige ven spiller det ind, at Prins Henrik ikke har fået opfyldt kongedrømmen.

- Jeg ved, at han gerne vil være konge. Man burde have gjort ham til Majestæt for lang tid siden - dengang Jens Otto Krag var statsminister. Han har anerkendt, at det er sådan, men han er meget bitter og føler ikke, at han bliver behandlet ordentligt, siger Erik Brandt. 

Den forklaring er sandsynlig ifølge Sebastian Olden-Jørgensen.

- Den mest nærliggende forklaring er, at pensionen skyldes personlige frustrationer. Dem har han igennem lang tid givet udtryk for, især i de seneste år. Men det kan han jo ikke tillade sig at sige, siger han og uddyber.

- Jeg tror, han er en gammel mand, der ikke gider mere. Nu har han levet et langt liv i frustration, og nu gider han ikke mere. Man ser det hos ældre skuespillere, der siger, nu gider de ikke gå i flinkeskole længere. Nu vil de gøre, lige hvad de vil. Det er egentlig udtryk for det samme.

Forskel på opgaver

Som Erik Brandt påpeger, læner prins Henrik sig ikke just tilbage, selvom han officielt er gået på pension. Men Anette Kokholm påpeger, at der er forskel på de arrangementer, som prinsgemalen deltager i.

- Der har jo været familiearrangementer, som han ikke har deltaget i. Han har ikke sejlet med Kongeskibet Dannebrog med dronningen. Så der er helt klart en forskel i, hvad han gør nu, siger hun.

Det er især de officielle arrangementer, som prins Henrik holder sig fra ifølge chefredaktøren. Hun påpeger dog, at prinsgemalen ikke ligefrem virker syg eller svækket

- Han var til Hubertusjagt for nylig og har også deltaget i andre jagter. De har lige haft gløgg for samarbejdspartnere, og der er han jo med og virker lige så optaget af de projekter, han tidligere var en del af, siger Anette Kokholm.

Hvorfor gik Prins Henrik på pension?

Føler du, at du ved, hvorfor prins Henrik er gået på pension?

 

Ja, på grund af hans alder: 25 procent

Ja, på grund af andre forhold: 25 procent

Nej, det er uklart: 50 procent

 

Tal på baggrund af rundspørge med 1.000 repræsentativt udvalgte danskere udført af Wilke for Avisen.dk.

via Listen To News