Fortvivlet opråb fra polsk sæsonarbejder: Alle er ligeglade med os
Adam Michalski er tilbage i Polen efter sit mislykkede ophold i Danmark, men afviser ikke at vende tilbage. (Foto: Foto: Adam Michalski)
Adam Michalski kom til Danmark i håb om at kunne starte et nyt og bedre liv. I stedet endte opholdet med ydmygelse.

Håbet om en bedre tilværelse i Danmark blev lynhurtigt forvandlet til mareridtsagtige scener for den 32-årige polak Adam Michalski.

Knapt havde han sat foden på dansk jord, før de første ydmygende skældsord strømmede ned over ham. Ord som ”polske svin”, ”idiot” og ”hold jeres kæft, ellers får I ingen penge”, føg imod ham, hævder han.

- Det kan ikke passe, at man skal finde sig i det i et civiliseret land. Jeg håbede, at jeg kunne starte et nyt liv der. Min søster bor i Hurup i nærheden af Struer, og det var et stort plus, at jeg har familie der, så det var min plan, at jeg blive i Danmark, fortæller Adam Michalski, som taler dansk på grund af sin søster, der er dansk gift.

- Min nevø taler kun dansk, så jeg var nødt til at lære sproget, fortæller han.

Ligeglade med menneskelige tragedier

Adam Michalski kommer fra den lille by Sieniawa omkring 50 kilometer fra den polsk-ukrainske grænse. Der er han nu igen efter at have arbejdet med at vaccinere minke på forskellige farme rundt omkring i hele Danmark for Klit Mink Service i juli i år.

Efter 37 dage var det ophold slut. Slukørede, ydmygede og rasende blev han og hans kolleger sat af på stationen i Randers efter at have bedt om deres løn.

- Vi måtte sove på stationen. To af os havde ingen penge, og klokken var over 23, så der var ingen tog eller bus, vi kunne tage med. Vi var trætte og sure. Vi ringede til politiet, og vi har klaget til Krifa, som jeg er medlem af, siger han og fortsætter:

- Men de var ligeglade med os. Det samme har vi oplevet med Arbejdstilsynet, de er fuldstændig ligeglad med os. Det kan ikke passe, at alle er ligeglade med menneskelige tragedier som vores i en civiliseret land som Danmark. Er det, fordi vi er fra Polen? Spørger Adam Michalski.

Krifa afviser Michalskis kritik

Medarbejderne hos Klit Mink Service er ikke dækket af overenskomst, men i Adam Michalskis ansættelseskontrakt står der, at:

”Man SKAL kunne overnatte ude og være fleksibel med arbejdstiden” og øverst i kontraktens højre hjørne er Krifas logo printet på papiret.

Her afviser man dog, at man ikke har foretaget sig noget i de fire polakkers og fire rumæners sag:

- Det er ikke korrekt, at vi ikke har foretaget os noget i sagen. Vores medlem henvender sig til os i august. Her hjælper vi ham og andre kolleger med at skrive et brev til Arbejdstilsynet. Derudover er der i september og oktober indhentet dokumentation og fortaget beregninger, og de reelle vilkår på virksomheden er ikke i orden. Derfor har vi også rejst krav overfor arbejdsgiveren, siger Rolf Weber, der er politisk konsulent i Krifa, og fortsætter:

- Processen har været besværliggjort af, at Adam Michalski har opholdt sig meget i Polen i dette tidsrum, men i begyndelsen af november har vi sendt en kravsopgørelse til arbejdsgiveren.

Forsøger at finde et job i Polen

Danske minkavlere producerer hvert år omkring 17 millioner minkskind. Ungerne fødes typisk mellem den 25. april og den 10. maj og omkring 1. juli tages ungen fra moderen. Det var her Adam Michalski kom med vaccinen og prikkede dyrene med nålen.

Det blev til cirka 40.000 minke, som Adam Michalski nåede at vaccinere i sine 37 dage hos Klit Mink Service. Om han nogensinde kommer tilbage igen for andet end at besøge sin søster, må fremtiden vise.

- Det var ikke nemt i Denmark, og lige nu går det fantastisk for vores økonomi hernede. Vores løn vokser lynhurtigt, og her i Sieniawa er der mindre end fem procents arbejdsløshed, så lige nu forsøger jeg at finde et job her, siger han, inden han slutter:

- Jeg har en søn i Ukraine, som jeg savner rigtig meget, og som jeg gerne vil over til, men jeg afviser ikke, at jeg måske kommer til Danmark igen. Ligesom i alle andre lande er der både gode og dårlige mennesker i Danmark, men jeg kan godt lide danskerne.

Tilbage i Struer hos Klit Mink Service afviser man alle anklager fra Adam Michalski.

Var Adam Michalski en god medarbejder?

- Nej, der er ikke noget af det, han siger, der hænger sammen, siger Tobias Klit, der står som indehaver af Klit Mink Service.

Se hele chefens svar på Adam Michalskis anklager her.

via Listen To News