Polske ansatte levede i frygt: Chef behandlede os som fanger i arbejdslejr
Adam Michalski føler sig uretfærdigt behandlet af arbejdsgiver. Men 3F opfordrer ham til fremover at tage dem med på råd, inden han underskriver sin næste ansættelseskontrakt. (Foto: Foto: Adam Michalski)
Østeuropæiske sæsonarbejdere strømmer til Danmark. Mange ender under urimelige arbejdsforhold med en magtesløs fagbevægelse, som blot kan se på.

Råben og skrigen. Uhumske badeforhold. Psykisk terror og manglende løn.

For polske Adam Michalski og hans kolleger udviklede drømmen om at komme til Danmark for at arbejde sig til et mareridt.

De kom til landet for at arbejde i Klit Mink Service i den vestjyske by Struer, men endte med at være decideret bange for chefen.

- De behandler deres medarbejdere som fanger på en arbejdslejr. De kaldte os polske svin og polske idioter mange gange. Folk oplevede den slags psykisk terror hver dag, og vi mangler alle sammen betaling for vores arbejde, siger Adam Michalski til Avisen.dk.

Se en video med forholden hos Klit Mink Service her.

25 procent flere polakker på tre år

I 2014 var der 30.735 polakker, som arbejdede i Danmark. Kun tre år senere var det tal steget med hele 25 procent til 38.281 i tredje kvartal af 2017. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriets database Jobindsats.dk.

Én af de over 7.500 ekstra polakker, som er strømmet til landet, er altså Adam Michalski. For ham endte drømmen om en god gevinst altså med en ydmygende retur til Polen efter blot en måned. Her blev de i alt fire polakker og fire rumænere sat af ved toget, hvor de måtte overnatte på stationen, inden de kunne komme med toget hjem.

- Hver eneste gang, når vi forsøgte at snakke med ham om vores arbejdsforhold, blev han meget aggressiv, og sagde, at hvis ikke vi holdt vores kæft, fik vi ikke en eneste krone. Det er den værste slags mobning, jeg nogensinde har oplevet på grund af min nationalitet, siger Adam Michalski.

Fagforbund ser mange lignende sager

”Hvis ikke folk var så bange for, at du skriger ad os, så var det måske ikke sket ..." Hør Adam Michalski og hans kollegaer klage over chefen på Klit Mink Service i optagelsen herunder.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ifølge 3F har næsten fire ud af fem af de nytilkomne østarbejdere fået arbejde i byggebranchen, industri, transport, det grønne område, rengøring eller hotel- og restaurationsbranchen inden for det seneste år.

- Mange østarbejdere er her kun et par måneder for at tjene nogle hurtige penge, mens sæsonarbejdet står på, og så forsvinder de igen. I sagen omkring Adam Michalski ser det ud som om, at arbejdsgiveren bare har sat nogle tal på lønsedlen, fordi han var forpligtiget til det, siger Morten Fischer-Nielsen, der er næstformænd i 3Fs grønne gruppe, og fortsætter:

- Adam Michalski er blevet tørret, men ikke i en grad så en dommer vil tilsidesætte den aftale, som han har indgået med virksomheden. Det ser vi desværre tit, men det er svært at gøre noget ved det, når de først henvender sig til os, når skaden er sket, siger han.

Mange mangler løn for arbejde

Avisen.dk er i besiddelse af Adam Michalskis lønsedler og ansættelseskontrakt. Her fremgår det, at han var ansat til ren akkordløn, til 50 øre pr. mink han vaccinerede. Der er ikke nogen tal på, hvor mange minke, han har vaccineret, men ud fra den samlede løn og timeantal kan man se, at han skulle have vaccineret knap 200 mink i timen, i de 140 timer han angiveligt har arbejdet hos Klit Mink Service i juli.

Ifølge Adam Michalski har han dog arbejdet langt mere, nemlig 300 timer. Det giver en forskel på den løn, som han mener, han er berettiget til, og den løn, som han fik, på op til 3.000 kroner.

Derudover mangler han efter eget udsagn 3.200 kroner, som skulle være udbetalt til ham a conto plus løn for overarbejdstimer, som han også hævder, at han mangler.

- Derudover skulle vi betale 90 kroner om dagen for at bo i en trang og stinkende campingvogn, hvor vi boede 5-6 mand, selvom det ikke var aftalt på forhånd. Nogle af dem, jeg arbejdede sammen med, mangler endnu flere penge, end jeg gør, siger Adam Michalski.

Hos Klit Mink Service i Struer har man ikke meget til overs for Adam Michalskis anklager. Her afviser man alle anklager fra den polske sæsonarbejder:

- Der er ikke noget af det, han siger, der hænger sammen, siger Tobias Klit, der står som indehaver af Klit Mink Service.

Se hele chefens svar på Adam Michalskis anklager her.

via Listen To News