Skrevet i samarbejde med Michael Lund
Forkerte tal, dårlig kildekritik og sjuskede konklusioner fylder bogen Amerikanske Tilstande, som er skrevet af statsministerens søn, Henrik Fogh Rasmussen, og udgivet af den borgerlige tænketank Cepos.
I bogen forsøger Henrik Fogh Rasmussen at gøre op med danskernes negative fordomme om USA som et lovløst samfund med udbredt fattigdom og mangel på socialt sikkerhed. Men flere af bogens centrale pointer bygger på fejlagtige tal og sammenligninger.
Blandt andet påstår Henrik Fogh Rasmussen, at der var dobbelt så meget kriminalitet i Danmark som i USA i 2001.
Men tallene kan slet ikke sammenlignes. De amerikanske tal dækker nemlig kun syv typer af forbrydelser, mens det danske tal dækker samtlige straffelovsovertrædelser.
Henrik Fogh Rasmussen har heller ikke ret i, at der er lige så mange hjemløse i Danmark som i USA i forhold til befolkningstallet. Han sammenligner nemlig antallet af hjemløse på en given nat i USA med antallet af hjemløse på et helt år i Danmark.
Vil dumpe på universitet
Nyhedsavisens gennemgang af bogen på de næste sider viser desuden en række andre fejl, fejltolkninger og problematiske udeladelser, som sår tvivl om troværdigheden.
Var bogen en universitetsopgave, ville den dumpe for dårligt videnskabeligt arbejde, siger lektor på Syddansk Universitet Martin Hvidt, som underviser i samfundsvidenskabelig metode.
»Du vil ikke kunne bestå en opgave på universitetet, hvis du laver den type fejl, som der er i bogen,« siger Martin Hvidt.
Professor Niels Bjerre-Poulsen på Center for Amerikanske Studier på Handelshøjskolen er enig med Fogh i, at der findes mange forkerte fordomme om USA, men han mener, at Fogh begår fejl i sin iver efter at skyde fordommene ned.
»Ofte er han sprogligt manipulerende, og flere af de historiske oplysninger om eksempelvis baggrunden for privat våbenbesiddelse er fordrejede eller direkte forkerte. Det virker som om, han ikke har været tæt nok på de fattige amerikaneres virkelighed. Hvis bogen udkom i USA, ville mange amerikanere ikke kunne genkende hans rosenrøde billede af for eksempel sundhedsvæsnet eller de sorte ghettoer,« siger Niels Bjerre-Poulsen.
Forkert billede
Lektor i amerikansk historie og samfundsforhold på Københavns Universitet Carl Pedersen kalder bogen for utroværdig.
»Det er manipulation. Han er ude i et ideologisk ærinde om en minimalstat, og så har han bagefter forsøgt at få tallene til at passe til konklusionen. Jeg er enig i, at Danmark kan lære mange ting af USA, for eksempel om indvandring. Men han jonglerer med tallene, indtil han får et overordnet billede, der ikke stemmer med virkeligheden,« siger lektor Carl Pedersen.
Niels Bjerre-Poulsen roser også bogen for at prøve at gøre op med et negativt billede af USA:
»Jeg kan godt lide idéen om at forsøge at udrydde nogle af de danske fordomme om USA, for mange af dem er vildt overdrevne eller ganske enkelt forkerte.«