Flertal af danskerne: Pensionsalderen skal IKKE op, Løkke!
Det er unødvendigt at sætte pensionsalderen endnu mere op. Det mener et flertal af danskerne i en ny undersøgelse, som giver statsministeren et forklarings-problem.
Statsministeren gæstede i denne uge Roskilde Katedralskole, hvor han efter fotoet at dømme vakte jubel. Det gør han ikke med det nye pensionsforslag.
Statsministeren gæstede i denne uge Roskilde Katedralskole, hvor han efter fotoet at dømme vakte jubel. Det gør han ikke med det nye pensionsforslag. Foto: Claus Bech/Scanpix/

Det er unødvendigt at forlange af danskerne, at de skal arbejde et halvt år mere.

Det budskab har et flertal af danskerne til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der vil sætte pensionsalderen op. 

Flere end hver anden dansker - nærmere bestemt 56 procent - mener, at det ikke er nødvendigt at hæve pensionsalderen for at få økonomien i Danmark til at hænge sammen. 

Det viser en undersøgelse gennemført af analysebureauet Wilke for Avisen.dk blandt 1.020 repræsentativt udvalgte danskere. 

Undersøgelsen er gennemført, før Lars Løkke Rasmussen præsenterede regeringens 2025-plan tirsdag.

Her sagde statsministeren, at det vil give "et ordentligt bidrag" at hæve pensionsalderen med et halvt år for alle, der er født i 1958 eller senere.

Regeringen oplyser, at det ekstra halve års arbejde fra danskerne vil give statskassen en gevinst på 3,75 milliarder kroner. 

Men et flertal af danskerne køber ikke regeringens økonomiske argumenter. For de vil slet og ret ikke have pensionsalderen sat op. Det mener arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge fra (SF).

- Danskerne har benene ude i virkeligheden og kender fra sig selv, naboen, familie eller venner til, at der er rigtigt mange, som ikke kan klare sig frem til en højere pensionsalder. Så de er imod, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

SF: Gennemsnit giver vrangbillede

Lars Løkke Rasmussen argumenterer med, at når danskerne nu i gennemsnit lever længere end forventet, så er det helt rimeligt at bede dem bidrage til samfundet længere end hidtil planlagt. Hertil siger Karsten Hønge:

- Danskerne ved godt, at selv om vi i gennemsnit lever længere, så dækker det over ekstreme forskelle. Lige fra akademikerne på solsiden med de gode job, der sagtens kan arbejde længere, til ufaglærte og andre, som kan være nedslidte fysisk eller psykisk og absolut ikke kan klare flere år i arbejde.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

I den nye undersøgelse er det kun hver fjerde, der mener, det er nødvendigt at hæve pensionsalderen for at sikre dansk økonomi. 

Den ringe tilslutning til højere pensionsalder har en naturlig forklaring. Sådan lyder det fra Per H. Jensen, som er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet. 

- Mange danskere har vel en opfattelse af, at de nuværende pensionsaldre er passende. At når man lige nu kan gå på folkepension som 65-årig, så har man bidraget tilstrækkeligt og fortjener sit otium. Så strider det mod manges normer og værdier at hæve pensionsalderen yderligere, siger Per H. Jensen.

Ingen pose med penge

Men det er faktisk nødvendigt for dansk økonomi at hæve pensionsalderen. Det mener Rasmus Jarlov, som er arbejdsmarkedsordfører for Konservative.

- Der er mange, som ønsker at fremstille det som om, at vi har en stor pose penge at dele ud af i Danmark blandt andet til pension. Men sådan er det jo ikke, siger Rasmus Jarlov og fortsætter:

- Vi er nødt til at få forklaret danskerne, at vi ikke kan leve med, at der et misforhold mellem antallet af mennesker på pension samt kontanthjælp og så alle dem, der er i arbejde. Det dur ikke for samfunds-økonomien.

Svært at forklare

Det bliver noget af en opgave for regeringen at overbevise danskerne om, at det er økonomisk nødvendigt med en højere pensionsalder. 

- Det bliver ikke nemt, men nu er debatten jo også først lige begyndt, siger Rasmus Jarlov. 

Karsten Hønge fra SF tror ikke, regeringen med Lars Løkke Rasmussen i spidsen er generet af, at et flertal af danskerne er skeptiske over for højere pensionsalder. 

- Hvis bare Lars Løkke Rasmussen kan få et flertal med sig i Folketinget, vil han da blæse på, hvad de nederste i samfundet mener om pensionsalder, erklærer Karsten Hønge. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.