Fire ud af ti: Vi får nok ros af chefen
En high five fra chefen i ny og næ kan forbedre både arbejdsklimaet og den enkelte medarbejders livskvalitet Foto: Colourbox
Næsten halvdelen af danskerne i arbejde, mener, at de ofte roses af chefen. Det er positivt, siger ekspert.

"Godt arbejde," er en af de sætninger, som næsten halvdelen af danskerne hører ofte fra deres chef.

Det fremgår af en undersøgelse som Interresearch har foretaget for Søndagsavisen.

Her fortæller 46 procent, at de ofte får ros af chefen.

Og det er et højt tal, siger Leder af center for arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet, Einar B. Baldursson til Newspaq.

"Det er noget andet, end hvis det er chefen der siger, at han ofte roser sine medarbejdere. Når medarbejderne selv siger det, så er det fordi, de oplever at få ros. Og 46 procent er et højt tal," siger han.

Og ros til medarbejderne kan smitte af på andre parametre, fortæller Anita Mac, der er lektor i moderne ledelsesformer og organisation på Roskilde Universitet, til Newspaq.

"Det forbedrer samarbejdsevnen, evnen til at finde løsninger og til at være fleksible," siger hun.

"Den enkelte bliver bekræftet i, at man laver noget værdifuldt for arbejdspladsen. Og bliver man det, så bliver man også mere engageret og motiveret. Og man får også en bedre evne til at få nye idéer og til at gøre sit job endnu bedre," siger hun.

Ros forhindrer også udbrændthed, fortæller Anita Mac, der sammenligner ros med brændstof.

Einar Baldursson forklarer, at ros er blevet endnu vigtigere i det moderne videnssamfund, da det er blevet sværere for den enkelte medarbejder at vurdere sit eget arbejde i forhold til for tyve år siden.

"Dengang tænkte ledelsen de nødvendige tanker, og medarbejderen skulle blot følge instruktionerne. I dag er det i vidt omfang medarbejderne, der skal finde ud af, hvordan opgaverne skal løses. Og det kan være svært selv at vurdere, om det er gjort godt nok," siger han

Ni procent af de 994 adspurgte i undersøgelsen siger, at de aldrig modtager ros, og 39 procent siger, at de kun sjældent får ros.

Begge forskere er enige i, at det er demotiverende, og skaber en dårligere arbejdsmoral.

Einar Baldursson påpeger, at det i det moderne samfund, hvor vores identitet i stigende grad er lig med vores job, kan have endnu mere vidtrækkende konsekvenser.

"Succes og personlig udvikling er i stigende grad flyttet fra privatlivet til arbejdslivet, og det betyder, at hvis du ikke har mulighed for personlig udvikling i arbejdet, er det sværere at finde et ståsted," siger han, og bekræfter, at det medfører en generel ringere livskvalitet, hvis man ikke roses på jobbet.