FAKTA: SAS er et skandinavisk samarbejdsprojekt

SAS blev grundlagt i 1946 og er delvist ejet af den danske, svenske og norske stat.
SAS er ejet af private investorer og den danske, svenske og norske stat.
SAS er ejet af private investorer og den danske, svenske og norske stat. Foto: Colourbox/Free

Luftfartsselskabet SAS har tirsdag fremlagt regnskab for årets tredje kvartal. Her er SAS' resultat efter skat næsten fordoblet i forhold til samme periode sidste år.

Læs om det skandinaviske luftfartsselskab her:

* Luftfartsselskabet SAS blev grundlagt i 1946 ved en sammenlægning af de nationale luftfartsselskaber i Danmark, Norge og Sverige. Selskabet kunne altså fejre 70-års fødselsdag i 2016.

* Første tur gik til New York 17. september 1946. Turen tog 25 timer, og det var nødvendigt at gøre tre stop på vejen for at tanke.

* I dag har SAS mere end 800 daglige afgange. Selskabet flyver med mere end 29 millioner passagerer om året til tæt på 120 destinationer i Europa, USA og Asien.

* SAS er delvist ejet af private investorer og delvist ejet af den danske, norske og svenske stat.

* Både den svenske og norske stat har mandat til at sælge ud af SAS-aktierne og har erklæret, at de ikke ser sig som langsigtede ejere af selskabet.

* Tidligere har også danske regeringer luftet salgstanker, men i oktober 2016 slog daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fast, at regeringen ikke havde planer om at sælge ud af den danske andel af SAS.

* Selskabet har de senere år haft store økonomiske problemer, men har kæmpet for at få økonomien på ret kurs med flere spareplaner.

* Senest blev der skruet yderligere op for spareplanerne efter andet kvartal i år, som bød på endnu et underskud for SAS.

Kilder: SAS og Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.