Det er helt uacceptabelt, hvis kampen mod it-kriminalitet skal føre til, at Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste får adgang til folks patientjournaler og recepter.
Det mener Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Han er oprørt over udsigten til, at Center for Cybersikkerhed måske kan få udvidet sine beføjelser på bekostning af patienternes fortrolighed. Det foreslår en ny evalueringsrapport.
Forsvarets Efterretningstjenestes hackerenhed skal sikre offentlige myndigheder og centrale virksomheder mod angreb via nettet. Blandt kunderne er Region Hovedstaden og Folketinget.
Og i evalueringen lægges der op til at give centret mere magt.
Det tygger Forsvarsministeriet på lige nu. Senere skal politikerne i givet fald tage stilling til, om de vil følge centrets ønsker.
- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man lægger op til at kunne tiltage sig adgang til folks fortrolige sundhedsdata. Det er et bærende princip i sundhedsvæsenet, at der er fortrolighed om kontakter, siger Andreas Rudkjøbing.
Lægeforeningen har forståelse for, at Center for Cybersikkerhed ønsker bedre efterretninger. Men man skal bekymringsfrit kunne søge hjælp i det danske sundhedsvæsen, lyder det fra lægeformanden.
- Det gælder for alle, kriminelle og andre, og det er et meget, meget vigtigt princip, vi skal holde i hævd, tilføjer han.
- Jeg er helt overbevist om, at dette vil møde kolossal stor modstand blandt gruppen af læger og også sundhedsprofessionelle generelt, siger Andreas Rudkjøbing.
Dette en principiel sag, understreger han.
- Sundhedsdata bør kun tilgås af læger og sygeplejersker, som har et konkret behandlingsforløb med den enkelte patient. Det skal vi værne om og holde i hævd.
Fortrolighed er forudsætningen for et velfungerende læge-patientforhold, siger Andreas Rudkjøbing.
Den ny evaluering af Center for Cybersikkerhed (CFCS) er sendt til Folketinget 30. juni med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) som afsender.
I den står, at "loven på en række områder begrænser CFCS' muligheder for at yde en optimal indsats".
Baggrunden er, at risikoen for cyberangreb de senere år er steget markant. Udvidede beføjelser skal hjælpe efterretningstjenesten til at stoppe cyberspionage og cyberkriminalitet.
/ritzau/