FAKTA: Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen
Et kraftigt jordskælv har ramt Mexico. Læs her om jordskælv, og hvordan de måles.

Mindst 119 mennesker er omkommet i et kraftigt jordskælv, der har ramt den centrale delstat Morelos i Mexico.

Skælvet havde ifølge Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS) en størrelse på 7,1.

Læs her, hvordan geologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke, stive stenplader. Pladerne bevæger sig konstant i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser. Klippematerialet, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det revner. De to sider af brudfladen forskyder sig dermed i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter. Han har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte skala for skælv.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal. Tallet er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Det kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).

/ritzau/