FAKTA: Her er lovene feltpræst er på kant med
Den første Genève Konvention blev underskrevet i 1864. Siden er der kommet tre konventioner til. Wikicommons
Når en dansk feltpræst tager aktivt del i en militær-offensiv mod Taleban i Afghanistan, bryder han ifølge både Røde Kors, Institut for Menneskerettigheder og Københavns biskop, Krigens Love. Bliv klogere på lovene her.

Selvom en krig kan være barbarisk, så er der faktisk love og regler, der gælder, når kuglerne flyver, og bomberne sprænger.

Her kan du læse, hvilke dele af Genève Konventionerne den danske feltpræst ifølge eksperter i humanitær folkeret har overtrådt ved for eksempel at kaste med en hjemmelavet bombe.

I 2010 nedfældede Victor Greve de oplevelser, han fik som feltpræst i Afghanistan, i en dagbog. I dagbogen skriver han blandt andet om en dag, hvor han under et angreb fra Taliban stod klar med automatvåben og håndgranater i et vagttårn.

Her kan du se, hvilke bestemmelser i 'The Manual of the Law of Armed Conflict, der er en pædagogisk udgave af Krigens Love, feltpræsten ifølge eksperter bryder.

Kan straffes

"Non-combatants (...) are not permitted to take a direct part in hostilities and are liable to trial and punishment if they commit, or attempt to commit, hostile acts."

Non-kombattanter - altså civile, der bor og arbejder på militærbaserne - må ikke deltage direkte i kamphandlinger og andre fjendtlige handlinger. Hvis de gør det alligevel eller så meget som forsøger at gøre det, kan de retsforfølges og straffes, hvis dømt skyldige.

Læger, sygeplejersker og præster er ikke i krig

"Some members of the armed forces of a state (medical personnel and chaplains) are classed as non-combatants and do not have the right to take a direct part in hostilities."

Læger, sygeplejersker og feltpræster har status som non-kombattanter, og de har derfor ikke ret til at deltage i fjendtlige handlinger.

Må ikke gå med tunge våben

"To ensure retention of non-combatants status, they should be issued with small fire arms for self-defence purposes only."

For at sikre at non-kombattanter opretholder deres status som ikke-soldater, må de kun udstyres med et håndvåben som for eksempel en pistol. Våbnet må kun bruges i selvforsvar, hvis en ikke-soldat for eksempel bliver angrebet og truet på livet af en kombattant.

faktaboks

Genève Konventionerne er også kendt som Krigens Love.

De indeholder blandt andet regler om krigsfanger, om forholdene for syge og sårede og altså om civile - som feltpræster - der er på job i en krigszone.

Sammen med Haag-reglerne udgør Genève Konventionerne Den Humanitære Folkeret.

Der er fire konventioner i alt.

Kilde: Dansk Røde Kors