Forsvarsminister kræver klarhed om feltpræst
Forsvarsminister Nick Hækkerup besøgte Patruljebase Clifton i Afghanistan den 6. januar. Her ses Nick Hækkerup (S) sammen med oberst Ken Knudsen. Ronny Rasmussen/ Hærens Operative Kommando
Forsvarsministeren og Røde Kors er dybt uenige om regler for feltpræsterne i krig.

Forsvarsminister Nick Hækkerup erkender, at Forsvarsministeriet er i tvivl om, hvorvidt feltpræst Victor Greve har brudt krigsreglerne i Genève Konventionerne.

"Vi må have gjort helt klart, hvad feltpræsterne kan tillade sig, og hvad han ikke kan tillade sig i forhold til både dansk og international ret," siger Nick Hækkerup til Avisen.dk.

Den dansk feltpræst har ifølge sin egen egen dagbog deltaget aktivt i krigen mod Taliban i Afghanistan i 2010 ved blandt andet at forsvare en dansk militærlejr med med automatvåben og håndgranater.

Klik og læs uddrag fra dagbogen

Desuden har han deltaget aktivt i en offensiv mod Taliban.

Nick Hækkerup vil ikke kommentere den konkrete sag, fordi Forsvars Auditørkorps onsdag aften gik ind i sagen.

Han bliver et legitimt mål

"Spørgsmålet er, om feltpræsten mister sin status som non-kombattant (ikke-soldat, red.) i det øjeblik, han griber til våben. Hvis han gør det, kan han ikke straffes. Det eneste, der sker i sådan et tilfælde, er at feltpræsten mister sin beskyttelse som non-kombattant. Han bliver med andre ord et legitimt mål," siger Nick Hækkerup.

Krigens Love siger blandt andet, at man ikke må angribe non-kombattanter.

Dansk Røde Kors' rådgiver i humanitær folkeret, Anne Sofie Lauritzen, er uenig.[pagebreak]

"Vi må bare konstatere, at de militære styrker vi sammenligner os med og samarbejder med i Afghanistan, bl.a. de britiske styrker, har klare regler for, at non-kombattanter ikke må tage aktiv del i krigshandlingerne og kan straffes for at gøre det," siger Anne Sofie Lauritzen.

Hun tilføjer, at Røde Kors ikke vil være dommer dommer i sagen.

"Det er helt og aldeles forsvarets opgave at vurdere hvad omfanget af problemet er og i så fald vurdere hvorvidt der skal tages videre skridt eller ej."

Læs Dansk præst har deltaget aktivt i krig

Forsvarsministeren vil heller ikke svare på, hvorfor danske officerer i Afghanistan har tilladt, at feltpræsten kastede med en hjemmelavet bombe, der var fremstillet af et kilo sprængstof og en kort lunte, for at lokke talibanske krigere frem.

Kirkeminister: En tragedie

Ifølge ministeren er det auditørerne, der skal klarlægge det.

Nick Hækkerups ministerkollega i Kirkeministeriet, Manu Sareen, kaldte sent onsdag aften sagen for ’tragisk’.

"Jeg synes, at det er dybt problematisk, at en feltpræst, der skal være sjælesørger for de danske soldater derude, deltager i krigshandlinger. Det er en tragedie, fordi han risikerer at bringe andre non-kombattanters (ikke-soldaters, red.) liv i fare," siger Manu Sareen (R).

Det er Røde Kors enig i. Anne Sofie Lauritzen understreger, at det er vigtigt, at ikke-kombattanter rolle i krig skal være krystalklar.

"Ellers kan det skabe tvivl om lægers, sygeplejerskers, feltpræsters og Røde Kors’ humanitære og medmenneskelige arbejde. Non-kombattanters og nødhjælpsarbejderes beskyttelse og mulighed for at udføre deres hverv afhænger af, hvordan vi praktiserer vores virke", siger hun.