VELSIGNET I KRIG

Forsvarsminister kræver klarhed om feltpræst

Forsvarsministeren og Røde Kors er dybt uenige om regler for feltpræsterne i krig.
Forsvarsminister Nick Hækkerup besøgte Patruljebase Clifton i Afghanistan den 6. januar. Her ses Nick Hækkerup (S) sammen med oberst 
Ken Knudsen.
Forsvarsminister Nick Hækkerup besøgte Patruljebase Clifton i Afghanistan den 6. januar. Her ses Nick Hækkerup (S) sammen med oberst Ken Knudsen. Ronny Rasmussen/ Hærens Operative Kommando

Forsvarsminister Nick Hækkerup erkender, at Forsvarsministeriet er i tvivl om, hvorvidt feltpræst Victor Greve har brudt krigsreglerne i Genève Konventionerne.

"Vi må have gjort helt klart, hvad feltpræsterne kan tillade sig, og hvad han ikke kan tillade sig i forhold til både dansk og international ret," siger Nick Hækkerup til Avisen.dk.

Den dansk feltpræst har ifølge sin egen egen dagbog deltaget aktivt i krigen mod Taliban i Afghanistan i 2010 ved blandt andet at forsvare en dansk militærlejr med med automatvåben og håndgranater.

Klik og læs uddrag fra dagbogen

Desuden har han deltaget aktivt i en offensiv mod Taliban.

Nick Hækkerup vil ikke kommentere den konkrete sag, fordi Forsvars Auditørkorps onsdag aften gik ind i sagen.

Han bliver et legitimt mål

"Spørgsmålet er, om feltpræsten mister sin status som non-kombattant (ikke-soldat, red.) i det øjeblik, han griber til våben. Hvis han gør det, kan han ikke straffes. Det eneste, der sker i sådan et tilfælde, er at feltpræsten mister sin beskyttelse som non-kombattant. Han bliver med andre ord et legitimt mål," siger Nick Hækkerup.

Krigens Love siger blandt andet, at man ikke må angribe non-kombattanter.

Dansk Røde Kors' rådgiver i humanitær folkeret, Anne Sofie Lauritzen, er uenig.[pagebreak]

"Vi må bare konstatere, at de militære styrker vi sammenligner os med og samarbejder med i Afghanistan, bl.a. de britiske styrker, har klare regler for, at non-kombattanter ikke må tage aktiv del i krigshandlingerne og kan straffes for at gøre det," siger Anne Sofie Lauritzen.

Hun tilføjer, at Røde Kors ikke vil være dommer dommer i sagen.

"Det er helt og aldeles forsvarets opgave at vurdere hvad omfanget af problemet er og i så fald vurdere hvorvidt der skal tages videre skridt eller ej."

Læs Dansk præst har deltaget aktivt i krig

Forsvarsministeren vil heller ikke svare på, hvorfor danske officerer i Afghanistan har tilladt, at feltpræsten kastede med en hjemmelavet bombe, der var fremstillet af et kilo sprængstof og en kort lunte, for at lokke talibanske krigere frem.

Kirkeminister: En tragedie

Ifølge ministeren er det auditørerne, der skal klarlægge det.

Nick Hækkerups ministerkollega i Kirkeministeriet, Manu Sareen, kaldte sent onsdag aften sagen for ’tragisk’.

"Jeg synes, at det er dybt problematisk, at en feltpræst, der skal være sjælesørger for de danske soldater derude, deltager i krigshandlinger. Det er en tragedie, fordi han risikerer at bringe andre non-kombattanters (ikke-soldaters, red.) liv i fare," siger Manu Sareen (R).

Det er Røde Kors enig i. Anne Sofie Lauritzen understreger, at det er vigtigt, at ikke-kombattanter rolle i krig skal være krystalklar.

"Ellers kan det skabe tvivl om lægers, sygeplejerskers, feltpræsters og Røde Kors’ humanitære og medmenneskelige arbejde. Non-kombattanters og nødhjælpsarbejderes beskyttelse og mulighed for at udføre deres hverv afhænger af, hvordan vi praktiserer vores virke", siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.