FAKTA: Hårde ord og trusler flyver mellem USA og Nordkorea
Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, kalder i en tale transmitteret på tv Trump for en "mentalt forstyrret olding". Foto: Jung Yeon-je/arkiv/AFP
"Raketmand på selvmordsmission" og "mentalt forstyrret olding", lyder hånene mellem Trump og Kim Jung-un.

Ordkrigen mellem USA og Nordkorea fortsætter med at eskalere.

Senest har den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Yong-hu, kaldt den amerikanske præsident Donald Trumps udtalelser fra weekenden for en krigserklæring.

Læs her et udpluk af den seneste tids skarpe vendinger og trusler mellem de to statsledere:

* 19. september: I en tale til FN's Generalforsamling kalder Trump Nordkoreas leder, Kim Jong-un, en "raketmand på selvmordsmission", der pønser på at udvikle atomvåben for at bruge.

- USA har stor styrke og tålmodighed, men hvis landet er tvunget til at forsvare sig selv eller sine allierede, vil vi ikke have andet valg end fuldstændig at ødelægge Nordkorea, siger Trump i talen.

* 22. september: Kim Jong-un reagerer på Trumps tale. Han siger, at landet vil overveje "det mest voldsomme modtræk i historien" mod USA.

- Jeg vil med sikkerhed tæmme den mentalt forstyrrede, amerikanske senile olding med bål og brand, siger Kim Jong-un.

Udenrigsminister Ri Yong-ho sammenligner desuden Trumps tale med en hunds gøen.

* 23. september: Ri Yong-ho taler til FN's Generalforsamling i New York, hvor han beskriver Trump som "en mentalt afsporet person fuld af storhedsvanvid".

- Han (Trump, red.) har begået en uigenkaldelig fejl, der gør det endnu mere uundgåeligt, at vores raketter besøger det amerikanske fastland, siger udenrigsministeren.

Han kalder desuden Trump for "præsident ond".

Samme dag sender USA et bombefly ledsaget af kampfly hen over internationalt luftrum øst for Nordkorea som en magtdemonstration.

- Det understreger, hvor alvorligt vi ser på (Nordkoreas, red.) vanvittige opførsel, siger talskvinden for forsvarsministeriet, Dana White.

* 24. september: Ri Yong-hos tale får Trump til at tage til genmæle på Twitter.

- Har lige hørt Nordkoreas udenrigsminister tale til FN. Hvis han gengiver tanker fra Lille Raketmand, vil de ikke være omkring meget længere, skriver præsidenten.

* 25. september: Den nordkoreanske udenrigsminister reagerer på udtalelser fra Trump, som han mener er en krigserklæring.

- Trump erklærede, at vores ledelse ikke vil være her meget længere. Han erklærede krig mod vort land, siger han.

Kilder: Ritzau, BBC, Reuters.

/ritzau/