FAKTA: De unges klimakamp startede med en svensk pige
Den 15. marts går klimabekymrede børn, unge og voksne sammen i en global strejke under bevægelsen FridaysForFuture, som er startet af den 16-årige svensker Greta Thunbergs "Skolstrejk för klimatet". Den 25. januar 2019 gik skoleelever på gaden under samme bevægelse (på billedet) i Berlin. Hannibal Hanschke/Reuters
Fredag den 15. marts strejker klimabekymrede borgere verden over. Bevægelsen begyndte med en ung svensk pige.

Med store bannere og hjemmemalede papskilte går tusindvis af klimabekymrede skoleelever, studerende og voksne på gaden verden over den 15. marts.

De vil sætte fokus på de stigende klimaforandringer, og engagementet er især stærkt hos de unge, som endnu ikke er gamle nok til at stemme.

Bliv klogere på baggrunden for det grønne ungdomsoprør her:

* Fredag den 15. marts strejker skoleelever, studerende og andre bekymrede borgere for klimaet i mere end 89 lande i over 1000 byer.

* Der bliver afholdt klimastrejke i mere end 27 danske byer.

* Den globale strejke afholdes under græsrodsbevægelsen FridaysForFuture.

* Det primære formål er at få klima øverst på den politiske dagsorden og sætte skub i arbejdet for en grønnere fremtid.

* Eleverne vil også have politikerne til at overholde Paris-aftalen. Denne forpligter landene i aftalen til at sikre, at den gennemsnitlige temperaturstigning på Jorden ikke overstiger to grader.

* Bevægelsen er inspireret af den 16-årige svensker Greta Thunberg, som siden august 2018 har strejket fra skole hver fredag for at sætte fokus på klimaforandringerne.

* Greta Thunberg er blevet verdenskendt for sin klimakamp og har blandt andet talt i FN og ved det årlige økonomiske topmøde i Davos i Schweiz.

Kilder: FridayForFuture, Politiken.

/ritzau/

/ritzau/