En fagforening har knækket koden: Østeuropæere melder sig ind på stribe

I 3F Frederikshavn har man fået en del nye østeuropæiske medlemmer. (Foto: Arkivfoto: Pexels)

Rumæner hverver landsmænd til 3F med stor succes

Hvis østeuropæere skal melde sig i fagforeningen og sikres samme vilkår som sine danske kollegaer - så skal fagforeningerne sørge for at ansætte en østeuropæer.

I 3F Frederikshavn har man ansat Lucian Turculeanu, en rumæner, der skal opsøge og overbevise andre østeuropæere i lokalområdet, om at melde sig i fagforeningen.

Og på bare en måned har han skaffet 46 nye medlemmer, oplyser formand Finn Jenne fra 3F Frederikshavn til P4 Nordjylland.

Lucian Turculeanu mener, det er vigtigt, at østeuropæere melder sig ind, for at bevare en god løn og lige vilkår på arbejdsmarked. Udover at han taler samme sprog, så ved han, hvilke fordomme rumænere har om fagforeninger.

Han kom selv til Danmark for syv år siden og arbejdede på en fiskefabrik.

Det skaber større tillid hos de andre østeuropæere, ifølge Jonas Felbo-Kolding, der er forsker i arbejdsmarked og østeuropæere, ved Københavns Universitet. Han ser oftere at fagforeninger ansætter østeuropæere, som skal tiltrække andre.

- Der er nogle sociale koder og kulturelle normer som gør det svært for danske fagforeningsfolk præcist at vide, hvor skoen trykker. En landsmand kan tale til dem på deres sprog og fortælle, at han også har været på det danske arbejdsmarked og fortælle, hvad man får ud af at være i en fagforening, påpeger Jonas Felbo-Kolding.

I det seneste år har der været flere østeuropæiske arbejdere i Danmark, end der er indbyggere i Aalborg.

Således viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som A4 Nu har trukket, at der fra april i fjor til og med marts i år har været i alt 139.569 østeuropæere i arbejde i Danmark. Det er en stigning på 9235 personer i forhold til samme periode sidste år og en tangering af rekorden, når det kommer til arbejdere fra Østeuropa i Danmark.

 

DR Nordjylland