Enzymer skal æde vores fedt væk
Foto: Colourbox
Enzymer i kroppen kan tvinges til at arbejde hårdere for at bekæmpe blandt andet overvægt, viser ny forskning.

De fleste forbinder enzymer med tøjvask, hvor de forsøger at fjerne det værste fedt fra det beskidte tøj. Men enzymerne er også inde i vores kroppe, hvor det også nedbryder fedt.

Et forskerhold fra Kemisk Institut på Københavns Universitet har nu opdaget, hvordan man kan tvinge enzymerne til at arbejde tre gange så hårdt.

I princippet kan det både bekæmpe overvægt og følgesygdomme som for eksempel diabetes, hjerte-karsygdom, slagtilfælde og akne.

- Hvis det viser sig, at mange enzymer bliver tændt på samme måde som dem, vi har studeret, så åbner det døren for både at forstå og bekæmpe en lang række sygdomme, fortæller professor Dimitrios Stamou, som står i spidsen for holdet.

Hvis man for eksempel har problemer med blodpropper, som skyldes fedt på indersiden af blodårerne, kan man måske starte de enzymer, så de graver sig igennem noget af det fedt.

Indtil videre har man troet, at enzymer arbejdede hele tiden med skiftende effektivitet. Men i virkeligheden er de dovne. Enten arbejder de og giver den en ordentlig skalle, eller også holder de pause.

Men nu kan man tænde for enzymerne og få dem til at arbejde tre gange hårdere og på bestemte steder.

- Det, vi har opnået, er at få enzymer til at arbejde længere, før de holder pause, fortæller en af kemikerne fra undersøgelsen, Nikos Hatzakis.

Indtil videre kan forskerne manipulere enzymerne til at arbejde og forbrænde fedt i laboratoriet. Nu skal de få det til at virke i den menneskelige krop.