Energiministeren må tilbage til lommeregneren
Klimaet skiller vandene på Christiansborg, hvor 38 kroner fik nye forhandlinger til at bryde sammen. Foto: Colourbox
Oppositionen har afvist ministerens bud på en billigere klima- og energiaftale, og ministeren må nu finde en milliard kroner mere.

En forbløffet klima- og energiminister må se forhandlinger spidse til med oppositionen om en ny energi-aftale.

Lige nu skiller en ekstra elregning til danskerne på 38 kroner per husstand i 2020, men alligevel vil oppositionen have ministeren tilbage til lommeregneren.

"Den reelle forskel på de to udspil er 38 kroner, så jeg kan godt forstå, hvis hr. og fru Danmark synes. det virker mærkeligt. Men vi er ikke færdige, og vi møder ikke op med ultimative krav, så vi fortsætter jagten på et bredt forlig," siger Martin Lidegaard (R) til Newspaq.

Den ekstra regning til danskerne lyder fra regeringens hånd på 4,6 milliarder kroner i 2020. Pengene skal betale for mere vindenergi og biogas.

Oppositionen vil kun hæve regningen med 3,6 milliarder kroner, og derfor slår Venstre og Konservative nu i bordet for en milliard mindre.

Ministeren vil ikke afvise, at den kan findes. Men truslen om at gå enegang med regeringens støtteparti lurer i baggrunden.

"Det er ikke let, da det er store beløb, vi snakker om. Men man skal aldrig sige aldrig. Det kan godt være, vi ender med Enhedslisten, men nu går vi hjem og kigger på det," fortæller Martin Lidegaard.

Hvis ikke ministeren kan finde flere penge, så danskerne slipper for at betale, så kan han vinke farvel til et bredt forlig, siger Venstre. Finansordfører Peter Christensen frygter for danske arbejdspladser, der må lukke, fordi regningerne stiger.

"Regeringen skal tage vores bekymringer om arbejdspladser seriøst, og hvis ikke de har yderligere indrømmelser, så er der ingen grund til at mødes igen," fortæller han.