KLIMAPLAN Energiminister: 50.000 job i fare
"Man kan ikke lave en grøn omstilling uden at skulle investere," lyder det fra landets nye klima- og energiminister. Foto: Foto: ORLIN WAGNER / POLFOTO
Regeringen har endnu ikke regnet ud, om Danmark taber eller vinder arbejdspladser på at gå over til vedvarende energi.

Det danske erhvervsliv skal holde for, hvis Danmark skal være grønnere. Det erkender klima- og energiminister Martin Lidegaard på sit pressemøde, hvor han fremlægger regeringens nye energiudspil.

"Man kan ikke lave en grøn omstilling uden at skulle investere. Vi er opmærksomme på, at det kommer til at betyde øgede udgifter for dele af erhvervslivet. Men vi indfaser det langsomt over lang tid," lyder han forklaring.

Kan man risikere, at der er virksomheder, som flytter ud af landet på grund af det her?

"Jeg kan ikke garantere noget, men jeg håber ikke, at der kommer til at betyde noget."

Regeringen satser samtidig på flere arbejdspladser i Danmark i forbindelse med overgangen til den grønnere energi. Men det står endnu lidt uvist, hvor mange arbejdspladser det kommer til at give. Eller eventuelt koste samfundet.

"Der regnes stadigvæk på den. I må nok kunne forstå, at vi har haft lidt travlt, og mine medarbejder har arbejdet solen sort. Jeg håber stadigvæk, at I kan få en idé om det," lyder det fra ministeren.

Det er nemlig ikke gratis at lægge om til vedvarende energi, og det kommer erhvervslivet til at mærke.

"Langt størstedelen af de danske arbejdspladser bliver ramt meget lidt af det her. I gennemsnit vil udgiften blive 800 kroner pr. medarbejder om året i 2020," forklarer Martin Lidegaard.

Han erkender dog samtidig, at en række danske arbejdspladser risikerer at gå tabt. For der er energiforbruget nemlig så højt, at det vil koste kassen at lægge om til vedvarende energi.

"Det er cirka 50.000 arbejdspladser, der er i risikozonen, hvor udgiften pr. medarbejder bliver flere tusinde kroner," siger Martin Lidegaard.