Venstre afviser DF: Dagpengereform står fast
Nok er krisen ikke ovre, men dagpengereformen står fast, siger Venstres Ellen Trane Nørby. Hun er her fotograferet på sit partis sommergruppemøde i starten af august. Ditte Valente
Det store oppositionsparti erkender, at krisen er blevet værre end håbet. Alligevel står partiet fast på forkortelse af dagpenge.

Venstre står fast på forkortelsen af dagpengeperioden, selvom Dansk Folkeparti har fået kolde fødder.

"Kristian Thulesen Dahl må sige, hvad han vil. Jeg kan for vores vedkommende sige, at både dengang og nu har Danmark behov for reformer," siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Dermed afviser hun forslaget fra DF's nyvalgte formand om at forlænge dagpengeperioden med yderligere et halvt år.

DF-formanden mener ellers, at forudsætningerne for reformen har ændret sig. Og det medgiver Venstre.

"Der ingen tvivl om, at man havde håbet på, at konjunkturerne så anderledes ud. Den amerikanske gældskrise sidste sommer kom jo ovenpå, at der begyndte at være visse positive tegn. Siden er det jo gået videre med den europæiske krise, ikke mindst kollapsset i Grækenland," siger Ellen Trane Nørby.

Kommentator: Venstre forhåbninger holdt ikke vand

Venstre står altså fast på dagpengereformen, men erkender, at økonomien ikke er så lyseblå, som man havde håbet.

Det vurderer Niels Krause-Kjær, der er poltiske kommentator og tidligere konservativ pressechef.

"Det er helt åbenbart, at det man antog dengang, ikke gør sig gældende i dag. Man havde en forventning om, at 'nu er vi på vej ud af krisen', som Lars Løkke Rasmussen sagde," siger han, og tilføjer:

"Man kan også tale om, at mandag ikke eksisterer, men det gør den jo alligevel, når der gået nogle dage."

"Hvis præmissen for dagpengereformen var, at om to år så er der gang i økonomien, så er dele af præmissen ikke længere til stede," påpeger Niels Kraus-Kjær.

"Selvfølgelig har det nogle konsekvenser for mennesker"

Selvom Dansk Folkeparti står alene i den borgerlige blok, med synspunktet om at give indrømmelser til de mange ledige, som står til at miste dagpengene, så erkender Venstres finansordfører, Peter Christensen, at reformen kaster ledige ud i en alvorlig vanskelig økonomisk situation, når de mister dagpengene.

"Det er ikke seriøst at påstå, at man ikke vidste, at der var nogen som ville blive ramt af en kortere dagpengeperiode," siger han, og tilføjer:

"Selvfølgelig har det nogle konsekvenser for mennesker, der bliver ramt. Og det kan bestemt være alvorligt for privatøkonomien."

Aftale troede på bedre tider

Da VKO i 2010 blev enige om dagpengereformen skete det ellers med en nedtoning af de negative virkninger for de ledige.

"Det er erfaringen fra lignende reformer op gennem 1990’erne, at forkortelser af dagpengeperioden øger søgeaktiviteten og sikrer hurtigere afklaring af jobønsker blandt ledige," står der i aftaleteksten.

Videre lyder det:

"Forslaget har først fuld virkning i 2013, hvor ledigheden ventes at være aftagende og manglen på arbejdskraft igen tager til blandt andet i lyset af den demografiske udvikling."