EL: Sygeplejersker skal have førstehjælp
Fatalt, at vi ikke lærer det under uddannelsen, mener formand for Sygeplejerskestuderendes Landssammenslutning. Foto: Colourbox
Sygeplejersker lærer ikke nødvendigvis førstehjælp på studiet. Gakket, mener Enhedslisten.

Nyuddannede sygeplejersker kan ikke nødvendigvis give hjertemassage og kunstigt åndedræt. Det lærer de nemlig ikke under deres uddannelse.

- Det er jo fuldstændig gakket, at sygeplejersker i dag ikke er garanteret førstehjælp under deres uddannelse, siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund.

Hun mener, at det bedste vil være, hvis det bliver skrevet ind i bekendtgørelsen for sygeplejerskeuddannelsen, at førstehjælp skal være en obligatorisk del af uddannelsen.

Forslaget hilses velkommen af de sygeplejerskestuderende.

- Vi lærer ikke hjerte-lungeredning, og det er fatalt, for når vi er i praktik, står vi helt alene med patienterne, og hvis de falder om, kan vi ikke gøre noget, siger Marie Nagel Christensen, der er formand for Sygeplejerskestuderendes Landssammenslutning.

Hun fortæller, at mange sygeplejerskestuderende selv betaler for kurser i førstehjælp.

Enhedslisten spurgte sidste efterår uddannelsesminister Morten Østergaard (R), om han ville gøre førstehjælp til en obligatorisk del af uddannelsen til sygeplejerske.

Det fremgår af ministerens svar, at han ikke mente, at det var nødvendigt at lave bekendtgørelsen om.

- Hensigten er, at de studerende (...) samlet vil opnå en viden, der gør, at de som færdiguddannede professionsbachelorer i sygepleje vil have de nødvendige færdigheder til at yde førstehjælp, lød Morten Østergaards svar.

Men Morten Østergaard lovede samtidig at gå i dialog med uddannelserne for at sikre, at alle sygeplejersker kan, hvad der svarer til førstehjælp, når de er færdige på studiet.

Men ifølge Rosa Lund er der ikke sket noget.

- På nogle skoler bliver man tilbudt et kursus, andre steder får man slet ikke tilbudt noget. Vi vil gerne have, at alle sygeplejerskestuderende får det, for det giver sikkerhed både for de studerende og for patienterne, siger Rosa Lund.