EL kræver hastedebat om ny skat med Vestager
Margrethe Vestager (R) skal hasteindkaldes til at forklare regeringens holdning til tobinskatten, siger Enhedslisten. Foto: Jens Dresling
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager skal forklare holdningen til den såkaldte tobinskat over for Folketinget inden for en uge.

Margrethe Vestager (R) skal forklare regeringens "defensive" holdning til en ny skat på pengeoverførsler - tobinskat.

Det mener Enhedslisten, som vil have alle Folketingets til at melde klart ud, hvad de mener om tobin-skatten.

"Regeringens defensive og uklare holdning til indførelsen af en skat på finansielle transaktioner er helt uacceptabel. En skat på de finansielle transaktioner kan modvirke den mest skadelige spekulation og skaffe penge til en massiv investeringer i grøn omstilling, øget beskæftigelse og velfærd," siger Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten.

Tilhængerne siger, at tobinskatten vil hive en masse penge fra banker og børspekulanter over i slunkne europæiske statskasser. Bankerne må til lommen, fordi de var med til at føre verden ud i en økonomisk krise, lyder det.

"Den finansielle sektor bærer en stor del af ansvaret for den økonomiske krise. En række europæiske lande har brugt meget store beløb på at redde bankerne. Derfor virker det helt absurd, at en såkaldt centrum-venstre regering i Danmark afviser forslag om at lade den finansielle sektor bidrage til betalingen af krisens omkostninger," fortsætter Per Clausen.

Den danske regering - samt opposition - er imod skatten, fordi den ifølge regeringen vil flytte job væk fra Europa til lande, hvor det er billigere at investere.

"De penge, der kunne komme ind gennem betalingen af en skat på finansielle transaktioner kunne netop være med til at betale for udvikling i de fattigste lande og skabelsen af hundredtusindvis af nye job i Europa som led i en grøn omstilling," slutter Per Clausen.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger på baggrund af en vurdering af EU-Kommissionen, at en tobinskat vil koste danske job. EU mener, det i værste fald betyder, at 5.000 danske og 440.000 europæere må vinke farvel til jobbet. Derfor skal hele verden indfører skatten samtidigt, mener regeringen.

"Regeringen vil gå forrest i EU i kampen for indførelse af en global skat på finansielle transaktioner og vil presse på for en stærkere og klogere international regulering af finanssektoren for at forhindre flere finanskriser. EU bør bruge sin politiske og økonomiske vægt til at presse USA, Japan og andre lande til at indføre internationale standarder for finansverdenen," står der i regeringsgrundlaget.

En af fortalerne for en tobinskat er tidligere statsminister og formand for de europæiske socialdemokrater Poul Nyrup Rasmussen. Han har kaldt Vestagers brug af EU-Kommissionens tal for "manipulation". Pengene fra skatten kan nemlig bruges til at skabe nye job, og det er ikke medregnet, siger han.