Ekspert: Imagepleje afgør Pussy Riot-dom
Hensynet til, hvordan systemet kommer til at fremstå, vil afgøre dommen over Pussy Riot, vurderer lektor.

Når de tre kvinder fra protestbandet Pussy Riot fredag eftermiddag får deres dom, vil straffen afhænge af, hvordan den vil få systemet til at fremstå.

Det vurderer Rusland-kenderen Karsten Fledelius, der er lektor ved Københavns Universitet.

- På den ene side vil man ikke blive til grin og fremstå svag ved at give en lav straf, men på den anden side vil man ikke risikere at få vendt folkestemningen mod sig med en alt for hård straf, siger han til Ritzau.

De tre kvinder stormede i februar katedralen i Moskva, hvor de fremførte en protestsang mod præsident Putin, som dengang var i valgkamp op til præsidentvalget - på trods af, at han allerede har siddet i embedet i de tilladte to perioder.

Kvinderne er anklaget for "religiøs hooliganisme", og anklageren kræver dem idømt fængsel i tre år. Stod det til det russiske folk, ville straffen ikke blive så hård.

Ifølge det uafhængige meningsmålingsbureau Levada Centre mener omkring hver anden russer, at de tre kvinder skal slippe med en bøde eller idømmes samfundstjeneste. Tilbage i marts mente knap halvdelen, at de skulle have mindst to års fængsel.

Det er i høj grad den store internationale opmærksomhed omkring sagen, der er skyld i ændringen, vurderer Karsten Fledelius.

Men selv om han mener, at Pussy Riot kun er "toppen af isbjerget i en stigende bølge af kritiske holdninger til Putin", tror han ikke, at sagen for alvor vil kunne true Putins magt.

- Men den kan give ham ubehagelige ridser i lakken - både udadtil og indadtil.

Noget tyder på, at Putin skal forberede sig på flere ridser. Ifølge et af de resterende medlemmer af Pussy Riot, der fortsat er på fri fod, fortsætter protestaktionerne uanset hvad fredagens dom lyder på.

- Idéen med Pussy Riot er, at man ikke kan anholde os alle sammen, og at der vil komme flere og flere af os, siger et anonymt medlem af gruppen til nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/