Dommer i USA stopper straf til byer med illegale immigranter
USA's justitsminister, Jeff Sessions (billedet), har ikke lov til at tilbageholde føderale midler fra byer, der nægter at følge regeringens indvandrerpolitik, har en dommer afgjort. Foto: Aaron Bernstein/arkiv/Reuters
Justitsminister Jeff Sessions må ikke tilbageholde føderale midler fra byer, der huser illegale indvandrere.

USA's justitsminister, Jeff Sessions, har ikke lov til at gøre alvor af sine trusler om at tilbageholde føderale midler til Chicago og andre amerikanske byer, der nægter at følge regeringens strenge indvandrerpolitik.

Det slår dommer Harry D. Leinenweber fast i det, der er et juridisk nederlag for præsident Donald Trump og hans administration.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Chicago sagsøgte i august det amerikanske justitsministerium. Det skete, efter at ministeriet havde meddelt, at det vil tilbageholde tilskud til byer, der nægter at give føderale udlændingemyndigheder ubegrænset adgang til lokale fængsler.

Ministeriet krævede også, at byerne skulle underrette udlændingemyndighederne, hver gang en illegal indvandrer blev løsladt fra et fængsel.

Chicago-borgmester Rahm Emanuel hilser afgørelsen velkommen. Han kalder den en sejr for amter, byer og stater på tværs af USA.

- Det er et klart budskab, om at Trump-administrationen er forkert på den, siger han ifølge AP.

- Afgørelsen betyder, at væsentlige ressourcer til den offentlige sikkerhed ikke afhænger af en række lovstridige krav. Trumps justitsministerium kan ikke tvinge os til at opgive vores værdier, siger Rahm Emanuel.

I april blokerede en dommer i San Francisco ligeledes for en ordre fra præsident Donald Trump om at tilbageholde føderale midler fra byer med illegale indvandrere.

- Føderale midler, som ikke har noget med indvandring at gøre, kan ikke trues, bare fordi der føres en udlændingepolitik, som præsidenten ikke er enig i, udtalte dommer William Orrick i april ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge William Orrick er Trumps praksis med at bruge føderal finansiering mod såkaldte tilflugtsbyer, som modsætter sig præsidentens politiske linje, i strid med den amerikanske forfatning.

/ritzau/