Når du nyder en kop te eller et glas appelsinjuice, kan du gore det med god samvittighed. Ny forskning viser nemlig, at de to drikke kan nedsætte en kvindes risiko for at blive ramt af kræft i æggestokkene med op til en tredjedel.
I Danmark rammes omkring 570 kvinder årligt af kræftformen, men hyppigheden og dødeligheden har heldigvis været faldende i de seneste år.
Det er en undersøgelse gennem 30 år med 171.940 kvinder mellem 25-55 år, der viser, at de kvinder, der spiste mad og drak væsker med et højt indhold af flavonoider, som bl.a. findes i grøntsager, te, vine, æbler, citrusfrugter og frø, havde meget lavere risiko for at udvikle tumorer i æggestokkene, skriver Dailymail.co.uk.
Få 9 simple råd, der beskytter dig mod kræft, på Femina.dk.
Te og juice virkede bedst
Faktisk kunne tedrikkerne opleve en 31 pct. lavere risiko, mens de kvinder, der drak store mængder citrusjuice – især appelsin – havde en 21 pct. lavere risiko, viser forskningen, der har været publiceret i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition. Flavonoider har også de gode effekter, at de forbedrer blodårernes funktion og forebygger mod inflammation.
’De gode stoffer findes især i te, citrusfrugter og juice, og det indtager rigtig mange allerede. Med få ændringer i kosten kan man altså nedsætte risikoen for at få æggestokkræft markant,’ siger forsker og professor Aedin Cassidy.
Den store udfordring med æggestokkræft er, at kræftformen er svær at opdage. Symptomerne er oppustethed, forstoppelse, vandladningsproblemer eller overraskende vægttab/vægtstigning.
Få 7 stærke kvinders historier om kræft på Femina.dk.
Af Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media