Det betyder treparts-aftalen for dig

Hvis du gerne vil være murer, elektriker eller en anden form for faglært, så er der godt nyt til dig i den nye treparts-aftale.  (Foto: Arkivfoto: Michael Drost-Hansen/Scanpix.)

Hvis du er arbejdsløs eller drømmer om at blive faglært så læs med her. Der kan være guf i den nye treparts-aftale for dig.

Der er netop blevet indgået en såkaldt treparts-aftale. Regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne er blevet enige om at gøre noget for:

  • Unge, der gerne vil være faglærte.
  • Arbejdsløse, der mangler uddannelse for med stor sikkerhed at kunne få et job.

Hvis du er ung og gerne vil være håndværker eller en anden form for faglært, får du nok nemmere ved at få en praktikplads i en virksomhed.

Ifølge den nye aftale skal der oprettes 8.000 til 10.000 ekstra praktikpladser inden år 2025.

Allerede i år 2018 skal de første 2.100 ekstra praktikpladser gerne være oprettet. De ekstra pratikpladser kommer oveni de omkring 68.000, som der er nu. 

Mangelfag får flere elevpladser

Det bliver dog ikke på alle fagområder, at det bliver lettere at få en praktikplads. Det ligger nemlig i aftalen, at der først og fremmest skal oprettes flere elevpladser på områder, hvor der er eller bliver mangel på faglærte.

Det betyder, at der nok kommer flere praktikpladser til dig, der for eksempel gerne vil være elektriker, mekaniker eller struktør - tidligere kaldet jord- og betonarbejder.

Hvis du derimod drømmer om at blive frisør, guldsmed eller kosmetiker, skal du nok ikke regne med, at du får nemmere ved at få en praktikplads. Dem er der nemlig ikke mangel på.

Gulerod til ledige

Hvis du er arbejdsløs og ikke har meget uddannelse, så kan der være godt nyt til dig i aftalen.

I en periode fra 2017 til 2019 får ledige ufaglærte og folk med kort eller forældet uddannelse en ny mulighed. Som et forsøg vil man åbne op for, at de kan uddanne sig på områder, hvor der med stor sikkerhed er et job i halen på endt uddannelse. 

Under uddannelsen vil man kunne få, hvad der svarer til 100 procent af dagpengene. Det er en forbedring i forhold til i nu. Her får ufaglærte ledige, der uddanner sig til faglærte, kun 80 procent af dagpengene. 

Det fremgår ikke af aftalen, hvordan man gør op, hvilke fag der skal betegnes som 'mangelfag' - altså fagområder med mangel på hænder nu eller i nær fremtid. Det skal afklares i den kommende tid. 

Læs Avisen.dk's dækning af treparts-forhandlingerne her