LO-formand: Ledige kan nu tage uddannelse med større gejst

Hvis man er arbejdsløs og ufaglært, så får man nu en større gulerod til at tage uddannelse. Det kan for eksempel være til smed.   (Foto: Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix. )

Arbejdsløse ufaglærte får flere penge, mens de uddanner sig. Forhåbentlig vil det give mange flere lyst til at blive faglært, siger LO-formand.

Det bliver nemmere at få økonomien til at hænge sammen for ledige ufaglærte, hvis de begynder at tage en uddannelse til mekaniker, industritekniker og visse andre fag. I stedet for at skulle klare sig for 80 procent dagpenge, vil dem med mod på uddannelse kunne få 100 procent af dagpengene fra og med 2017. 

Det er en del af den netop indgåede treparts-aftale mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere. 

- Når man er arbejdsløs, er pengene små. Derfor betyder det helt klart noget for lysten til at tage en uddannelse, om man kan få 80 eller 100 procent af dagpengene. Med de 100 procent bliver ingen 'straffet' for at uddanne sig, siger LO-fagbevægelsens formand, Lizette Risgaard, til Avisen.dk.

Fuld dagpenge svarer nu rundt regnet til 18.000 kroner om måneden før skat. 80 procent af dagpengene svarer til 14.400 kroner. Det gør en stor forskel.

Det kan arbejdsløse Susanne Madsen fra Esbjerg tale med om. Hun er i gang med at uddanne sig til faglært efter at være blevet ledig som lagermedarbejder.

- Jeg får kun 80 procent af dagpengene, og det giver mig en lige, lovlig stram økonomi. Det ville helt klart være meget bedre, hvis jeg kunne få 100 procent, siger Susanne Madsen. 

Minister: Vi prøver det

De fulde dagpenge bliver givet under en forsøgs-ordning, som skal løbe i 2017 til 2019. Den gælder ufaglærte - og ledige med en forældet uddannelse - som er 30 år eller derover.

For at få de fulde dagpenge må de ufaglærte kun tage uddannelse inden for områder, hvor der er konstateret mangel på arbejdskraft. Det kan for eksempel betyde, at man skal uddanne sig til mekaniker, smed eller industritekniker. 

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) siger til Avisen.dk om ordningen:

- Det her er en del af en bunden opgave, som handler om, at vi skal have uddannet langt flere faglærte i Danmark. Vi hører om virksomheder, der må sige nej til ordrer, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft. Det dur ikke. 

De 100 procent i dagpenge under uddannelse er ikke ministerens ønske eller idé.

- Fagbevægelsen har bedt os om at prøve det her med 100 procent i dagpenge. Det gør vi så nu, og så må vi se, hvordan det går, siger Jørn Neergaard Larsen. 

LO forventer mange flere

Ud over 100 procent i dagpenge bliver der også blødt op på reglerne for de ledige ufaglærte, som vil være faglærte. Eksempelvis kan de begynde på uddannelse allerede i deres opsigelses-periode, hvilket ikke er muligt i dag.

- De fulde dagpenge sammen de øvrige tiltag gør, at ufaglærte nu kan tage uddannelse med større gejst. Det vil forhåbentlig gøre, at mange flere får lyst til det, siger Lizette Risgaard. 

Som det er nu, går det meget trægt med at få ufaglærte ledige til at gå i gang med uddannelse. Det kan man se under den nuværende ordning til det formål. 

Da man i 2014 vedtog ordningen (Puljen til Uddannelsesløft), regnede man med, at omkring 190 ufaglærte hver måned skulle påbegynde uddannelse til faglært. Men det faktiske tal er nu kun i gennemsnit 30, der går i gang hver måned.

Det viser en opgørelse, som Avisen.dk har lavet på baggrund af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Hindringer fjernes

Det har tidligere på ugen i Avisen.dk være påpeget, at mange ledige ufaglærte ikke kommer i gang på skolebænken, fordi de ikke kan nå at gøre deres uddannelse færdig i de højst to år, de kan gå på dagpenge. 

- Det problem har vi adresseret i treparts-forhandlingerne. Nu vil vi blandt andet opfordre jobcentrene til i højere grad at samarbejde på uddannelses-området, så man får en volumen, der gør det nemmere på erhvervsskolerne at skrue forløb sammen for de ledige, siger Jørn Neergaard Larsen til Avisen.dk.

Læs Avisen.dk's dækning af trepartsforhandlingerne her