Administration 

"De syge må klare sig selv - til de ligger i rendestenen med deres familie"

Situationen for lønmodtagere, der rammes af langvarig sygdom, nærmer sig det katastrofale, konkluderer Ulf Harbo i sit nyeste blog-indlæg.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

I de sidste syv år har Folketinget accepteret, at kommuner ulovligt har raskmeldt syge borgere til social deroute - uden mulighed for sygedagpenge og ofte uden ret til kontanthjælp.
Alle har vendt det blinde øje til - på nær de røde vagthunde fra Enhedslisten, som kun få lytter til.

Situationen for lønmodtagere, der rammes af langvarig sygdom, nærmer sig det katastrofale.

I SEPTEMBER tog fagforbundet Metal i Nordsjælland det tunge skyts i brug. Man politi-anmeldte fire kommunale sagsbehandlere på grund af uretfærdighed i myndigheds-udøvelsen. Anmeldelsen kom på baggrund af systematiske lovbrud i sager om kommunal raskmelding af syge borgere.

Det er tydeligt, at der er tale om et kæmpe problem i hele landet, når et stort fagforbund som Metal ser sig nødsaget til at politianmelde menige sagsbehandlere og andre kommunale medarbejdere.

JEG HAR de seneste måneder fået flere henvendelser fra desperate borgere i hele landet. De har oplevet at blive raskmeldt på et ulovligt grundlag - hvor kommunen hverken har inddraget borgeren eller indhentet alle relevante lægelige oplysninger.

Vi snakker ikke om borgere og læger, der undlader at oplyse og vejlede sagsbehandlere om den helbredsmæssige status. Vi snakker heller ikke her om borgere, der ikke deltager i egen helbredelse - snarere tværtimod.

Normalt er borgeren i gang med udredning og behandling i sundhedssystemet. For ham eller hende vil et sygedagpengestop medføre en uoverskuelig situation. Og et stop betyder en forøget risiko for,at det ekstra pres - der ligger i at miste sin egen forsørgelse - vil forværre et i forvejen truet helbred.

OFTE OPLEVER både borgeren og lægen, at sagsbehandleren hverken svarer på henvendelser, overholder svarfrister eller opfylder de lovbefalede genvurderingsfrister, der gælder i klagesystemet.

Kommunen udnytter ofte sin magt til at bryde loven

Kommunen udnytter ofte sin magt til at bryde loven. Stop for sygedagpenge til en borger sker uden varsel fra den ene uge til den anden - og selv om det er ulovligt, straffes kommunen ikke.

Denne vilkårlighed i kommuners magtmisbrug kan vel benævnes som terror mod de mest udsatte i vores velfærdssamfund. Man må spørge, om vi stadig kan kalde Danmark et velfærdssamfund, når vores kommunale forvaltere kaster de borgere, de ifølge loven har pligt til at hjælpe, på gaden. Uden nåde og uden et lovligt og fuldt oplyst grundlag.

AVISEN.DK skrev for nylig om, at antallet af ulovlige kommunale raskmeldinger har ligget stabilt mellem 30 og 40 procent de sidste 7 år. Altså var ca. hver tredje raskmelding i strid med loven!

Vores kommuner har desværre benyttet sig af deres straffrihed og af borgenes uvidenhed. For de færreste af dem, der rammes af kommunens hammer, har nemlig ressourcer til at klage.

Så mørketallet af ulovlige sygedagpengestop er langt højere, end tallene umiddelbart viser. Ikke mærkeligt at danskernes tillid er faldet drastisk - og at frygten for at miste sit økonomiske livsgrundlag trives. Samtidig øges uligheden og klasseforskelle.

Men kan den slags virkelig lade sig gøre i verdens lykkeligste land, hvor alle er frie og lige? At miste alt man har, fordi man bliver syg?

Er vi danskere ikke forsikret, når vi nu troligt har uddannet os, arbejdet og betalt vores skat med glæde?

Det skal hermed afsløres - sådan er det. De syge må klare sig selv - indtil de ligger i rendestenen med deres familie. Hårdtarbejdende danskere er ikke berettiget til kontanthjælp, før de har mistet næsten alt, hvad de ejer - både egne materielle goder, kapitalpensioner m.v.og hvad der tilhører en ægtefælle. Dette er hovedårsagen til den voldsomme belastning, det er at blive kommunalt raskmeldt, når man ikke er i stand til at arbejde på grund af sygdom eller en langvarig skade.

AT MAN KAN KLAGE til Ankestyrelsen, er ingen trøst. For Ankestyrelsen rykker hele tiden tættere og tættere på kommunernes ulovlige praksis - og kan bruge op til et år eller mere på at behandle sagen.

Et år i det sorte hul uden indtægt er lang tid og ødelæggende og bekosteligt for de berørte familier og for vores samfund.

Hvornår vil de ansvarlige politikere gøre noget ved kommunernes ulovlige sagsbehandling frem for at henvise til en overbebyrdet Ankestyrelse og et tilsyn, der ikke eksisterer i praksis ?
Var det ikke hensigten med reformen af sygedagpenge, der trådte i kraft sommeren 2014 at lukke det sorte hul?

Det sorte hul, hvor mange tusinde mennesker var blevet parkeret på kontanthjælp, efter at VK-regeringen og dens folketingsflertal (med bl.a. Dansk Folkeparti) indførte stop for sygedagpenge efter 52 uger - og derfor måtte forsørge sig selv på grund af kontanthjælpssystemets krav om ingen formue og værdier samt gensidig forsørgelsespligt?

Daværende beskæftigelsesmininister Mette Frederiksen var som sædvanlig klar i mælet, da hun udtalte: "Det absolut vigtigste er, at vi får afskaffet den varighedsbegrænsning, der i dag betyder, at syge mennesker er i risiko for at miste deres forsørgelsesgrundlag."

BLÅ BLOK med Liberal Alliance i spidsen jublede ifølge medierne, da man vedtog sygedagpengereformen. Det var efter LAs sorte bog at finansiere lukningen af det sorte hul ved at sætte den ordinære sygedagpengeperiode ned fra 52 til 22 uger og iøvrigt spare 300 millioner til skattelettelser. Ja, faktisk beregnede beskæftigelsesministeriet, at man ville spare 385 millioner på sygedagpengereformen fortrinsvis ved at nedsætte den ordinære max-varighed på sygedagpengene fra 52 til 22 uger.

Nuværende beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen, Venstre, jubler stadig.
Reformen er en succes. "Vi" har sparet påsygedagpengene, ikke fordi danskerne nu mirakuløst bliver raskere hurtigere, men fordi kommunerne raskmelder alvorligt syge mennesker - selvom de ikke er færdig-udredt eller behandlet. Man parkerer dem som en grå masse i kontanthjælpssystemet eller på en ydelse på kontanthjælpsniveau i et såkaldt jobafklaringsforløb.

Dagen efter i nyhederne er Jørn Neergaard Larsen overmåde bekymret, når han med alvorlig mine meddeler det danske folk, at der er alt for mange danskere på kontanthjælp, og han derfor må sætte ydelserne yderligere ned, så det kan betale sig at arbejde.

Absurditeterne har ingen grænse efterhånden. De ansvarlige i Beskæftigelsesministeriet må tro, at danskerne er utroligt dumme og uvidende - eller lider af stigende demens over for politiske udmeldinger.

Der er åbenbart næsten ingen medier, der tør gå de mange modsatrettede politiske meldinger efter i sømmene - eller kritisk tjekke sammenhængskraften i nyhedsstrømmen. Måske er de fleste journalister også blevet demente?

FAKTA ER, at et stigende antal langvarigt syge danskere raskmeldes til social deroute ulovligt og i et overlagt magtmisbrug, der er uværdigtog skadeligt for demokratiet.

Statistikker over den stigende ulighed viser også, at der er tydelige klasseforskelle i sagsbehandlingen, så den ufaglærte ved samlebåndet eller håndværkeren, der kan skiftes ud, oven i en ulovlig raskmelding også tit fyres - og derfor står betydeligt dårligere end den veluddannede og højtlønnede specialist.

De mange historier fra den kommunale sagsbehandling har på det seneste ramt de landsdækkede aviser. Information har kørt artikel-serier med absurde eksempler, og senest har Politiken taget rædselshistorier fra det kommunale system op - ikke bare som en enlig svale, men som beviser på systematiske svigt over for syge og handicappede.

Verdens lykkeligste, mest lige og rige lille land er desværre blevet en syg floskel

Den brede midte i dansk politik har smidt anstændigheden overbord. Man har i stedet rullet den røde løber ud for mistillid og frygt. Verdens lykkeligste, mest lige og rige lille land er desværre blevet en syg floskel.

OG DET KLINGER mere og mere hult, når politikere med alvorstunge miner udtaler, at alt hvad de foretager sig af overgreb på syge og handicappede er for velfærdens skyld.
Det bliver mere og mere tydeligt, at de par millioner, vi tager fra vores syge medborgere, ikke betaler nogens velfærd, men ryger lige i lommerne på eliten.

Med eliten tænkes både på Christiansborg-politikere, kommunaldirektører, toppen af fagforbund og pensionskasser, konsulenter i stat og kommune og multinationale firmaer som McKinsey og Goldman Sachs.

Så om der er nogen, der vil stoppe kommunernes ulovligesagsbehandling, er et spørgsmål som indtil videre må flagre i den iskolde vind, som stryger over Danmark.

For tiden kan det åbenbart bedre betale sig for de ansvarlige og deres konsulenter at lade stå til, mens nye syndebukke nederst i hierarkiet ofres for velfærdens skyld.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Nyheder

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd