I fredags åbnede livredderne fra TrygFonden Kystlivredning livreddertårnene for årets badesæson. Og selv om det blev en weekend med en del vind, var der også mange både børn og voksne, der valgte at tage hul på skolernes sommerferie med en tur til stranden.
- Årets badesæson blev skudt godt i gang med solrigt vejr de fleste steder. Vi har også glædet os, og livredderne har set frem til at komme ud på strandene og bruge deres færdigheder. De kommende dage ventes at blive varme, og selvom vandtemperaturerne endnu kun ligger omkring 16-18 grader, forventer vi, at en del mennesker vil finde vej til stranden. Og så er det godt at kende livredderflagenes betydning, for de fortæller om badeforholdene ved den enkelte strand, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.
Alle TrygFondens livreddertårne flager hver dag med gule, røde eller rød-gule flag. Flagene fortæller om badeforholdene på stranden, og eksempelvis vinden kan have betydning for, hvordan badeforholdene er, og derfor er det godt at kende betydningen af de forskellige badeflag – uanset om man skal på stranden ved Vesterhavet eller i Alcudia på Mallorca.
Det betyder flagene
* Det rød-gule flag betyder, at livredderposten er åben, og at man skal udvise almindelig opmærksomhed, når man bader. Det rød-gule flag er det internationale flag for ”livredder på vagt”. Nogle strande bruger også et grønt flag, som betyder det samme. Med rød-gule flag i vandkanten har livredderne også markeret det område, som livredderne anbefaler badegæsterne at holde sig imellem. Her er der mest sikkert at bade, og livredderne har hele tiden et øje på alle, som bader i zonen.
* Det gule flag betyder, at man skal være særligt opmærksomhed ved badning. Der kan fx være fralandsvind, strøm eller brandmænd.
* Det røde flag betyder, at livredderne fraråder badning, fordi badeforholdene er livsfarlige. Det kan skyldes kraftige strømforhold eller forurenet vand.
Det er ikke alle tjenester i alle lande, der bruger de samme flag, men TrygFondens livreddere anvender de internationale standarder.
- Uanset om du er i Danmark eller udlandet, anbefaler vi, at du bader, hvor der er livreddere, for de kender de lokale forhold. Samtidig er de trænet i at vurdere, hvornår og hvor det er sikkert at bade. Strømforhold kan ændre sig, og derfor står flagene ikke altid samme sted. Man er også altid velkommen til at komme hen og tale med vores livreddere om badeforholdene og det flag, de har hejst i tårnet. Efter nogle dage med mange gule flag rundt omkring på vores strande, forventer vi, at der nu kommer nogle dage med flere rød-gule flag, som betyder, at man skal være almindeligt opmærksom ved badning, lyder det fra Anders Myrhøj.
Se, hvilket flag der er hejst på de strande og havnebade, hvor TrygFondens livreddere er til stede, på www.respektforvand.dk.