Administration 

Taxamanden: Demokratiet lider under politikerlede og mediekvalme

Afstanden mellem folket og politikerne og folket bliver større, og medierne er med til at iscenesætte den politiske virkelighed, lyder det fra Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

- JEG VAR engang i Facebook-debat med Anders Samuelsen. Han sagde og skrev noget, som jeg har brugt til eftertanke flere gange, når politikerleden sniger sig ind på mig: ”Hvis du er helt utilfreds med politikerne, har du grundlæggende to muligheder. Du kan enten stemme på nogle andre end sidst, eller du kan selv stille op”.

Det er jo rigtigt. Det er demokratiets vilkår: Har du kvalme, så spyt ud!

Men i praksis er der en inerti i den politiske virkelighed, som gør det ufatteligt svært for vælgerne at ændre tingenes tilstand. Politik er meget andet end summen af de, vi har valgt ind på tinge.

OG DE store, konsistente politiske fællesskaber, som op gennem 1900-tallet udgjordes af stærke ideologier, partier og bevægelser er erstattet af individ-dyrkelsen.

Det er en tabersag at ønske sig tilbage til en tid, der er forbi.

Men det er omvendt altid en pligt at kigge på, hvad der er gået galt. Og noget er helt galt. I dag er der efter refleksionerne over folkeafstemningen om retsforbeholdet almindelig enighed om, at valget handlede om meget andet end nogle samarbejdsaftaler i EU. Sådan en gang formalia kunne ingen alligevel forstå. Det klare NEJ var i virkeligheden et JA.

– ” … JA, vi stoler ikke en skid på politikerne”. Og her hjælper den samuelsenske morale ikke. For i den eksisterende demokratiske kultur kan vælgerne sagtens stemme politikerne ind det ene øjeblik – og så give dem fuck-fingeren et halvt år senere. Det får hverken højre-populisterne i DF til at tage ansvar eller regeringen til at gå.

EFTER MIN mening gør det ondt i demokratiet på to felter:

AFSTANDEN:

- Afstanden mellem folket og politikerne. Jeg mærker følelsen hver evigt eneste dag i vogn 2282 – og beskriver den løbende i min blog. Det, der går i selvsving på mediernes Christiansborg, kan sagtens diskuteres i taxien.

Helt vildt – nærmest underholdende – var eksemplet i den forløbne uge, hvor rapporten om politikernes lønninger blev lækket. Her viste det sig for alvor, at afstanden mellem politikere og folk ikke bare har skabt politikerlede i befolkningen men også vælgerangst på Borgen. Der blev grinet igennem, mens vi – Taxamanden og de skiftende kunder - lyttede til de kommentarer fra de forskellige ordførere. Der var så megen trængsel ved håndvasken, at vandet nærmest pjaskede ind i Merceren:

” …Nej naturligvis skal vi ikke stige 15 pct. i løn midt i disse svære tider …” Og alle politikere var i realiteten lige glade med, at oplysningerne var lækket før tid og rapporten ikke var læst. Fra venstres lidt håndsky Søren Gade, der fik lagt solid afstand til det flertal i Folketinget, som havde aflagt troskabsed på at følge udvalget (Det var i hvert fald ikke mig) - til den mere arrogante Henrik Sass Larsen, der afviste at have bundet sig til nogen aftale. I aftenens tv-aviser kunne man se, at han kiggede lidt rockeragtigt på intervieweren og sagde:

- Jeg siger tak, men nej tak. Jeg er kun bundet af min sunde fornuft.

MAN SÅ de usynlige undertekster: Kun idioter stemmer ikke på en mand, der er drevet af sin sunde fornuft.

Halleluja!

Men i taxien mente de fleste i øvrigt, at det kunne være en udmærket byttehandel at få færre politikere, som var bedre aflønnet. Den slags logik er lige så livsfarlig i politik, som den er snusfornuftig blandt ligemænd. Og den med at skrue ned for pensionen og op for lønnen, var der nærmest konsensus om.

Tidligt i denne uge oplevede jeg personligt AFSTANDEN mellem folk og folkevalgte i en anden sammenhæng. Jeg er inviteret med i tænketanken SIF (Social Innovations Forum), som er etableret af den sociale iværksætter og frontkæmper Lisbeth Zornig Andersen. Mens den politiske verden angriber flygtningesituationen med skræk og rædsel og grænsebomme, havde Huset Zornig inviteret gæster med de gode ideer. Blandt disse en ung iværksætter af vietnamesisk baggrund, som arbejder hårdt på at få flygtninge i arbejde. En udvalgsformand fra Vejle kommune, som har succes med arbejdsmæssig integration. Og så fagforeningsformanden Dennis Knudsen fra FOA. Han evner både at have et humanistisk sindelag og være ”fagforenings-politiker”.

Fair nok og gode eksempler.

MAN KAN tale sammen. Man kan finde løsninger frem for at dyrke frygt. Der er kort afstand fra hensigt til handling.

Det politiske miljø burde tage ved lære.

ISCENESÆTTELSEN:

Men politikerne er ikke alene om at skabe den politiske virkelighed. Det er et nærmest sarkastisk paradoks, at det svulmende udbud af medier på alle platforme ikke skaber større forskellighed! Jeg kan ikke være den eneste borger, der nærmest er ved at danse regndans af irritation, når sådan en dag (som den med politikerlønningerne) indtages af Breaking News – der nærmest naturligt følges af en Crashing Brain i medierne og deres aktører.

I DEN moderne politiske kultur er politikerne mere bange for vælgerne end for journalisterne, og mediefolkene er mere bange brugerne end for at magthaverne tager røven på dem. I det eventyr er der desværre ingen lille mediedreng eller -pige, som peger mod optoget og afslører, at kejseren ikke har noget tøj på.

Kan du forestille dig, hvilken lettelsens spøgelse, der ville gå gennem højtaleren eller skærmen, hvis yngste-praktikant havde stillet det mest naturlige spørgsmål til en af alle:

- Hvordan kan du udtale sig så skråsikkert, når du ikke har læst rapporten?

(Ret skal være ret – De radikale surfede ikke med på bølgen. De ville læse redegørelsen først. Og Mette Bock fra LA rystede på hovedet af proportionsforvrængningerne (på Facebook).

DER ER et underligt, korporativt forhold mellem politikere og mediefolk, som gør det til en anakronisme at tale om Den Fjerde Statsmagt. Begge parter er aktører i den samme industri, hvor man både elsker sig selv og er vild med dansen.

”..The medium is the message…” (mediet er budskabet i sig selv..) som den canadiske medieforsker Marshall McLuhan forudsagde allerede inden den nye medieverden havde rigtigt fat. Det var også ham, der opfandt begrebet ”Den Globale Landsby”.

Var det os i eventyrlandet han tænkte på?

Tilsyneladende trives både medier og politikere som forenede aktører i dette forudsigelige show.

OG GANSKE rigtigt: Dagen efter kom eftertanken – og de lidt klogere journalister stiller spørgsmålet i æter og på tryk: Hvad var det dog der skete?

Giv os dog noget mindre eftertanke og noget mere OMtanke!

Eller også skal vi køre den helt ud? Lade spindoktorer og kommunikationsfolk erstatte af dramaturger og instruktører. For ægte drama kræver en mere troværdig handling og iscenesættelse end folkekomedien på Christiansborg.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker