Corydon: Gode medarbejdere bør anerkendes på lønnen
Finansminister Bjarne Corydon forsvarer omstridt McKinsey-rapport om god arbejdsgiveradfærd i det offentlige. Simon Læssøe / Scanpix
God arbejdsgiveradfærd i det offentlige kan også være at give lidt mere i lønningsposen, siger finansminister Bjarne Corydon (S). SF og Enhedslisten advarer mod søløvelogik. V roser finansministeren.

God arbejdsgiveradfærd i den offentlige sektor kan sagtens betyde præstationsløn til de ansatte.

Det sagde finansminister Bjarne Corydon (S) fredag formiddag, da han var kaldt i samråd i Folketingets Finansudvalg om den omdiskuterede nye model for god arbejdsgiveradfærd, som Moderniseringsstyrelsen har lavet i samarbejde med konsulentvirksomheden McKinsey.

De statslige ledere bør have større fokus på præstationsledelse, herunder også anerkendelse af gode præstationer, lød det fra finansministeren.

- Jeg synes ikke, at det er et kontroversielt synspunkt, at den medarbejder, der udfører sit job godt skal anerkendes for det. Anerkendelse kan jo ske på mange måder. For eksempel ved at man får mere ansvar, ved ros, eller ved at man får lidt mere i lønningsposen, sagde Corydon og fortsatte:

- I hvilket omfang, det giver mening at benytte løn som en del af præstationsledelse, afhænger af flere ting. Eksempelvis om det sker på en måde, som medarbejderne opfatter som gennemskuelig og retfærdig. Lokal løn skal kobles til præstationer og resultater på den måde, der giver mening på den enkelte arbejdsplads.

Hvis man kaster med sild, skal medarbejderne nok præstere

Det var SF og Enhedslisten, som havde kaldt finansministeren i samråd for at få svar på en række spørgsmål om den omdiskuterede McKinsey-model, der foruden præstationsløn også åbner op for flere resultatmålinger.

Og både Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, og SF's socialordfører, Özlem Cekic, advarede regeringen mod at kaste sig ud i en 'søløvelogik', når det gælder belønning af de offentligt ansatte.

- Alle dem, der arbejder i det offentlige, er udmærket klar over, at det ikke er udsigten til millionløn, der driver dem. Det er ønsket om at kunne gøre en forskel for borgerne, der gør, at de dukker op på arbejde hver eneste dag. Den her søløvelogik, at hvis man kaster en sild efter medarbejderne, så skal de nok præstere. Det er jo ikke den logik, der driver medarbejderne, sagde Özlem Cekic.

Frank Aaen supplerede ved at hive Bjarne Corydons tidligere udmelding om konkurrencestaten ind i debatten.

- Det, vi frygter, der ligger i det her oplæg, er jo mere unødig registrering og kontrol og præstationsløn. Det er det, der bekymrer os. Og det gør det jo også, fordi vi ved, at ministeren gentagne gange i offentligheden har sagt, at vi nu går fra en velfærdsstat til en konkurrencestat, sagde Frank Aaen, som spekulerede i, om regeringen helt har opgivet tillidsreformen.

Corydon: Tillid og ledelse kan gå hånd i hånd

Venstrefløjens kritik blev dog blankt afvist af Bjarne Corydon. Ifølge finansministeren handler den nye model udelukkende om at sikre, at offentligt ansatte kan bruge mest mulig af arbejdstiden på kerneopgaverne og dermed give den bedst mulige service til borgere.

Det kræver både tillid til medarbejderne og en synlig og stærk ledelse, understregede han.

- Der er et helt grundlæggende behov for at gøre op med den gammeldags opfattelse af, at de hårde og de bløde værdier på en arbejdsplads er modsætninger, og at tillid betyder et fravær af ledelse, sagde Corydon.

Ros til regeringen fra Venstre

Mens finansministeren ikke mødte megen forståelse fra regeringens parlamentariske flertal på venstrefløjen, så var der fuld opbakning fra Venstres finansordfører, Peter Christensen, til ønsket om at fokusere mere på ledelse

- Vi er sådan set grundlæggende enige i det, som regeringen står for, og det arbejde, der er sat i gang. Det, regeringen har gjort, som jeg ser det, er, at man har givet Moderniseringsstyrelsen lov til at arbejde med modernisering af ledelse. Det kan vi ikke kritisere, lød det fra Peter Christensen.

via Listen To News