Administration 

Befamlet af chefen: Andorthe udsat for sexchikane i politiet

- Jeg bliver simpelthen så gal. Jeg er den krænkede. Jeg har mistet alt. Hele min fremtid. Og det er ham, der går fri, siger Andorthe Jensen om sin krænker (hun ønsker ikke at stå frem med sit ansigt). (Foto: Foto: Jonas Sivkær Pettersen/A4 Medier)

Andorthe Jensen blev systematisk udsat for sexchikane af sin chef gennem flere måneder. I fjor fik hun krænkelserne anerkendt som en arbejdsskade og tilkendt erstatning. I dag er hun på førtidspension og alvorligt syg som følge af oplevelserne.

Andorthe Jensen var på vej til politistationen i Roskilde efter et møde hos Rigspolitiet. I bilen på vej tilbage mærkede hun pludselig en uønsket hånd på sit lår. Hånden tilhørte chaufføren, som også var hendes nye chef i Midt- og Vestsjællands Politi i Roskilde.

- Hold fingrene væk. Du skal ikke tage på mig!, udbrød hun.

Det var ikke første gang, hun mærkede tilnærmelser fra sin chef, og også i dette tilfælde sagde hun fra.

Fra maj til september 2014 blev den i dag 48-årige Andorthe Jensen systematisk udsat for sexchikane af sin driftschef i økonomiafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi.

Krænkelserne var både af verbal og fysisk karakter, og de betød, at hun til sidst brød grædende sammen på jobbet og måtte sygemeldes. Siden har hun ikke været i stand til at varetage et job, og først i 2018 fik hun anerkendt sexchikanen som en arbejdsskade.

Her fik hun godtgørelse for varige mén og en erstatning for midlertidig tab af erhvervsevne. Hun er i dag på førtidspension og lider af symptomer, der minder om post traumatisk stresssyndrom (PTSD). Dertil angst og depression som følge af krænkelserne.

Spurgte om Tinder på jobbet

Andorthe Jensen husker stadig tydeligt det første møde med sin nye chef. Hun havde arbejdet i økonomiafdelingen i lidt over et år, da han tiltrådte den 1. maj 2014.

Dagen, hvor han startede, var der fælles morgenmad, og den nye driftschef gik rundt og gav hånd til alle. Da han nåede til Andorthe Jensen, gjorde han noget, der kom bag på hende.

- Han giver mig elevatorblikket. Han gjorde det ikke ved de andre. Jeg tænkte 'hold da op, det gør man da ikke'. Han er helt ny og er lige kommet, siger hun.

Kort tid efter spurgte han hende, om hun var på dating-appen Tinder. Andorthe Jensen vidste ikke, hvad det var, og hun måtte spørge nogle yngre kolleger, hvad det gik ud på.

En dag, hvor der er afskedsreception for en kollega, var hendes chef igen på spil. Andorthe Jensens telefon, der lå på hendes plads, ringede, og hun gik over for at se, hvem det var. Mens hun vendte sig om, mærkede hun pludselig en hånd på højre side af hoften. Hun blev helt paf og vidste med det samme, hvem det var. Hun signalerede, at han skulle holde fingrene for sig selv.

Gennem flere måneder stod Andorthe Jensen model til den ene krænkelse efter den anden.

Den 9. september flød bægeret over for Andorthe Jensen. Mens de sad på kontoret, spurgte hun sin chef om hjælp, hvorefter han svarede:

”Vil du vide, hvornår jeg sidst fik noget af det frække?”

Det ville Andorthe Jensen bestemt ikke. Hun skubbede sin kontorstol ud og gik direkte hen til en kollega, som efterfølgende fik hende til at kontakte fagforbundet HK.

- Han er sexfikseret. Han kan ikke åbne munden, uden det er seksuelt. Hver dag kommenterede han mit udseende og min krop, siger Andorthe Jensen.

Førte logbog over krænkelserne

På opfordring fra Politiforbundet har hun beskrevet alle detaljer om sexchikanen i en logbog, og det har ifølge hendes advokat, Jens Baagøe Thomsen, været en stor hjælp i forhold til at få sagen anerkendt som en arbejdsskade.

- Det er komplicerede sager, og det kan være svært at få seksuel chikane anerkendt som arbejdsskade. I Andorthes tilfælde har det helt sikkert været til hendes fordel, at hun har ført logbog og beskrevet de gange, hun har været udsat for chikane, forklarer Jens Baagøe Thomsen.

På trods af den velbeskrevne sexchikane er Midt- og Vestsjællands Politi blevet frifundet i både byretten og i Østre Landsret.

Domstolene vurderer, at ledelsen handlede hensigtsmæssigt ved blandt andet at tilbyde Andorthe Jensen psykologbistand og tildele krænkeren en advarsel. Østre Landsret har dog vurderet, at Andorthe Jensen blev udsat for sexchikane både fysisk og verbalt.

Midt- og Vestsjællands Politi tilbød hende, at hun kunne flytte til en anden afdeling, hvis hun ville fortsætte i politikredsen. Derimod kunne Andorthe Jensens chef fortsætte i sin stilling efter advarslen.

Hun er stærkt utilfreds med forløbet.

"Jeg har mistet alt"

- Jeg bliver simpelthen så gal. Jeg er den krænkede. Jeg har mistet alt. Hele min fremtid. Og det er ham, der går fri. Og når man tænker på, hvilken arbejdsplads, det er sket på. Hos politiet. Det er jo dem, der skal passe på folk, siger Andorthe Jensen.

A4 Medier har forsøgt at få en kommentar fra Midt- og Vestsjællands Politi for at høre, hvorfor krænkeren kunne slippe med en advarsel, men politikredsen har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag. Alligevel konstaterer Midt- og Vestsjællands Politi følgende:

- Jeg kan ikke komme ind på detaljerne i sagen, da der er tale om en personalesag. Men jeg kan oplyse, at sagen blev kørt både i byretten og i landsretten, hvor ingen af instanserne fandt, at Midt- og Vestsjællands Politi skulle ifalde ansvar eller betale godtgørelse, fordi begge retsinstanser vurderede, at politikredsen havde iværksat tilstrækkelige tiltag, siger Rikke Skov Rasch, HR-chef i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Vi har fortsat meget stort fokus på enhver indikation på, at der foregår seksuel chikane, mobning eller anden uacceptabel adfærd, og vi foretager en målrettet og konkret opfølgning, hvis noget sådan kommer til vores kendskab, siger Rikke Skov Rasch.

Bryder sammen i supermarkedet

Godt fem år efter sexchikanen er Andorthe Jensen hårdt mærket af oplevelserne i Midt- og Vestsjællands Politi.

Hvor hun før var udadvendt, har hun nu lukket sig inde. Hun kan ikke rumme familiefødselsdage, og hun forlader kun sit hjem, når det er nødvendigt. For eksempel når hun skal handle, selvom det kan være en svær bedrift.

- Hvis folk går for tæt på mig i køen, kan min krop klappe fuldstændig sammen, og jeg kan finde på at forlade butikken og gå hjem. Jeg får hedeture og angstanfald. Jeg genlever det hele igen. Det er frygten for, at folk gør mig noget. Min krop er i alarmberedskab 24/7, siger hun.

Og alarmberedskabet bliver aktiveret, uden Andorthe Jensen kan kontrollere det. Det oplevede hun blandt andet en dag, hun var på kommunen, hvor en medarbejder, der skulle forbi Andorthe Jensen, kom til at tage hende på hoften. Det var præcis samme sted på kroppen, hvor hendes chef også tog på hende.

- Jeg råbte, at hun ikke måtte røre mig. Siden den dag har jeg haft svært ved at møde op på kommunekontoret, siger hun.

Andorthe Jensen tror dog ikke, hun kommer til at møde sin krænker igen, og hun frygter ham ikke længere.

- Jeg kommer ikke nogen steder, hvor jeg skulle møde ham. Jeg har slet ikke overskud til det, siger hun.

Hun mener heller ikke, hun kunne have gjort noget anderledes i forhold til at sige fra over sin chef. Heller ikke i forhold til at få inddraget flere kolleger tidligt i forløbet.

- Jeg kunne ikke have gjort noget anderledes. Jeg har sagt fra hver eneste gang. Han har ikke respekteret mig, siger hun.

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften

Portræt af Bodil Jørgensen
Underholdning

Bodil Jørgensen fylder 60:

Jeg er tiltrukket af det absurde

scene fra Badehotellet
Film og TV

TV2 bekræfter:

Badehotellet vender tilbage

- med stor ændring

Politibil med udrykning
Krimi

Tre mænd røvede 12-årig dreng

collage af Elizabeth, Salman og Margrethe
Nyheder

Så meget tjener verdens statsoverhoveder

Coronatest i Kina
Corona

Klager over anale coronatest i Kina

Kristian Thulesen Dahl interviewes på Christiansborg
Nyheder

Thulesen Dahl vil drøfte mere skoleåbning med statsministeren

Hund i sneen
Nyheder

Når hjemmearbejdet slutter:

Undgå at hunden får et chok

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

komikeren heino hansen på den røde løber med sin kæreste cecilia
Underholdning

Kendt komiker jubler:

Far for anden gang

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred