Sådan vil eksperterne forbedre dit arbejdsmiljø
Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Myndigheder og virksomheder skal have bedre muligheder for at gribe ind over for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Og Arbejdstilsynet skal tjekke færre virksomheder, men fange flere syndere. Sådan lyder anbefalingerne fra regeringens ekspertudvalg, der netop har fremlagt sine anbefalinger.

Når Arbejdstilsynet fremover tager på besøg på landets virksomheder, skal de have bedre værktøjer til at gribe ind, hvis medarbejderne er plaget af stress og højt arbejdspres. 

Sådan lyder en af anbefalingerne fra regeringens ekspertudvalg, der vil stramme reglerne og lave en selvstændig bekendtgørelse for det psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser.

Fra 2012 til 2016 har der været en stigning på 17 procent i antallet af danskere, der lider under for højt tidspres, mobning og stress.

Den kommende bekendtgørelse kommer da også efter utallige opfordringer fra både eksperter og fagbevægelsen, der har opfordret regeringen til at gribe ind over for problemet. 

Færre skal tjekkes 

Udover et øget fokus på det psykiske arbejdsmiljø vil ekspertudvalget også fintune Arbejdstilsynets kontrolapparat.

Tilsynet skal fremover tjekke færre virksomheder, men til gengæld fange flere syndere, der bryder arbejdsmiljølovgivningen. 

I alt lægger udvalget op til, at Arbejdstilsynet fremover skal besøge 3.500 færre virksomheder, hvilket er et fald på knap en fjerdedel i forhold til 2017, da over 14.000 danske arbejdspladser fik besøg. 

Læs her ekspertudvaldets anbefalinger til ministeren

Udvalget forventer, at Arbejdstilsynet med den nye målrettede kontrolsindsats vil opdage arbejdsmiljøproblemer på knap halvdelen af virksomhederne, modsat i dag, hvor det er under hver fjerde besøg, der munder ud i en bøde eller et påbud. 

Udover den nye målrettede indsats, skal Arbejdstilsynet fremover gå mere målrettet efter virksomheder som restauranter, frisørsaloner og hospitaler, hvor de ansatte er plaget af enten fysiske eller psykiske problemer på grund af deres arbejde. 

Højere bøder 

Arbejdstilsynet skal også have mulighed for at give større bøder til virksomheder, der begår grove overtrædelser af regler på arbejdsmiljøområdet. 

Samtidig skal det også være markant dyrere for virksomheder, der ikke inden for to år retter op på de problemer, som Arbejdstilsynet finder, når de kommer på tilsyn. 

Ekspertudvalget anbefaler derudover, at det i fremtiden skal være lettere for landets virksomheder at finde frem til og navigere i reglerne på arbejdsmiljøområdet. 

 

via Listen To News