Chefer vil hellere konflikt end hæve lønnen
Der bliver ikke delt gaver ud til næste års overenskomstforhandlinger. Foto: Colourbox.dk
Der er ikke udsigt til lønstigninger for de mange lønmodtagere, som efter nytår skal have ny overenskomst. Cheferne holder på pengene.

Danske lønmodtagere kan godt glemme alt om lønstigninger næste år.

Lønmodtagerne har de seneste to år har oplevet det største dyk i reallønnen siden 1980'erne, og arbejdsgiverne er parate til en konflikt for at undgå højere lønomkostninger.

I en rundspørge, foretaget af Berlingske Research blandt 230 erhvervsledere, svarer 82 procent, at de foretrækker en konflikt frem for højere lønomkostninger.

Samtidig svarer 74 procent af erhvervslederne, at forhandlerne skal afvise de ønsker om mere efteruddannelse og seniorordninger, som lønmodtagerne kræver i lyset af efterlønsforringelserne.

"Omkostningerne for virksomhederne er alt for høje. Det, vi har brug for, er en nulløsning som ved den seneste overenskomstforhandling," siger administrerende direktør Carsten Boesen fra rådgivningsvirksomheden Niras til Berlingske.

De fjendtlige toner vækker langt fra glæde i fagbevægelsen, som forhandler på lønmodtagernes vegne.

"Vi har spændt livremmen ind de seneste to år, og vi er blevet mere produktive. Jeg anser det her som rent spil, for det er realistisk med lønstigninger, der i det mindste følger prisstigningerne," siger LO-formand Harald Børsting.

Formanden bliver bakket op af en arbejdsmarkedsforsker, som ikke tror de hårde toner fra virksomhederne kan holde i en forhandlingssituation.

"Krisebevidstheden er selvfølgelig stor, som den var ved den seneste overenskomstforhandling, men fagbevægelsen har brug for en godbid for at få en aftale stemt hjem. Arbejdsgiverne bliver nødt til at komme dem i møde på nogle punkter," siger Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Efter nytår går overenskomstforhandlingerne for godt 500.000 ansatte i den private sektor i gang.