Som loven er lige nu, kan du som sygemeldt risikere, at din chef trækker oplysninger, som du har givet til din sagsbehandler, fastholdelseskonsulent eller lignende, direkte fra kommunen.
Kritik af ny lov: Chefen kan stadig snage hos syge ansatte
Det skal ændres, og det kan ikke gå hurtigt nok. Det siger Fagforbundet FOA, efter Avisen.dk skrev, at flere fagforbund ønsker at den ventede ændring i sygedagpengeloven skulle omfatte hele sundhedssektoren.
Ændringen i sygedagpengeloven vil betyde, at chefen ikke længere kan få adgang til de oplysninger, man som sygemeldt giver sin læge eller psykolog. Det kan de nemlig i dag, hvilket har ført til en række kritisable sager. I går ønskede flere fagforbund så, at man omfattede ændringen til at gælde alt sundhedspersonale.
Vuggestueleder snagede i pædagogs sygejournal: Nu griber minister ind
Men FOA vil gå endnu længere og også omfatte al information, man giver på jobcentret. Det siger socialpolitisk konsulent Christine Sarka:
- Det er en krænkelse af retten til privatliv, når chefen kan få adgang til de oplysninger, man giver på jobcentret. Arbejdsgiveren har ikke ret til at vide, hvad man fejler, og derudover kan det jo i endelig konsekvens ende med en afskedigelse.
Det handler om tillid
Mange sygemeldinger sker nemlig som resultat af stress, og der spiller jobcentret en stor rolle. Derfor er FOAs budskab, at det fortrolige rum, som Christiansborg ønsker, der skal være hos lægen og psykologen, også skal gælde på jobcentret.
- Der er ikke nogen, der tager højde for, hvor vigtigt det er med et fortroligt rum i jobcentret. Hvis man er sygemeldt med stress, er man jo nødt til at underrette om forholdene på arbejdspladsen, så hvis man ikke også omfatter jobcentret af den nye lov, rækker det som en skrædder i helvede kun at omfatte sundhedssektoren, siger Christine Sarka og uddyber, at det i bund og grund handler om tillid til det system, som skal hjælpe en:
- Hvis du er sygemeldt med stress, så kan det jo sagtens stamme fra forhold på arbejdspladsen, og så vil det jo alt andet lige indebære oplysninger om, hvordan man har det på jobbet, sociale forhold, ens forhold til chefen og så videre. Og det skal ens chef jo ikke have at vide, for det betyder jo ikke nødvendigvis, at man ønsker at forlade jobbet.
Chefen kiggede med i ansats lægejournal: Jeg blev meget rystet
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.