Chefer kan krænke dit privatliv på jobcentret: FOA vil ændre loven
Når du spadserer ind på jobcentret, skal du vide dig sikker på, at dine oplysninger ikke ryger videre til chefen. (Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix Ritzau/arkiv)
Det er ikke nok, at ny lov, der skal forhindre, at chefen snager i ansattes sygejournaler, kun gælder for sundhedssektoren, som flere faggrupper ellers krævede i går. Det skal også gælde jobcentrets ansatte, siger FOA.

Som loven er lige nu, kan du som sygemeldt risikere, at din chef trækker oplysninger, som du har givet til din sagsbehandler, fastholdelseskonsulent eller lignende, direkte fra kommunen.

Kritik af ny lov: Chefen kan stadig snage hos syge ansatte

Det skal ændres, og det kan ikke gå hurtigt nok. Det siger Fagforbundet FOA, efter Avisen.dk skrev, at flere fagforbund ønsker at den ventede ændring i sygedagpengeloven skulle omfatte hele sundhedssektoren.

Ændringen i sygedagpengeloven vil betyde, at chefen ikke længere kan få adgang til de oplysninger, man som sygemeldt giver sin læge eller psykolog. Det kan de nemlig i dag, hvilket har ført til en række kritisable sager. I går ønskede flere fagforbund så, at man omfattede ændringen til at gælde alt sundhedspersonale.

Vuggestueleder snagede i pædagogs sygejournal: Nu griber minister ind

Men FOA vil gå endnu længere og også omfatte al information, man giver på jobcentret. Det siger socialpolitisk konsulent Christine Sarka:

- Det er en krænkelse af retten til privatliv, når chefen kan få adgang til de oplysninger, man giver på jobcentret. Arbejdsgiveren har ikke ret til at vide, hvad man fejler, og derudover kan det jo i endelig konsekvens ende med en afskedigelse.  

Det handler om tillid

Mange sygemeldinger sker nemlig som resultat af stress, og der spiller jobcentret en stor rolle. Derfor er FOAs budskab, at det fortrolige rum, som Christiansborg ønsker, der skal være hos lægen og psykologen, også skal gælde på jobcentret.

- Der er ikke nogen, der tager højde for, hvor vigtigt det er med et fortroligt rum i jobcentret. Hvis man er sygemeldt med stress, er man jo nødt til at underrette om forholdene på arbejdspladsen, så hvis man ikke også omfatter jobcentret af den nye lov, rækker det som en skrædder i helvede kun at omfatte sundhedssektoren, siger Christine Sarka og uddyber, at det i bund og grund handler om tillid til det system, som skal hjælpe en:

- Hvis du er sygemeldt med stress, så kan det jo sagtens stamme fra forhold på arbejdspladsen, og så vil det jo alt andet lige indebære oplysninger om, hvordan man har det på jobbet, sociale forhold, ens forhold til chefen og så videre. Og det skal ens chef jo ikke have at vide, for det betyder jo ikke nødvendigvis, at man ønsker at forlade jobbet.

Chefen kiggede med i ansats lægejournal: Jeg blev meget rystet

via Listen To News