Administration 

Ny FOA-formand: Hjerteløs 'regnearks-tænkning' ødelægger velfærden

Det er næsten ikke til at bære, at vores tolerancetærskel i forhold til, hvordan vi passer på de udsatte i samfundet, kan flytte sig så meget på så kort tid. Det er skræmmende, mener Mona Striib. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Når sosu'ers pleje af ældre sættes ind i skemaer med intervaller af fem minutter, er der noget galt. Der er for mange eksempler på kynisk og hjerteløs 'regnearks-tænkning' i velfærden. Det mener Mona Striib, nyvalgt formand for FOA.

For Mona Striib er grundpillerne i det danske velfærdssamfund tryghed, lighed og anstændighed.

Men grundpillerne er ved at erodere, mener den nyvalgte formand for mere end 150.000 sosu'er, pædagogmedhjælpere og andre faggrupper i fagforbundet FOA.

- Vi hører alle sammen groteske historier om syge mennesker, der ikke kan få tilkendt førtidspension, fordi de først skal afklares igennem et ressourceforløb.

- Eller tænk på sosu'er, der bliver mødt med, at man kan bruge vådservietter til nedre toiletter i ældreplejen, fordi  man kan spare tid på vask og dermed penge. Anstændigheden er ved at gå tabt i den her regnearks-kultur, siger Mona Striib til Avisen.dk.

Den sunde fornuft er væk 

I foråret blev Mona Striib valgt som den første kvindelige formand for Danmarks tredje største fagforbund. Dermed røg hun efter 14 år som næstformand helt til tops i FOA og afløste den markante Dennis Kristensen.

Ligesom sin forgænger er Mona Striib heller ikke bleg for at råbe op, hvis tingene går skævt. Og lige nu synes den tidligere hjemmehjælper i Kolding, at hendes højt elskede, danske velfærdssamfund er på vej ud over kanten.

Hele opbakningen, til at vi har et offentligt velfærdssystem, er på spil.

Fra sin nye magtfulde position har hun tænkt sig at kæmpe med næb og klør for, at det ikke går så galt, som hun kan frygte.

- Nogle gange bliver det kynisk og hjerteløs regnearks-tænkning, der dikterer, hvad der sker i den offentlige sektor. Både det menneskelige aspekt og den sunde fornuft er væk.

- Det er som om, at vi i vores frygt for, at nogle promiller snyder systemet, indfører en regulering og tænkning, der fuldstændig ødelægger værdigheden og medmenneskeligheden i vores velfærdssamfund, siger hun.

Risiko for amerikansk samfund  

Mona Striib har smidt sommersandalerne og sidder med bare tæer i sit kontor i centrum af København.

- Det er næsten ikke til at holde ud, fastslår hun.

Den 57-årige Mona Striib taler ikke om varmen og den blå himmel udenfor, men om de mørke skyer, der tårner sig op over vores velfærdssamfund.

- Det er faktisk skræmmende, at vores tolerancetærskel kan flytte sig så meget på så kort tid, konstaterer hun.

Ifølge Mona Striib er det helt afgørende, at der kommer flere ressourcer til den offentlige sektor til gavn for både borgerne og de ansatte.  

Hun krydser fingre for, at de første skridt i den retning sker i forbindelse med den sammenhængsreform for den offentlige sektor, som regeringen præsenterer til efteråret samt i forbindelse med det kommende folketingsvalg.

- Hele opbakningen, til at vi har et offentligt velfærdssystem, er på spil. Hvis vi fortsætter af den bane, som vi har nu, ender det med, at de bedst stillede køber forsikringsordninger og private løsninger og efterlader den offentlige sektor endnu mindre og også mindre robust.

- Så bliver det sværere at opretholde lige adgang til sundhed og uddannelse. Hvis det forsvinder bliver vi et amerikansk samfund, hvor man må forsikre sig, og hvor det er alles kamp mod alle. I min verden er det en ret usympatisk tanke.

Sammenhængsreform er et godt ord

Mener du, at eroderingen af vores velfærdssamfund er i fuld gang allerede?

- Ja, og hvis det fortsætter, kommer det til at gå hurtigt. Derfor er det vigtigt, at vi stopper op og får tænkt, hvad vi vil med det her samfund. Ordet sammenhængsreform er sådan set rigtig godt, for det at bevare en sammenhængskraft er sindssygt vigtigt, pointerer hun.

Det står højt på FOA-formandens dagsorden, at en sammenhængsreform ikke blot bliver et spørgsmål om, at et plejecenter i Himmerland eller en daginstitution i Slagelse skal tastes ind med kroner og  personaletimer  i et regneark og derefter benchmarches med andre.

Mareridtet er, at nedskæringerne, detailstyringen og mistilliden til pædagoger, sygeplejersker, sosu'er og andre kernetropper fortsætter.

Løhde skal slippe jernhånden 

Har du tiltro til, at FOA og fagbevægelsen kan være i god dialog med innovationsminister Sophie Løhde (V) om sammenhængsreformen for den offentlige sektor?

- Ja, det har jeg. Hvis Sophie Løhde slipper, at hun er styret af en jernhånd bagved, er det også muligt at finde vejen ind og få prikket til medmenneskeligheden og se virkeligheden, som den er, siger hun og henviser til, at innovationsministeren sidder under samme tag som finansminister Kristian Jensen (V).

- Nogle gange tror jeg, at vi er ved at spare os ihjel, siger Mona Striib, som her er fanget under en demonstration. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix/arkiv.
 

Det kan godt være ildevarslende set med Mona Striibs øjne, hvis Løhde lader sig diktere af Finansministeriets regnemodeller. Men FOA-formanden noterer, at Sophie Løhde i sin periode som sundhedsminister var ganske udmærket til at lytte til faggrupper på tværs af organisationer.

Drømmer ikke om luksus og palmer  

Men drømmer du ikke bare om guld og grønne skove på dine medlemmers vegne, mens sandheden er, at  den offentlige sektor bliver alt for dyr, hvis regeringen skal honorere jeres krav? 

- Nej, det tror jeg ikke. Det er slet ikke guld og grønne skove, luksus og palmer, vi drømmer om. Det er helt almindelig anstændighed.

- Det har vi tidligere kunnet mestre i det her land. Og med den vækst og velstandsstigning, vi har, er der plads til at få anstændigheden tilbage, så vi har ordentlige forhold for vores børns udvikling i daginstitutioner, for folk, der bliver syge og ikke længere kan arbejde, og i ældreplejen, siger hun.

Mona Striib understreger, at hun ikke er ødeland, der vil bruge trilliarder på, at staten og kommunerne overtager alt, så ydelser bliver en sovepude.

Nogle gange tror jeg, at vi er ved at spare os ihjel.

- For mere end 30 år siden var der nærmest en indbygget automatik i, at hvis man var et ældre ægtepar, og konen døde først, så kom der en hjemmehjælper og lavede mad, for det kunne den stakkels enkemand nok ikke finde ud af. 

- Sådan var det, da jeg var hjemmehjælper, men jeg er slet ikke ude i en tænkning om, at samfundet overtager alt. Men der skal være anstændighed i, hvad det er, vi hjælper folk med, hvis de ikke længere kan selv, fastslår hun.

Det bekymrer Mona Striib, at politikerne i deres beregninger over, hvad fremtidens velfærd koster, ikke tager hensyn til, at vi får flere børn og flere ældre. Budgetlægningen er uansvarlig, noterer hun. 

- Nogle gange tror jeg, at vi er ved at spare os ihjel, siger hun og planter en rasende knytnæve i bordet.   

Vilkår står hen over vores frontallapper  

Skal velfærdssamfundet være i topklasse, forudsætter det også, at de ansatte i den offentlige sektor har ordentlige løn- og arbejdsforhold, arbejdsglæde og mulighed for at bruge deres faglighed, betoner Mona Striib.

I foråret har hun været med til at forhandle de nye overenskomster for de offentligt ansatte med et resultat, som fagbevægelsen er yderst godt tilfreds med. Men fornyelsen af overenskomsterne (OK18) er langt fra nok, pointerer hun. 

- På tværs af den offentlige sektor og på tværs af FOA’s mange medlemsgrupper er der et kæmpe pres på vores arbejdsvilkår. Derfor står der hen over vores frontal-lapper lige nu: vilkår, vilkår og vilkår, siger hun.

For FOA-formanden betyder det, at alt handler om at forandre til det bedre på medlemmernes vegne.

- Ligesom under OK18 vil vi hele tiden løfte den dagsorden, der hedder flere hænder og ordentlige økonomiske rammer til den offentlige sektor, så vilkårene er sådan, at man ikke bliver nedslidt af at gå på arbejde, siger hun.

Mange pædagogiske assistenter, portører, sosu'er og andre FOA-medlemmer bukker under for stress, og det er ifølge Mona Striib en konsekvens af ofte horrible arbejdsvilkår.

Fem minutter til væske og vending 

For nylig mødte hun en social- og sundhedsassistent, der berettede om, at hendes og kollegernes arbejdsdag var delt op i fem minutters intervaller.

- Social- og sundhedsassistenten havde et besøg hos en døende patient. Et besøg for at give væske. På fem minutter. Så vurderer en læge, at der er fare for liggesår, så nu skal patienten vendes. Får social- og sundhedsassistenten fem minutter ekstra til det? Nej!

- Man deler de fem minutter op i to minutter til væske og tre minutter til at vende patienten. Føler hun sig presset? Ja, det kan du bande på, siger Mona Striib.

Hun forbander den effektiviseringsdagsorden, der lemlæster velfærdsdanmark.

- Kvaliteten i en velfærdsopgave afhænger af, at der en den nødvendige tid til at udføre opgaven. Og det er næsten ikke til at holde det minuttyranni ud. Det bliver vores medlemmer simpelt hen stressede af, konstaterer hun.

Virkelighedsfjernt stress-panel

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har både nedsat et ekspertudvalg, der er i gang med at se på fremtidens arbejdsmiljøindsats, og et stresspanel, der skal komme med bud på at formindske stress.

Mona Striib hilser begge tiltag velkomne og betoner, at det er vigtigt at gå nye veje og have mest mulig fokus på at mindske den moderne folkesygdom.

- Men debatten må ikke bare handle om, hvordan man kan få folk hurtigere tilbage på arbejdet, når de er stressede. Hvis man ikke ændrer på de rammer og vilkår, der gør folk stressede, hjælper det ikke meget at komme hurtigt tilbage på jobbet, for så er de hurtigt ude igen, siger hun.

Jeg har ikke været hjemme siden jul. Sådan helt bogstavelig talt!

Stresspanelet består af 11 eksperter - blandt andre en sociolog, hjerneforsker og speciallæge i psykiatri - men sammensætningen ærgrer Mona Striib.

Hun savner virkelighedens eksperter. At der var ’praksisnær’ erfaring. Som en pædagog, der ved, hvordan det er at stå alene på en legeplads med 20 børn. Eller en sosu, der ved, hvad det kræver at være aftenvagt på et plejehjem for demente.

- Det er meget let at kigge på statistikker og tal, men når man ikke trækker virkeligheden ind, bliver det virkelighedsfjernt og erfaringen er, at så virker det ikke så godt, beklager hun.

Har ikke været hjemme siden jul 

Mona Striib er på vej på sommerferie. Og de tre uger skal bruges hjemme i Jægerspris, fortæller hun begejstret.

- Jeg har ikke været hjemme siden jul. Sådan helt bogstavelig talt! Jeg har ikke været hjemme en eneste dag, hvor jeg ikke skulle lave andet end at være hjemme. Enten har jeg haft arbejde med hjem eller pakket en taske på vej til at overnatte et andet sted, siger hun og tænker tilbage på et forår med OK18, formandsvalg i FOA og masser af møder lokalt med FOA-afdelinger.

- Det bliver pragtfuldt at trække stikket og bruge mere tid på mine tre børnebørn, siger hun. 

Blå bog

FOA-formand siden 25. april 2018.

57 år. 

Mona Striib blev fagligt aktiv allerede som 18-årig, da hun blev tillidsrepræsentant for de ufaglærte på Danfoss' fabrik i Kolding. 

Hun har arbejdet i byggebranchen og lært at bruge hammer og binde jern.

Da hun ventede sit andet barn, blev hun hjemmehjælper ligesom sin mor. Først på et plejehjem, og siden i hjemmeplejen i Kolding. 

Tillidsmand i Husligt Arbejderforbund, næstformand og siden formand i FOA Kolding. 

I 2004 blev hun valgt som næstformand i FOA og flyttede til København.

Mor til tre voksne børn. Har tre børnebørn.   

 

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars