Kritik af ny lov: Chefen kan stadig snage hos syge ansatte
"Det kunne jo være, at der er nogle ting, som ikke vedrører arbejdsgiveren", siger beskæftigelsesordfører Anders Johansson (K) om det nye lovforslag. (Foto: Foto: Linda Kastrup /Ritzau Scanpix/Arkiv)
Ny lov skal sætte stopper for, at arbejdsgivere kan snage i oplysninger om sygemeldte medarbejdere. Faglige organisationer kritiserer, at ikke alle oplysninger om behandlinger er fortrolige. Retten til privatliv bør også gælde for syge mennesker, siger fysioterapeuter.

Hvis du melder dig syg, må din chef ikke spørge dig om, hvad du fejler. Hvis du derimod er på sygedagpenge kan din chef inden for lovens rammer indhente de oplysninger, som du i al fortrolighed har givet til din læge, psykolog eller andet sundhedspersonale. 

Det vil regeringen nu sætte en stopper for med et lovforslag, der vil begrænse arbejdsgiverens ret til at indhente oplysninger fra læger og psykologer.

Lovforslaget har været længe ventet, men flere faglige organisationer kritiserer det for ikke at gå langt nok, fordi det kun omfatter læger og psykologer.

Vuggestueleder snagede i pædagogs sygejournal: Nu griber minister ind

Men når du er på sygedagpenge, kan du også komme i kontakt med fysioterapeuter, kiropraktorer og sygeplejersker, og så skal du kunne vide dig sikker på, at dine informationer ikke bliver givet videre, mener formanden for Danmarks Fysioterapeuter, Tina Lambrecht.

- Det er jo lige så krænkende, hvis der bliver videregivet oplysninger fra en fysioterapeut som fra en læge. Der er et etisk perspektiv i, at patienten skal kunne føle sig tryg i det danske sundhedsvæsen uden at skulle frygte, at fortrolige informationer udleveres til chefen. Retten til privatliv bør også gælde for syge mennesker, siger Tina Lambrecht.

Derfor foreslår Danmarks Fysioterapeuter, at alt sundhedspersonale skal omfattes af det nye lovforslag, så borgere ikke skal frygte, at der gives oplysninger videre til chefen.

Det bakker Lægeforeningen op.

- Det vil for mange patienter være naturligt at betro sig om deres personlige forhold til en behandler, uanset at vedkommende ikke er læge eller psykolog, skriver Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, i et høringssvar.

Længe ventet lovændring

Lovændringen har været længe undervejs, og flere faglige organisationer har i skarpe vendinger kritiseret de nugældende regler, hvor arbejdsgivere via kommunens jobcenter har kunnet indhente oplysninger om deres syge ansatte.

- Det er dybt problematisk og et brud på de ansattes retssikkerhed, ligesom tilliden til egen læge risikerer at svækkes, når fortrolige oplysninger gives videre, har FTFs formand Bente Sorgenfrey tidligere udtalt.

Det var en konkret sag om en sygemeldt pædagog fra Vallensbæk kommune, der førte til politisk handling. Pædagogen, der var sygemeldt med en depression, oplevede, at hendes arbejdsgiver fik detaljerede oplysninger om hendes sygeforløb. Chefen fik for eksempel at vide, at hun græd meget og havde svært ved at komme ud af sengen.

Chefen kiggede med i ansats lægejournal: Jeg blev meget rystet

Da beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kommenterede sagen, erklærede han, at 'det er for detaljerede oplysninger, arbejdsgiverne får'.

- Man skal have lov til at være syg, uden at der bliver botaniseret i ens sygdomsforløb,  sagde Troels Lund Poulsen til Politiken.

Det har ikke været muligt at få ministerens kommentar til organisationernes kritik af lovudspillet. Ifølge beskæftigelsesordfører Anders Johansson (K) er der imidlertid ikke noget underligt i, at lovforslaget i første omgang kun dækker læger og psykologer, da de tidligere sager har omhandlet disse to grupper.

K-ordføreren lægger vægt på, at borgere på sygedagpenge oplever, at de er i et fortroligt rum.

Og det fortrolige rum er altså kun hos lægen og psykologen og ikke hos eksempelvis fysioterapeuten eller kiropraktoren?

- Korrekt, det er hensigten. Men når det er sagt, skal vi først læse høringssvarene og se, om der er gode argumenter for at omfatte flere, siger Anders Johansson.

via Listen To News