Socialchefer om overvågning af ledige: "Vi bruger bare værktøjerne"
Helle Linnet håber, at politikerne tager højde for kritikken. (Foto: Foto: Foreningen for Socialchefer i Danmark)
Et forslag om at overvåge lediges el-forbrug har skabt stor debat. Ifølge landsformanden for Foreningen for Socialchefer i Danmark minder det omdiskuterede forslag om metoder, der allerede benyttes i dag.

Regeringen vil give kommunerne mulighed for at overvåge danskeres elforbrug ned til mindste detalje.

Formålet er at afsløre snyd med sociale ydelser, og på de sociale medier har folk ikke været sene til at trække paralleller til George Orwells dystopiske overvågningssamfund fra romanen '1984', hvor staten via tankepoliti, massiv overvågning og totalitær brutalitet styrer hver eneste borgers tankegang. 

 Regeringen vil overvåge lediges elforbrug: "Det er en glidebane"

Hvis du spørger socialcheferne i landets kommuner, der vil skulle benytte overvågningen som værktøj, har vi dog allerede lignende midler i brug. Og det er der ikke noget fordækt i, siger Helle Linnet, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark, til Avisen.dk.

- Jeg har ikke en holdning specifikt til elforbruget, men vi skal bruge alle de værktøjer, som vi har. Det er jo andre folks penge, som vi udbetaler, og de skal gå til de folk, der reelt har brug for dem og ikke til dem, der enten med eller mod bedre vidende svindler sig til mere, end de har ret til, siger Helle Linnet og uddyber:

- Vi kan i forvejen benytte meget stærke værktøjer og metoder, som er intimiderende i forhold til folks privatliv, og dem er vi naturligvis forpligtiget til at benytte.

Ifølge Helle Linnet inkluderer nogle af de værktøjer overvågning af kreditkorttransaktioner, hvem man tager på ferie med, samt overvågning af aktiviteter på Facebook.

- Det er der ikke noget fordækt i. Det er jo et valg, vi i Danmark har truffet fra politisk hold, at så langt vil man gå for at forhindre socialt bedrageri, og det er da trist, at det er nødvendigt. Men faktum er også bare, at vi jo fanger folk via disse værktøjer, siger Helle Linnet.

En betænkelig glidebane

I Fagbladet 3F er der ellers flere eksperter med bimlende alarmklokker, når de hører om det nye forslag. Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, kalder det for en "glidebane", mens vicedirektør i Tænketanken Justitia, Birgitte Arent Eiriksson, har store betænkeligheder og stiller spørgsmålstegn ved privatlivets fred. Advokat Catrine Søndergaard Byrne udtaler, at forslaget er på kant med EU's databeskyttelsesforordning GDPR.

Og selvom Helle Linnet siger, at på overfladen minder det nye forslag om de allerede eksisterende værktøjer, håber hun da, at politikerne lytter til kritikken. Som socialchef er man nemlig forpligtiget til at benytte de værktøjer, som politikerne giver en.

- Hvis der er eksperter i overvågning, der kommer med udmeldinger, så tager lovgiverne stilling til det. Vi bruger bare værktøjerne. Det er jo i alles interesse, at vi gør det, men det er jo også vigtigt, at folk ved det, slutter Helle Linnet.

via Listen To News