Cataloniere går på gaden i København for stemmeret
Mange steder i Spanien protester cataloniere for deres ret til en afstemning om en mulig løsrivelse fra Spanien. Foto: Josep Lago/AFP
Også i Danmark demonstrerer cataloniere for at få mulighed for at blive hørt i spørgsmålet om selvstændighed.

Det er ikke kun i Spanien, at cataloniere deltager i demonstrationer for at få lov til at stemme om retten til selvstændighed.

I København tropper eksilcataloniere og deres støtter søndag op på Thorvaldsens Plads ved Christiansborg for at protestere mod den spanske regerings og forfatningsdomstols afvisning af den uafhængighedsafstemning, der er planlagt i næste weekend.

Lorena De Abuin Marruedo er tidligere formand for foreningen Catalans DK og er med til at arrangere demonstrationen.

Hun mener, at det er nødvendigt at finde ud af, hvor mange der rent faktisk er interesseret i selvstændighed, før processen eventuelt går videre.

- Derfor har vi i syv år forsøgt at komme i dialog med regeringen. Men der er ikke kommet noget ud af det.

- I Danmark er der tradition for, at alle bliver hørt. Man forsøger at tale om tingene og finde konsensus, men sådan er det ikke i Spanien.

- Her tager man en beslutning, og så er den ikke til diskussion, siger hun.

Lorena De Abuin Marredos egen søster arbejder i det catalonske udenrigsministerium. Der oplevede hun i onsdags, hvordan spansk politi anholdt flere ledende medarbejdere i ministeriet på baggrund af den planlagte afstemning.

Marredo føler sig overbevist om, at regeringens hårde kurs kun har fået endnu flere cataloniere til at gå ind for en løsrivelse.

- Mange tror, at nationalsporten i Spanien er fodbold, men det passer ikke. Det, de fleste går op i, er at kritisere catalonierne.

- Tidligere var der måske kun 25-30 procent i Catalonien, der var tilhængere af løsrivelse.

- Men netop på grund af regeringens modstand og holdningen fra det øvrige Spanien tror jeg, at antallet er vokset og bliver ved med at gøre det, siger hun.

Håbet er, at man med demonstrationen i København også kan vække flere danskeres interesse for den politiske situation i Spanien.

- Det er svært, men det burde det ikke være. Spanien er et land, som ikke har stor interesse i Danmark, selv om rigtigt mange tager derned på ferie, siger hun.

Sideløbende med demonstrationen i København er der arrangeret lignende demonstrationer i Stockholm, Oslo og Göteborg.

/ritzau/