Cataloniere demonstrerer mod anholdelser i Barcelona

Spaniens regering kalder afstemning om Cataloniens løsrivelse ulovlig.

Demonstranter, der ønsker at løsrive Catalonien fra resten af Spanien, har været oppe at toppes med spansk politi i Barcelona.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Flere tusinde personer er gået på gaden i den catalonske storby, efter at 12 catalonske politikere og medlemmer af administrationen i regionen ifølge den regionale regering blev anholdt onsdag morgen.

Det står ikke klart, hvad de anholdte er sigtet for.

Anholdelserne er sket halvanden uge inden en folkeafstemning 1. oktober om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Et flertal af befolkningen i regionen bakker op om en folkeafstemning.

Men afstemningen er ifølge den spanske forfatningsdomstol ulovlig. Den strider imod forfatningen, hvor der står, at Spanien er udeleligt, lyder det.

Den spanske regering har tidligere advaret om, at embedsmænd eller politikere, som bidrager til afholdelsen af afstemningen, kan blive sigtet for lovovertrædelser.

Og onsdag siger den spanske premierminister, Mariano Rajoy, at indsatsen i Catalonien skal sikre retssikkerheden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Onsdagens anholdelser har fået regeringschefen for Cataloniens regering, Carles Puigdemont, til at beskylde den spanske regering for at sætte regionens selvstyre ud af kraft.

- I disse timer har den spanske stat de facto suspenderet Cataloniens selvstyre, sagde han tidligere onsdag på et pressemøde.

Blandt de anholdte er ifølge lokalregeringen den højtstående politiker Josep Maria Jove.

Mange demonstranter - flere med det catalonske flag - er samlet i nærheden af Joves kontor, skriver nyhedsbureauet AFP.

Her råber de slagord som "uafhængighed" og "vi vil stemme".

45-årige Anna Sola siger, at hun skyndte sig ud for at protestere, efter at hun hørte om Joves anholdelse i nyhederne og via sms'er fra sine venner.

- De angriber vores institutioner, og de politikere, som vi har stemt på, for bare at gøre, hvad folket vil have, siger hun til AFP.

- Det der sker i Catalonien, er skammeligt. Der er ingen ord, som kan beskrive det, tilføjer Sola.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.