Blogger: Regeringen stjæler fem år af din pension
BLOG - "Uligheden i seniorårene er i forvejen rystende. Og nu prøver de så – ved hjælp af spin - at stjæle 5 år af din pension."
Blog

Af Jan Andreasen
Se alle blogindlæg

Om Jan Andreasen

Jan Andreasen er HF-lærer og studievejleder på Frederiksberg HF. Og medlem af borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.

 

Jan har kæmpet for folkeskolen i mange år. Han har været skolebestyrelsesformand på Nørrebro og medstifter af Forældreforeningen Brug Folkeskolen.

Politikernes reform-amok kan give ham gåsehud. Og hans foretrukne skydeskive har i de senere års debat været folkeskolereformen og uddannelseseliten.

Jan blogger om samfundsforhold af enhver slags, med uddannelse og ungdomskultur som hans spidskompetance.

ALLE TÆNKELIGE MIDLER tages i brug for at udskyde din pensionsalder.

Sidste nye skud på stammen er talfusk og spin, som blandt andre TV2 Nyhederne, Jyllands-Posten, Berlingske og Danmarks Statistik ukritisk er hoppet med på.

Det handler om danskernes pensionsalder og i al sin enkelthed om, hvor mange år, vi skal have lov til at være på pension. I Velfærdsaftalen – der fylder hele 106 sider – og betragtes som politikernes bibel, når de skal bestemme vores pensionsalder, var aftalen, at vi skal være på pension i 19,5 år. Velfærdsaftalen blev indgået i 2006 mellem Socialdemokratiet, Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre og Det Radikale Venstre.

Det hedder i Velfærdsaftalen ’efterlønnen bevares som en 5-årig rettighedsbaseret ordning … Den forventede periode med efterløn og pension på længere sigt fastholdes omkring 19 ½ år.’

Efterløn plus pension skal være 19,5 år. Det var alle enige om.

MEN SÅDAN ER DET IKKE LÆNGERE. I den senere tid er et nyt tal dukket op i medierne. Nu er din samlede pensionsalder nemlig reduceret til 14,5 år. Den er ikke længere 19,5 år. Senest har Danmarks Statistik skrevet, at Velfærdsaftalen i 2006 hævede pensionsalderen, så danskerne i snit skal have 14,5 år på folkepension.

De 14,5 år fremkommer naturligvis, fordi et borgerligt flertal i 2011 vedtog, at efterlønnen skal afvikles. Men det er altså ikke hvad der står i Velfærdsaftalen. Her udgør efterløn plus pension: 19,5 år.

Det er forfatteren og journalisten Lars Olsen, der har gravet i tallene, som han fremlægger i en artikel i Fagbladet. Og han undrer sig over, hvor det nye tal stammer fra:

’Danmarks Statistik er langt fra ene om de fejlagtige 14,5 år. TV2 Nyhederne, Jyllands Posten og Berlingske har også bragt tallet som argumentation for en højere pensionsalder. Hvem har sat det i omløb? Efter alt at dømme er statistikere og journalister ofre for usædvanlig dygtig regeringsspin.’

DE FEM ÅR, DER ER BARBERET af pensionen, har kæmpe stor betydning. For rigtigt mange mennesker med hårdt, fysisk arbejde, og mange år på arbejdsmarkedet, er hvert eneste år på pension guld værd.

’Problemet for sådan nogle som os er jo, at vi er fuldstændig nedslidte. Nu er jeg 57 år, og jeg har ondt alle vegne i min krop – i skuldrene, ryggen og knæene. Jeg kan slet ikke se, at jeg skulle kunne blive ved i 11 år endnu’, fortæller murerarbejdsmand Morten Krogh til Ekstra bladet. Han havde håbet på, at kunne gå på efterløn som 60-årig. Efter mange års slidsomt arbejde som murerarbejdsmand.

Lad os minde om, at en 60-årig ufaglært, typisk dør fem år før en læge. Og en 60-årig murer dør fire år før en jævnaldrende læge.

Uligheden i seniorårene er i forvejen rystende. Og nu prøver de så – ved hjælp af spin - at stjæle 5 år af din pension.

Alle har krav på et værdigt liv, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet og går på pension. Ikke kun dem med fede velpolstrede pensionsordninger.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.