Administration 

Blogger: Der er ingen retssikkerhed i det sociale system

En række undersøgelser dokumenterer, at det sociale system gør nogle borgere mere syge, end de allerede er i forvejen, skriver blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DER ER ikke længere nogen retssikkerhed i mødet med den offentlige forvaltning. Den vurdering fremgår af en rapport fra Advokatrådet og af undersøgelser fra både Danske Handicaporganisationer, Det Centrale Handicapråd, Sjældne Diagnoser og Landsforeningen Autisme (alle fra 2015 bortset fra undersøgelsen fra Danske Handicaporganisationer, der er fra 2014).

Tendensen er især eskaleret efter kommunalreformen i 2007 parallelt med en række meget hårde arbejdsmarkeds- og socialreformer og store kommunale besparelser. En af reformerne ændrede fra juli 2013 klagesystemet væsentligt, så Ankestyrelsen nu er den eneste klageinstans og oven i købet synes politiseret.

Retssikkerhed er et objektivt mål for, at mødet med en offentlig myndighed går ret for sig. Advokat Sanne Møller har givet følgende definition af begrebet i min bog Et liv i andres hænder (Unitas Forlag 2014): ”Retssikkerhed er, forenklet set, når der er sammenhæng mellem den ret og pligt, som borgeren kan læse i loven, og den ret og pligt, som borgeren rent faktisk oplever udøvet af de offentlige myndigheder.” Man skelner mellem materiel retssikkerhed, som handler om indholdet i en afgørelse, og processuel retssikkerhed, som handler om spillereglerne for, hvordan afgørelsen skal træffes.

ADVOKATRÅDET identificerer tre områder i den offentlige forvaltning, der er problematiske for retssikkerheden:

Forvaltningen går ofte lige til lovens grænser eller lidt uden for dem. Advokatrådet ”… finder det retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at forvaltningen har mulighed for en grænsesøgende afgørelsespolitik med henblik på at reducere driftsomkostninger uden nogen konsekvenser for forvaltningen. Forvaltningen bør ikke kunne indrette sin praksis efter, at det ikke har nogen form for negative virkninger, når den giver afslag på, reducerer kvaliteten af eller ophæver en løbende ydelse …” Denne forvaltningspraksis har meget store negative konsekvenser for de borgere, som lider økonomiske tab eller ikke kompenseres for konkrete funktionsnedsættelser.

Forvaltningen iagttager ikke konsekvent vejledningspligten, og den drager ofte tvivl om retten til at have en bisidder eller rådgiver med til mødet. Mange borgere kender slet ikke til denne ret, og den manglende sagkyndige rådgivning og bistand er et stort problem.

Siden den 1. november 2014 har borgeres møder med den offentlige forvaltning som udgangspunkt skullet foregå via digital kommunikation. Nogle borgere er endnu ikke klar til at få digitaliseret deres kommunikation – og nogle bliver det måske aldrig. Desuden er der i selve digitaliseringen en række retsligt problematiske forhold.

DANSKE HANDICAPORGANISATIONERS undersøgelse viser, at mange af deres medlemmer er presset på retssikkerheden på en lang række områder såsom lange sagsbehandlingstider, manglende oplysning af sager, manglende individuel vurdering af behov eller speciallægeerklæringer, som ikke bliver taget tilstrækkeligt alvorligt. Den viser også, at der er borgere, der har modtaget trusler i forbindelse med sagsbehandlingen. Og så peger den på, at nogle kommuner træffer afgørelser, som de ved, at de ville tabe, hvis sagerne blev påklaget til Ankestyrelsen.

Det Centrale Handicapråds undersøgelse dokumenterer, at der er store gaps (forskelle) mellem, hvorledes kontakten mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning opfattes af henholdsvis borgerne, borgernes pårørende, sagsbehandlere og ledere. Borgerne og deres pårørende vurderer generelt kontakten og sagsbehandlingen lavt på alle parametre; mange af dem føler sig ikke hørt af kommunerne og oplever ikke, at de har indflydelse på deres situation. Sagsbehandlerne og lederne vurderer derimod kontakten og sagsbehandlingen meget højere.

Sjældne Diagnosers undersøgelse stiller skarpt på borgere med sjældne sygdomme og handicap i krydsfeltet mellem sundhedsvæsenet og det sociale system. Disse borgeres sygdomme/handicap er komplekse med behov for indsatser på tværs af sektorer og kontakt med mange forskellige fagpersoner. Undersøgelsen viser, at mange af dem oplever sig mistroet af ansatte i sundhedsvæsenet og i det sociale system og dårligt informeret om deres sygdomme og sociale rettigheder. De må selv bruge endog megen tid på at opsøge information, formidle den til forskellige fagfolk, søge om ydelser, koordinere indsatser og passe behandling.

I Landsforeningen Autisme har man foretaget en spørgeskemaundersøgelse hos medlemmerne om forældrenes oplevelse af kommunernes hjælp. Resultatet er bekymrende: mange oplever sig ikke hørt, når de beder om hjælp, men har gennemgået årelange belastende forløb, hvor de blev nægtet forståelse og hjælp. En del af dem har selv fået forringet funktionsevne efter års kamp med kommunen, selvom udgangspunktet var et barn og ikke en voksen med en diagnose. Blandt følgerne er eksempelvis stress og depression. Og således slutter den sig til rækken af undersøgelser, der dokumenterer, at vores sociale system gør nogle borgere mere syge, end de allerede er i forvejen!

ADVOKATRÅDET er kommet med en række anbefalinger til, hvad man kan gøre for at rette op på retssikkerheden. De peger blandt andet på følgende:

  • At man i højere grad benytter sig at retsmidlet opsættende virkning – det vil sige, at en afgørelse først får virkning, når den er endelig stadfæstet.
  • At der bliver skabt en lovhjemmel for fuld godtgørelse til borgeren af ikke-økonomisk tab ved ulovlige afgørelser.
  • At man opretter et uafhængigt og permanent råd på det sociale område, som skal kontrollere kommunerne.
  • At der i Forvaltningsloven indføres en pligt for forvaltningen til at vejlede borgere om retten til bisiddere.
  • At borgere i særligt indgribende eller komplicerede sager direkte kan få beskikket en advokat og få dækket rimelige sagsomkostninger i den forbindelse.
  • At digitaliseringen ikke gennemføres hurtigere, end at man samtidig kan udvikle it-systemer, der respekterer retssikkerhedsgarantierne.

SELVOM DEN pressede retssikkerhed er et alment kendt problem og er blevet påtalt adskillige gange over for adskillige social- og beskæftigelsesministre, har de ikke villet gribe ind. De har således igen og igen henvist til ”det kommunale selvstyre” og udtalt, at de har haft ”tillid” til kommunerne.

En enkelt undtagelse er, at det er lykkedes handicapordfører Karina Adsbøl (DF) at opnå opbakning hos alle Folketingets partier inklusive den nuværende socialminister Karen Ellemann (V) til et meget afgrænset beslutningsforslag om opsættende virkning i klagesager under Serviceloven. Det skal regeringen fremsætte lovforslag om i næste folketingsår.

Derudover venter vi stadig på, at regeringen sikrer retten for disse borgere.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

begravelse
Nyheder

Vil undersøge

Navalnyjs død

portræt af mand
Nyheder

Kong Harald får

permanent pacemaker

mand og kvinde
Kendte

Landsholdsstjerne: 

Skal være far igen

portræt af kvinde
Kendte

Tilbage på det hvide lærred

skilt foran retsbygning
Krimi

32-årig dømt:

Krænkede over 500 piger

bil
Krimi

Vanvids-Lamborghini

solgt på auktion

Nyheder

Søren Pape

bisættes lørdag

politimand står på vej
Krimi

14-årig stjal bil

og kørte galt 

mand poserer
Kendte

Scorer stor rolle

i Hollywood

kvinde poserer
Kendte

Kendt TV-kok

går konkurs

blomsterhav foran hus
Nyheder

Opretter mindested

for Søren Pape 

lastbil holder i gade
Nyheder

Direktør død efter

kort tids sygdom

kvinde smiler
Kendte

Sofie Østergaard:

Færdig som vært 

person holder mobiltelefon
Nyheder

MobilePay: Populær

funktion vender tilbage

svømmehal
Krimi

Mand død efter

drukneulykke i

svømmehal 

byskilt
Krimi

Amanda kan være

fjerde offer:

Flygtede ud på mark

politiafspærring ved rækkehus
Krimi

Kvinde død efter brand

skuespillere poserer
Film og TV

Ris og ros til

Badehotellet

raket affyres
Nyheder

Andreas Mogensens

afløsere er på vej 

kvinde taler
Nyheder

Nikki Haley slog Trump 

folk på strand
Nyheder

Sol til hele Danmark 

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger