Malene stopper som socialrådgiver: Vi sylter bare folk

I frustration over systemet har Malene Ravn Neumann besluttet at stoppe som socialrådgiver. (Foto: Foto fra Facebook brugt med tilladelse fra Malene Ravn Neumann.)

Som socialrådgiver kan man ikke længere hjælpe borgeren, men skal bare køre dem igennem forløb efter forløb, så kommunen kan få refusion, oplever Malene. Derfor har hun sagt op.

Rettelse: Vi har i artiklen præciseret, hvornår Malene Ravn Neumann stoppede med at virke som socialrådgiver. Således stoppede hun som ansat socialrådgiver i oktober 2015 og har siden fungeret som privat socialrådgiver.

Det er slut.

Efter 10 år som socialrådgiver vil Malene Ravn Neumann ikke mere, skriver den 35-årige kvinde i et Facebook-opslag, som er blevet delt næsten 2.000 gange.

- Rent moralsk og menneskeligt kan jeg ikke se mig selv i det her system længere. Jeg har forsøgt at ændre systemet indefra, men det fører ikke til noget. Uanset hvor meget, vi råber op, lytter man ikke til os på gulvet, siger Malene Ravn Neumann til Avisen.dk.

"Så får du lige en ekstra tur i ressourceforløb."
Malene Ravn Neumann, tidligere socialrådgiver

I sine 10 år som socialrådgiver - siden oktober 2015 som privat socialrådgiver - har hun både arbejdet med ledige og sygemeldte, og hun har både været ansat i kommunen og i private firmaer, som løser opgaver for kommunen. Og det har været udmærkede arbejdspladser, understreger hun. Men alle steder er oplevelsen den samme: Systemet hindrer hende i at hjælpe borgerne.

- Det er en oplevelse af, at jeg som socialrådgiver ikke længere kan hjælpe den enkelte syge eller arbejdsløse borger. Der er stukket faste regler ud for, præcist hvad jeg skal foretage mig. Jeg skal bare skubbe alle borgere ind i det samme forløb, den samme pølsefabrik. Det strider imod alt, hvad jeg har lært, og det fører intet godt med sig for langt de fleste borgere, siger hun.

"Vi kører folk rundt i det ene forløb efter det andet"

Som socialrådgiver ville hun gerne bruge sin faglighed og evner som menneskekender ved i samarbejde med den enkelte borger at finde frem til, præcist hvad der skal til, for at han eller hun kommer tilbage i arbejde. Det kunne man bedre for 5-10 år siden. Men den slags individuelle vurderinger er der ikke plads til længere i systemet, er Malene Ravn Neumanns oplevelse.

- I stedet kører vi bare mennesker rundt i systemet, først i det ene forløb, så i det andet forløb, så får du en arbejdsprøvning, og så får du lige en ekstra tur i ressourceforløb. Vi putter bare folk i en krukke og sylter dem. Resultatet er, at de fleste borgere bliver mere og mere syge og kommer længere og længere væk fra arbejdsmarkedet.

Bare en marionetdukke 

Det er enormt frustrerende ikke at kunne bruge sin uddannelse og hjælpe de her mennesker på den måde, hun finder bedst, siger Malene Ravn Neumann.

- Lige nu er jeg bare en marionetdukke. Det er spild af faglighed, siger hun.

Som eksempel nævner hun, at socialrådgiveren skal bruge tid på at udfylde et spørgeskema med borgeren hver gang, som bliver brugt til at lave en graf, som viser, hvordan det går med borgeren.

- Så man man bruge en halv time på det hver gang, og det er tomt arbejde, for hverken borgeren eller jeg behøver et skema til at fortælle os, om det går godt eller skidt. Man skaber et helvede af papirer i stedet for at strikke den helt rigtige, individuelle plan sammen.

Politikerne nedsætter bare en ny arbejdsgruppe 

Ud over at forsøge at ændre systemet nedefra har Malene Ravn Neumann også forsøgt at ændre det oppefra - nemlig ved at være politisk aktiv for Liberal Alliance. Hun har stillet op til både kommunal- og regionsvalg, og stillede også op som kandidat til folketingsvalget i 2015.

"I stedet skal socialrådgiveren bare sætte borgerne på et kassebånd, så kommunen får refusion."
Malene Ravn Neumann, tidligere socialrådgiver

- Jeg har egentligt indtryk af, at mange politikere gerne vil ændre noget i systemet, men det er svært, når de ikke selv har erfaring med det. Så nedsætter de en arbejdsgruppe eller udarbejder en ny effektiviseringsrapport. I stedet burde de snakke med de mennesker, som arbejder med det her hver dag, siger hun.

Systemet betragter borgeren som bedrager 

Også den mistillid, systemet møder den enkelte med, er den helt forkerte tilgang, mener Malene Ravn Neumann. 

Det er ikke fordi, hun er imod, at man stiller krav til ledige og forsøger at finde ud af, hvad mennesker på kanten af arbejdsmarkedet hver især kan bidrage med. Hun mener ikke, at alle bare skal have førtidspension, og er heller ikke imod kontrol af ledige, for nogle har brug for et skub og noget hjælp, mener hun.

"Uanset hvor meget, vi råber op, lytter man ikke til os på gulvet."
Malene Ravn Neumann, tidligere socialrådgiver

Men som det er i dag, er det i høj grad kontrol for kontrollens skyld, og ikke noget, der hjælper folk videre, er hendes erfaring.

- Der er den her tilgang, at når en borger træder ind i jobcentret, tænker systemet straks: "Du er en bedrager!". I stedet burde man tænke, hvordan hjælper vi det her menneske videre, som er havnet i et system, som de fleste egentligt ikke ønsker at være i, siger hun.

Her mener hun, man for eksempel burde tage en snak med borgere, som er gået ned på grund af jobbet, om, hvorvidt det kunne være en løsning at gå ned i tid eller at skifte til en anden slags arbejde.

- Jeg mener, man bør give ansvaret tilbage til borgeren og snakke om, hvilke muligheder, der er. Men det er bare ikke det, man lægger vægt på i dag. I stedet skal socialrådgiveren bare sætte borgerne på et kassebånd, så kommunen får refusion.

Ressourceforløb fungerer ikke 

Heller ikke ressourceforløbene, som ellers på papiret skulle være et individuelt tilrettelagt forløb for borgeren, giver socialrådgiveren mulighed for at give borgeren den rette hjælp, mener Malene Ravn Neumann.

- Idéen med et rehabiliteringsteam er meget sød i tanken, men det fungerer ikke i praksis. I stedet kommer jeg og borgeren ind til et møde med fem til syv mennesker, som ikke kender borgeren, men som allerede ud fra papirerne har truffet en beslutning om, hvad borgeren skal. Det er kritisabelt, at de skal bestemme. Det burde være socialrådgiveren, som har daglig føling med borgeren, der i samarbejde med borgeren selv fandt ud af det. I stedet sidder jeg også bare som en passiv person ved borgerens side, siger hun.

"Det fik mine alarmklokker til at ringe"

Malene Ravn Neumann er overbevist om, at hun ikke er alene med sin oplevelse. Fra samtaler med tidligere kolleger og fra kommentarer og beskeder i kølvandet på den meget delte Facebook-opdatering har hun indtryk af, at mange offentligt ansatte - blandt andet socialrådgivere, sosu'er, pædagoger og lærere - oplever, at systemet spænder ben for, at de kan udføre deres arbejde ordentligt.

Det er også årsagen til, at mange af hendes tidligere kolleger er stoppet, har hun indtryk af.

- Det fik da også mine alarmklokker til at ringe, at jeg fik nye kolleger hver måned, og man pludselig efter kun et halvt år var den med mest erfaring, siger hun, og understreger, at det ikke handlede om, at arbejdspladsen var dårlig - det var systemet, kollegerne flygtede fra.

- Det må også være frustrerende for borgeren hele tiden at få ny sagsbehandler, og det må ikke være rart igen og igen at skulle fortælle sin livshistorie forfra til en ny person, tilføjer hun.

Vi trænger til politikere med arbejdserfaring

Den store opmærksomhed, som Facebook-opslaget har fået, er kommet helt bag på Malene Ravn Neumann.

- Der er åbenbart mange, som ikke har det godt og ikke føler sig tilpas i det, de laver. Det gør mig ked af det på deres vegne, siger hun.

Hvad hun selv fremover skal arbejde med, ved hun endnu ikke. Men hun ved, at hun trænger til en pause fra jobbet som socialrådgiver.

- Jeg vil stadig gerne ændre systemet, men jeg kan ikke længere se hvordan jeg kan gøre det indefra, siger hun.

Hun brænder dog stadig for at ændre på tingene politisk, og stiller derfor også op til kommunal- og regionsvalg i 2017 for Liberal Alliance.

- Vi ser den ene uduelige politiker efter den anden uden erhvervserfaring, som bare er gået direkte fra universitetet. Jeg synes, vi trænger til politikere med livserfaring, og nogen som ved noget om det fagområde, de udtaler sig om.

Koncert i forbindelse med Aarhus Festuge i 2015
BREAKING

Aarhus Festuge aflyses

Den amerikanske præsident Donald Trump i blæsevejr
Nyheder

Trump vil have mere 
power på bruserne: Mit

hår skal være perfekt

Stabel af mønter
Nyheder

Derfor er dine

feriepenge indefrosne

Vielse af par af samme køn i Frederiksberg Have
Nyheder

Rekordmange par

af samme køn

har sagt ja til hinanden

fremstilling af eksklusivt mundbind
Helt vildt

Fremstiller mundbind

til 9,4 millioner kroner

Toldere med narkohund ved den svensk-danske grænse
Krimi

Hunde afslørede

ung narkosmugler

Livreddertårn på Grenå Strand
Nyheder

Opråb: Læg

mobilen og hold

øje med børnene

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte