Administration 

Malene stopper som socialrådgiver: Vi sylter bare folk

I frustration over systemet har Malene Ravn Neumann besluttet at stoppe som socialrådgiver. (Foto: Foto fra Facebook brugt med tilladelse fra Malene Ravn Neumann.)

Som socialrådgiver kan man ikke længere hjælpe borgeren, men skal bare køre dem igennem forløb efter forløb, så kommunen kan få refusion, oplever Malene. Derfor har hun sagt op.

Rettelse: Vi har i artiklen præciseret, hvornår Malene Ravn Neumann stoppede med at virke som socialrådgiver. Således stoppede hun som ansat socialrådgiver i oktober 2015 og har siden fungeret som privat socialrådgiver.

Det er slut.

Efter 10 år som socialrådgiver vil Malene Ravn Neumann ikke mere, skriver den 35-årige kvinde i et Facebook-opslag, som er blevet delt næsten 2.000 gange.

- Rent moralsk og menneskeligt kan jeg ikke se mig selv i det her system længere. Jeg har forsøgt at ændre systemet indefra, men det fører ikke til noget. Uanset hvor meget, vi råber op, lytter man ikke til os på gulvet, siger Malene Ravn Neumann til Avisen.dk.

"Så får du lige en ekstra tur i ressourceforløb."
Malene Ravn Neumann, tidligere socialrådgiver

I sine 10 år som socialrådgiver - siden oktober 2015 som privat socialrådgiver - har hun både arbejdet med ledige og sygemeldte, og hun har både været ansat i kommunen og i private firmaer, som løser opgaver for kommunen. Og det har været udmærkede arbejdspladser, understreger hun. Men alle steder er oplevelsen den samme: Systemet hindrer hende i at hjælpe borgerne.

- Det er en oplevelse af, at jeg som socialrådgiver ikke længere kan hjælpe den enkelte syge eller arbejdsløse borger. Der er stukket faste regler ud for, præcist hvad jeg skal foretage mig. Jeg skal bare skubbe alle borgere ind i det samme forløb, den samme pølsefabrik. Det strider imod alt, hvad jeg har lært, og det fører intet godt med sig for langt de fleste borgere, siger hun.

"Vi kører folk rundt i det ene forløb efter det andet"

Som socialrådgiver ville hun gerne bruge sin faglighed og evner som menneskekender ved i samarbejde med den enkelte borger at finde frem til, præcist hvad der skal til, for at han eller hun kommer tilbage i arbejde. Det kunne man bedre for 5-10 år siden. Men den slags individuelle vurderinger er der ikke plads til længere i systemet, er Malene Ravn Neumanns oplevelse.

- I stedet kører vi bare mennesker rundt i systemet, først i det ene forløb, så i det andet forløb, så får du en arbejdsprøvning, og så får du lige en ekstra tur i ressourceforløb. Vi putter bare folk i en krukke og sylter dem. Resultatet er, at de fleste borgere bliver mere og mere syge og kommer længere og længere væk fra arbejdsmarkedet.

Bare en marionetdukke 

Det er enormt frustrerende ikke at kunne bruge sin uddannelse og hjælpe de her mennesker på den måde, hun finder bedst, siger Malene Ravn Neumann.

- Lige nu er jeg bare en marionetdukke. Det er spild af faglighed, siger hun.

Som eksempel nævner hun, at socialrådgiveren skal bruge tid på at udfylde et spørgeskema med borgeren hver gang, som bliver brugt til at lave en graf, som viser, hvordan det går med borgeren.

- Så man man bruge en halv time på det hver gang, og det er tomt arbejde, for hverken borgeren eller jeg behøver et skema til at fortælle os, om det går godt eller skidt. Man skaber et helvede af papirer i stedet for at strikke den helt rigtige, individuelle plan sammen.

Politikerne nedsætter bare en ny arbejdsgruppe 

Ud over at forsøge at ændre systemet nedefra har Malene Ravn Neumann også forsøgt at ændre det oppefra - nemlig ved at være politisk aktiv for Liberal Alliance. Hun har stillet op til både kommunal- og regionsvalg, og stillede også op som kandidat til folketingsvalget i 2015.

"I stedet skal socialrådgiveren bare sætte borgerne på et kassebånd, så kommunen får refusion."
Malene Ravn Neumann, tidligere socialrådgiver

- Jeg har egentligt indtryk af, at mange politikere gerne vil ændre noget i systemet, men det er svært, når de ikke selv har erfaring med det. Så nedsætter de en arbejdsgruppe eller udarbejder en ny effektiviseringsrapport. I stedet burde de snakke med de mennesker, som arbejder med det her hver dag, siger hun.

Systemet betragter borgeren som bedrager 

Også den mistillid, systemet møder den enkelte med, er den helt forkerte tilgang, mener Malene Ravn Neumann. 

Det er ikke fordi, hun er imod, at man stiller krav til ledige og forsøger at finde ud af, hvad mennesker på kanten af arbejdsmarkedet hver især kan bidrage med. Hun mener ikke, at alle bare skal have førtidspension, og er heller ikke imod kontrol af ledige, for nogle har brug for et skub og noget hjælp, mener hun.

"Uanset hvor meget, vi råber op, lytter man ikke til os på gulvet."
Malene Ravn Neumann, tidligere socialrådgiver

Men som det er i dag, er det i høj grad kontrol for kontrollens skyld, og ikke noget, der hjælper folk videre, er hendes erfaring.

- Der er den her tilgang, at når en borger træder ind i jobcentret, tænker systemet straks: "Du er en bedrager!". I stedet burde man tænke, hvordan hjælper vi det her menneske videre, som er havnet i et system, som de fleste egentligt ikke ønsker at være i, siger hun.

Her mener hun, man for eksempel burde tage en snak med borgere, som er gået ned på grund af jobbet, om, hvorvidt det kunne være en løsning at gå ned i tid eller at skifte til en anden slags arbejde.

- Jeg mener, man bør give ansvaret tilbage til borgeren og snakke om, hvilke muligheder, der er. Men det er bare ikke det, man lægger vægt på i dag. I stedet skal socialrådgiveren bare sætte borgerne på et kassebånd, så kommunen får refusion.

Ressourceforløb fungerer ikke 

Heller ikke ressourceforløbene, som ellers på papiret skulle være et individuelt tilrettelagt forløb for borgeren, giver socialrådgiveren mulighed for at give borgeren den rette hjælp, mener Malene Ravn Neumann.

- Idéen med et rehabiliteringsteam er meget sød i tanken, men det fungerer ikke i praksis. I stedet kommer jeg og borgeren ind til et møde med fem til syv mennesker, som ikke kender borgeren, men som allerede ud fra papirerne har truffet en beslutning om, hvad borgeren skal. Det er kritisabelt, at de skal bestemme. Det burde være socialrådgiveren, som har daglig føling med borgeren, der i samarbejde med borgeren selv fandt ud af det. I stedet sidder jeg også bare som en passiv person ved borgerens side, siger hun.

"Det fik mine alarmklokker til at ringe"

Malene Ravn Neumann er overbevist om, at hun ikke er alene med sin oplevelse. Fra samtaler med tidligere kolleger og fra kommentarer og beskeder i kølvandet på den meget delte Facebook-opdatering har hun indtryk af, at mange offentligt ansatte - blandt andet socialrådgivere, sosu'er, pædagoger og lærere - oplever, at systemet spænder ben for, at de kan udføre deres arbejde ordentligt.

Det er også årsagen til, at mange af hendes tidligere kolleger er stoppet, har hun indtryk af.

- Det fik da også mine alarmklokker til at ringe, at jeg fik nye kolleger hver måned, og man pludselig efter kun et halvt år var den med mest erfaring, siger hun, og understreger, at det ikke handlede om, at arbejdspladsen var dårlig - det var systemet, kollegerne flygtede fra.

- Det må også være frustrerende for borgeren hele tiden at få ny sagsbehandler, og det må ikke være rart igen og igen at skulle fortælle sin livshistorie forfra til en ny person, tilføjer hun.

Vi trænger til politikere med arbejdserfaring

Den store opmærksomhed, som Facebook-opslaget har fået, er kommet helt bag på Malene Ravn Neumann.

- Der er åbenbart mange, som ikke har det godt og ikke føler sig tilpas i det, de laver. Det gør mig ked af det på deres vegne, siger hun.

Hvad hun selv fremover skal arbejde med, ved hun endnu ikke. Men hun ved, at hun trænger til en pause fra jobbet som socialrådgiver.

- Jeg vil stadig gerne ændre systemet, men jeg kan ikke længere se hvordan jeg kan gøre det indefra, siger hun.

Hun brænder dog stadig for at ændre på tingene politisk, og stiller derfor også op til kommunal- og regionsvalg i 2017 for Liberal Alliance.

- Vi ser den ene uduelige politiker efter den anden uden erhvervserfaring, som bare er gået direkte fra universitetet. Jeg synes, vi trænger til politikere med livserfaring, og nogen som ved noget om det fagområde, de udtaler sig om.

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

OB-fans
BREAKING

OB rykker ud af Superligaen

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade

pengesedler og mønter
Nyheder

Børnetøjsfirma er

reddet fra konkurs

brændende bygning
Krimi

Brand i højhus

menneskemængde til koncert
Nyheder

Snart udsolgt

blå blink
Krimi

19-årig mand

stukket i brystet 

to boksere i ringen
Sport

Øretæver i luften:

Pakker flinke-Dina væk

netto - logo
Nyheder

Smutter også fra Priden

portræt mand
Nyheder

Vil give Trump

mundkurv på 

Portræt af Pernille Højmark
Kendte

Pernille Højmark

dolket i ryggen:

Ærgerligt

Rikke Marie Madsen på banen
Sport

Landsholdsspiller

er gravid

Nyheder

Løkke: Israel skal

efterleve FN-dom

Stine Bosse
Nyheder

Vil erstatte

kroner med euro

Nærbillede af en slang
Krimi

88 kongepytonslanger

fundet i hus

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

politi arbejder
Krimi

Politiet efterforsker skud mod bygning

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland