Blogger: Beskæftigelsessystemet fungerer overhovedet ikke

Effekten af beskæftigelsesindsatsen er så lille, at ingen direktør i det private erhvervsliv ved sine fulde fem ville insistere på at holde et lige så omkostningsfuldt system i gang, lyder det fra blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DET DANSKE SAMFUND bruger årligt store milliardbeløb på at holde beskæftigelsessystemet i gang. Mange borgere opholder sig i systemet i ganske mange år, mens de gøres til genstand for alle mulige former for ”indsatser”. Hele processen er koblet op på omfattende dokumentationskrav, som sluger meget af sagsbehandlernes tid. Beskæftigelseseffekten skønnes dog at være ganske lille, og ingen direktør i det private erhvervsliv ved sine fulde fem ville insistere på at holde et lige så omkostningsfuldt system i gang, hvor udbyttet ikke stod i et rimeligt forhold til omkostningerne.

Men ikke bare omkostningsniveauet og proceskravene i beskæftigelsessystemet er absurde. Selve substansen i beskæftigelsespolitikken er på mange områder absurd.

I FORBINDELSE MED min seneste bogudgivelse Et liv i andres hænder (2014) og som debattør af social- og beskæftigelsespolitik får jeg mange henvendelser fra syge mennesker, der fortæller om, at de er blevet klemt af lovgivningen om sygedagpenge, kontanthjælp, ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension og kommunernes forvaltning heraf i deres sager.

Henvendelserne handler for eksempel om det frustrerende i, at regeringen Lars Løkke Rasmussen (V) har flyttet behandlingen af ledige med sygdom eller sociale problemer fra Socialministeriets til Beskæftigelsesministeriets ressort og dermed markeret, at man ikke længere anerkender og vægter sygdom som et vigtigt parameter i indretningen af det sociale sikkerhedsnet. De handler om lovgivning og sagsbehandlere, som ikke respekterer lægeattester og alvoren i sygdomme, men for eksempel sender svært syge borgere i helbredsskadelige ressourceforløb. Eller de handler om manglende sammenhæng mellem udredning og behandling i sundhedssystemet på den ene side og kravene i beskæftigelsessystemet på den anden.

De handler om systemets drænende langsommelighed og om kommuner, der trækker åbenlyse sager i langdrag, og de handler om ventetid på ubestemt tid.

De handler om mangelfuld og fejlfyldt sagsbehandling, der ikke lever op til retningslinjer om retssikkerhed i forvaltningen.

De handler om uklar kommunikation, hvor der ikke er overensstemmelse mellem aftaler og det, der kommer fra kommunen. De handler om trusler, for eksempel trusler på ytringsfriheden.

Og de handler om fysisk syge mennesker med sjældne eller svært udredelige lidelser, som man kalder ”funktionelle”, det vil sige psykiske eller indbildte. Denne omskrivning indebærer, dels at det bliver næsten umuligt for dem at få forlængede sygedagpenge eller førtidspension, dels at de udsættes for kvaksalveri og nægtes de relevante helbredsundersøgelser og behandling.

P1 MORGEN havde i juni måned en række temaudsendelser om netop ”syge i job”. I en af dem fortalte privatrådgiver Zanny Arina Lundgaard om, at hun havde været med en svært syg kvindelig klient til et møde i rehabiliteringsteamet. Kvinden havde i løbet af sine fire år i kommunens vold mistet 15 timers ugentlig arbejdsevne og kunne nu kun magte én time hver anden uge. Men rehabiliteringsteamet indstillede hende til flere års ressourceforløb, og hun fik umiddelbart efter mødet et psykisk sammenbrud og måtte køres til seks ugers psykiatrisk indlæggelse.

Den slags behandling kan man finde mange eksempler på i mediefladen og på de sociale medier.

En række juridiske og medicinske sagkyndige har kritiseret den manglende retssikkerhed for syge borgere. En af dem er professor i socialret Kirsten Ketscher. Hun skrev i 2011 i Fagbladet 3F, at forvaltningen af den daværende lovgivning om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension sine steder var på kanten af tortur og nedværdigende behandling. Hun viderefører sit synspunkt i en nyere artikel i Altinget fra 2016, hvor hun fastslår, at borgerne med ressourceforløbene har mistet retten til at være syge, og at der er åbnet for at pine og plage dem i årevis. Hun understreger, at en del af ressourceforløbene er på kollisionskurs med forbuddet mod nedværdigende og ydmygende behandling i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3. Det er jo en meget alvorlig anklage!

DET ER TANKEVÆKKENDE, at mennesker presses så hårdt i systemets vold, at nogle af dem nedbrydes psykisk eller invalideres (yderligere) ved selve systemets behandling! Gør det slet ikke indtryk på regeringen og politikerne bag den aktuelle beskæftigelseslovgivning?

Når man alligevel har ladet dette enorme bureaukratiske maskineri fortsætte år efter år, så kunne man få den grimme mistanke, at systemet reelt tjener til at straffe ledige og til at få mennesker på det eksisterende arbejdsmarked til at acceptere massive forringelser i arbejds- og lønvilkår for ikke selv at ende i systemets vold. Derudover kunne man få den opfattelse, at det i sig selv har været et formål for politikerne bag systemet, at det skal generere gratis arbejdskraft til danske virksomheder og til dele af driften af den offentlige sektor selv.   

Beskæftigelsespolitikken bør gentænkes helt fra bunden med fokus på, hvad der gavner både borgere og arbejdsmarked. Den skal ikke slå alle ledige i hartkorn, men sagligt differentiere mellem de forskellige grupper og behandle dem herefter. Og den mistillid, der gennemsyrer tilgangen til borgerne i dag, skulle man lægge bag sig. Når man spørger om socialt bedrageri og ser på dokumentation fra Ankestyrelsen herfor, så er kommunerne dog i disse år de største bedragere.

Hvis politikerne opgav det store kontrolbureaukrati, ville man få råd til reelle indsatser, herunder til at sikre de alvorligt syge ordentlige vilkår på sygedagpenge, i fleksjob og på førtidspension. Det ville være godt for de syge og i et længere perspektiv have stor samfundsøkonomisk værdi.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin