Administration 

Blogger: Beskæftigelsessystemet fungerer overhovedet ikke

Effekten af beskæftigelsesindsatsen er så lille, at ingen direktør i det private erhvervsliv ved sine fulde fem ville insistere på at holde et lige så omkostningsfuldt system i gang, lyder det fra blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DET DANSKE SAMFUND bruger årligt store milliardbeløb på at holde beskæftigelsessystemet i gang. Mange borgere opholder sig i systemet i ganske mange år, mens de gøres til genstand for alle mulige former for ”indsatser”. Hele processen er koblet op på omfattende dokumentationskrav, som sluger meget af sagsbehandlernes tid. Beskæftigelseseffekten skønnes dog at være ganske lille, og ingen direktør i det private erhvervsliv ved sine fulde fem ville insistere på at holde et lige så omkostningsfuldt system i gang, hvor udbyttet ikke stod i et rimeligt forhold til omkostningerne.

Men ikke bare omkostningsniveauet og proceskravene i beskæftigelsessystemet er absurde. Selve substansen i beskæftigelsespolitikken er på mange områder absurd.

I FORBINDELSE MED min seneste bogudgivelse Et liv i andres hænder (2014) og som debattør af social- og beskæftigelsespolitik får jeg mange henvendelser fra syge mennesker, der fortæller om, at de er blevet klemt af lovgivningen om sygedagpenge, kontanthjælp, ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension og kommunernes forvaltning heraf i deres sager.

Henvendelserne handler for eksempel om det frustrerende i, at regeringen Lars Løkke Rasmussen (V) har flyttet behandlingen af ledige med sygdom eller sociale problemer fra Socialministeriets til Beskæftigelsesministeriets ressort og dermed markeret, at man ikke længere anerkender og vægter sygdom som et vigtigt parameter i indretningen af det sociale sikkerhedsnet. De handler om lovgivning og sagsbehandlere, som ikke respekterer lægeattester og alvoren i sygdomme, men for eksempel sender svært syge borgere i helbredsskadelige ressourceforløb. Eller de handler om manglende sammenhæng mellem udredning og behandling i sundhedssystemet på den ene side og kravene i beskæftigelsessystemet på den anden.

De handler om systemets drænende langsommelighed og om kommuner, der trækker åbenlyse sager i langdrag, og de handler om ventetid på ubestemt tid.

De handler om mangelfuld og fejlfyldt sagsbehandling, der ikke lever op til retningslinjer om retssikkerhed i forvaltningen.

De handler om uklar kommunikation, hvor der ikke er overensstemmelse mellem aftaler og det, der kommer fra kommunen. De handler om trusler, for eksempel trusler på ytringsfriheden.

Og de handler om fysisk syge mennesker med sjældne eller svært udredelige lidelser, som man kalder ”funktionelle”, det vil sige psykiske eller indbildte. Denne omskrivning indebærer, dels at det bliver næsten umuligt for dem at få forlængede sygedagpenge eller førtidspension, dels at de udsættes for kvaksalveri og nægtes de relevante helbredsundersøgelser og behandling.

P1 MORGEN havde i juni måned en række temaudsendelser om netop ”syge i job”. I en af dem fortalte privatrådgiver Zanny Arina Lundgaard om, at hun havde været med en svært syg kvindelig klient til et møde i rehabiliteringsteamet. Kvinden havde i løbet af sine fire år i kommunens vold mistet 15 timers ugentlig arbejdsevne og kunne nu kun magte én time hver anden uge. Men rehabiliteringsteamet indstillede hende til flere års ressourceforløb, og hun fik umiddelbart efter mødet et psykisk sammenbrud og måtte køres til seks ugers psykiatrisk indlæggelse.

Den slags behandling kan man finde mange eksempler på i mediefladen og på de sociale medier.

En række juridiske og medicinske sagkyndige har kritiseret den manglende retssikkerhed for syge borgere. En af dem er professor i socialret Kirsten Ketscher. Hun skrev i 2011 i Fagbladet 3F, at forvaltningen af den daværende lovgivning om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension sine steder var på kanten af tortur og nedværdigende behandling. Hun viderefører sit synspunkt i en nyere artikel i Altinget fra 2016, hvor hun fastslår, at borgerne med ressourceforløbene har mistet retten til at være syge, og at der er åbnet for at pine og plage dem i årevis. Hun understreger, at en del af ressourceforløbene er på kollisionskurs med forbuddet mod nedværdigende og ydmygende behandling i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3. Det er jo en meget alvorlig anklage!

DET ER TANKEVÆKKENDE, at mennesker presses så hårdt i systemets vold, at nogle af dem nedbrydes psykisk eller invalideres (yderligere) ved selve systemets behandling! Gør det slet ikke indtryk på regeringen og politikerne bag den aktuelle beskæftigelseslovgivning?

Når man alligevel har ladet dette enorme bureaukratiske maskineri fortsætte år efter år, så kunne man få den grimme mistanke, at systemet reelt tjener til at straffe ledige og til at få mennesker på det eksisterende arbejdsmarked til at acceptere massive forringelser i arbejds- og lønvilkår for ikke selv at ende i systemets vold. Derudover kunne man få den opfattelse, at det i sig selv har været et formål for politikerne bag systemet, at det skal generere gratis arbejdskraft til danske virksomheder og til dele af driften af den offentlige sektor selv.   

Beskæftigelsespolitikken bør gentænkes helt fra bunden med fokus på, hvad der gavner både borgere og arbejdsmarked. Den skal ikke slå alle ledige i hartkorn, men sagligt differentiere mellem de forskellige grupper og behandle dem herefter. Og den mistillid, der gennemsyrer tilgangen til borgerne i dag, skulle man lægge bag sig. Når man spørger om socialt bedrageri og ser på dokumentation fra Ankestyrelsen herfor, så er kommunerne dog i disse år de største bedragere.

Hvis politikerne opgav det store kontrolbureaukrati, ville man få råd til reelle indsatser, herunder til at sikre de alvorligt syge ordentlige vilkår på sygedagpenge, i fleksjob og på førtidspension. Det ville være godt for de syge og i et længere perspektiv have stor samfundsøkonomisk værdi.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn