Blogger: Hvis handicappede ikke skal være på kontanthjælp, må politikerne sikre det

Når regeringen og Dansk Folkeparti siger, at handicappede ikke skal være på kontanthjælp, bør de gøre noget ved det, mener en blogger.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

I tirsdags blev lovforslaget om et kontanthjælpsloft førstebehandlet i Folketinget. Det er et lovforslag, der vil ramme mennesker med handicap utroligt hårdt, fordi det ikke tager hensyn til denne gruppe menneskers særlige problemer.

Både Danske Handicaporganisationer og Kommunernes Landsforening har kritiseret lovforslaget massivt. Især fordi kontanthjælpsloftet vil betyde nedsættelse af boligstøtten til nogle af de mennesker, som bor i særlige ældre- eller handicapboliger. De vil uden boligstøtte ikke have råd til at bo i disse. Mange vil ej heller have mulighed for at flytte, da der ikke findes mange af den slags boliger, og nogle borgere står på venteliste i årevis, før de får tilbudt en sådan bolig.

Formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen gav i P1 Morgen den 10. februar udtryk for, at det kan dreje sig om flere tusinde personer, som risikerer at blive ramt på deres mulighed for at blive boende i en ældre- eller handicapbolig efter kontanthjælpsloftet. Nogle af dem risikerer at blive hjemløse.

REGERINGEN OG DENS støtteparti Dansk Folkeparti afviser kritikken med, at mennesker med handicap ikke bliver ramt af reformens kontanthjælpsloft, fordi de slet ikke skal være på kontanthjælp.

I et Ritzau-telegram fra 10. februar hedder det blandt andet:

”Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), men partiets ordfører på området, Hans Andersen mener slet ikke, at handicappede borgere, der er for handicappede til at varetage et almindeligt job, skal være på kontanthjælp.

- Kommunerne skal sikre, at hvis man har en varig nedsat arbejdsevne, så skal man slet ikke være på kontanthjælp. Så skal man i et ressourceforløb og derefter muligvis i et fleksjob – eller sågar have en førtidspension. Og det er jo kommunernes ansvar, siger han."

Den samme type argumentation er Dansk Folkepartis fungerende beskæftigelsesordfører Marlene Harpsøe og finansordfører René Christensen kommet med i medierne i denne uge.

Det er godt at høre, at man i Venstre og Dansk Folkeparti anerkender, at mennesker med handicap ikke skal være i kontanthjælpssystemet. Men de har selv været med i et væld af blandt andre social- og beskæftigelsesreformer igennem de seneste år, som samlet set har forringet vilkårene for mennesker med handicap massivt (Dansk Folkeparti dog ikke i reformen af førtidspension og fleksjob).

ER DE IKKE bekendte med, at mange alvorligt syge mennesker og mennesker med alvorlige handicap den dag i dag kommer på kontanthjælp og bliver fastholdt i årevis i dette system, selvom det havde været mere hensigtsmæssigt og rimeligt for dem at være i sygedagpengesystemet, i fleksjobsystemet eller på førtidspension?

Når man for eksempel har gennemført en reform af førtidspensionen, som har forringet tilgangen til førtidspension fra cirka 15.000 årligt i 2012 til cirka 6.000 årligt efter reformen, vil der jo være mange tusinde syge borgere, som ikke længere rummes af pensionssystemet.

Det kan vel ikke komme bag på politikerne, at nogle af dem ender i for eksempel ressourceforløb eller fleksjob, som reformen netop lagde op til, eller i kontanthjælpssystemet, eftersom man helt generelt har forringet sikkerhedsnettet betydeligt. Det burde heller ikke komme bag på dem, at der efter reformen af sygedagpengene er borgere, der har mistet sygedagpengeretten og er overgået til kontanthjælp eller ingenting, selvom de stadig er syge og slet ikke er udredt. Og så var der den første kontanthjælpsreform, som også indeholdt en række forringelser.

DET HAR IKKE skortet på advarsler fra forskellige patientforeninger og handicaporganisationer om, at alle disse reformer sammen ville trække noget af det sociale sikkerhedsnet bort, og at det ville ramme de syge og dem med de største handicap hårdt.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau konstaterer i et blogindlæg i Arbejderen den 11. februar, at der rent faktisk befinder sig mange syge borgere i kontanthjælpssystemet:

”For mange kontanthjælpsmodtagere er helbredet årsagen til, at de er på kontanthjælp, og samtidig er det den barriere, der holder dem fra at komme i arbejde. Det er derfor paradoksalt, at beskæftigelsesdebatten i meget ringe grad tager højde for årsagerne til, at mennesker ender i velfærdsstatens laveste sikkerhedsnet.”

Når regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti nu afviser kritikken af lovforslaget om et kontanthjælpsloft med, at mennesker med handicap slet ikke skal være på kontanthjælp, så må man også igen gøre dem opmærksom på, at kommunerne forvalter lovgivning på disse områder endnu mere grænsesøgende, end reformpartierne formentlig havde tænkt sig.

AFDÆKNING AF retssikkerhedsområdet har igennem de seneste år vist, at kommuner i stadigt større omfang prioriterer efter egne økonomiske hensyn frem for efter lovgivning og borgernes ve og vel. Det har både Advokatrådet, Danske Handicaporganisationer og en lang række patientforeninger og handicaporganisationer dokumenteret. Regeringen har igen og igen fået at vide, at kommunerne ikke altid forvalter lovgivningen efter de udtrykte politiske hensigter, men afvist at gribe ind.

I forbindelse med retssikkerhedsproblemerne er det også relevant at minde om, at selve det sociale klagesystem er blevet forringet. Det skete ved reformen deraf i 2013, hvor man gik fra at have to klageinstanser til kun at have én klageinstans: Ankestyrelsen.

I de seneste år er Ankestyrelsen så i øvrigt blevet underkendt mange gange af både domstole og Ombudsmanden, men favoriserer alligevel igen og igen kommunerne frem for borgernes ret – for eksempel med den nye afgørelse fra forleden dag, hvor Ankestyrelsen imod lovgivningen har frakendt syge borgere deres berettigede sygedagpenge og i stedet begunstiget kommunerne.

Alle de mange politiske reformer over for mennesker med handicap over de seneste år i kombination med den grænsesøgende forvaltningspraksis har gjort og gør livet meget svært for syge mennesker og mennesker med alvorlige handicap. Det tager bid for bid disse borgeres rettigheder og muligheder for at leve et værdigt liv på lige fod med andre borgere.

SÅ HVIS Venstre og Dansk Folkeparti skal være troværdige i forhold til synspunktet om, at mennesker med svære sygdomme eller handicap ikke skal rammes af den nye kontanthjælpsreform, så må de sætte handling bag ordene.

Så må de sørge for at præcisere – i både lovgivning og over for kommunernes forvaltninger – at disse mennesker ikke skal være på kontanthjælp og ikke skal rammes af den nye kontanthjælpsreforms forringelser. Og de må sikre, at kommunerne rent faktisk følger lovgivningen og ikke placerer disse borgere i kontanthjælpssystemet.

De må også sørge for, at det ikke fortsat skal være uden konsekvenser for kommunerne at undlade at følge lovgivningen, når det kommer til borgernes rettigheder. Det har regeringen muligheden for at vise, at man mener i praksis, ved blandt andet at tilslutte sig to beslutningsforslag på retssikkerhedsområdet, som Dansk Folkeparti aktuelt har til behandling (B35 og B36). Indtil videre har socialminister Karen Ellemann og hendes partifælle Jan E. Jørgensen fra Venstre desværre afvist forslagene.

Det ville i øvrigt være en god idé at få undersøgt og dokumenteret, hvilke grupper af borgere der egentlig befinder sig i kontanthjælpssystemet i dag, og hvordan de fordeler sig i det samlede antal kontanthjælpsmodtagere.

DER ER BRUG FOR at differentiere mellem almindelige arbejdsløse, der ikke har andre problemer end at de mangler et arbejde, og så de store grupper af borgere, som er ramt af funktionsnedsættelser som følge af sygdom, ulykker eller andre forhold. Uden en sådan viden lovgiver man i blinde.

Det ville også være en god idé at få udarbejdet en helhedsanalyse af konsekvenserne af alle de reformer, som de seneste regeringer har gennemført over for denne gruppe af borgere. Og det ville være en god idé, hvis politikerne sætter sig ind i disse sammenhænge.

De kan til en start orientere sig i min oversigtsartikel over nogle af de politiske reformer og beslutninger med konsekvenser for syge og handicappede fra maj 2015. Listen er ufuldstændig, og der er kommet nye reformer og beslutninger til siden.

Men den er lang nok til at give et indtryk af, hvorfor det ikke er uden grund, at Danske Handicaporganisationer og andre parter for øjeblikket advarer om, at en gennemførelse af et kontanthjælpsloft vil kunne få meget alvorlige konsekvenser for nogle af de pågældende mennesker.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin